Sicīlijas kulta ēdiens – arančini: kā pagatavot zeltainās rīsu bumbiņas ar sulīgu pildījumu
Foto: Shutterstock

Arančini ir eļļā vārītas rīsu bumbiņas kraukšķīgā panējumā, kuru viducī slēpjas staipīga mocarella, garšvielām bagāta maltā gaļa, sulīgs šķiņķis ar sieru un dažādi citi kārdinoši pildījumi. Šis ir tipisks Sicīlijas ielu ēdiens, ko var nobaudīt arī citos Itālijas reģionos. Šoreiz skaidrosim, kas jāņem vērā, lai arančini pagatavotu mājas apstākļos.

Ja tev ir palaimējies būt Sicīlijā, tad, klejojot pa Katānijas vai Palermo ieliņām, ļoti iespējams, jau esi iepazinis un pat nogaršojis kraukšķīgās rīsu bumbiņas, kas pēc skata atgādina mums labi zināmos pončikus. Sicīliešu ieskatā arančini līdzinās apelsīniem un tieši šis auglis ir kalpojis par iedvesmu nosaukumam, jo, tulkojumā “arancia” nozīmē “apelsīns”, kamēr, piemēram, Romas apkaimē zeltainās rīsu bumbiņas ir zināmas kā “supplì”, atklāj “Expertitaly”. Arī arančini lielums un forma dažādās Itālijas malās var būt atšķirīga, izstrādājumus veidojot ne vien apelsīnīgi apaļus, bet arī koniskus – pēc skata līdzīgus bumbieriem. Interesanti, ka ar mocarellu pildītos arančini mēdz dēvēt pavisam jancīgi – “arancini di riso al telefono”, jo, nokožot kumosu, kūstošais siers no arančini līdz mutei stiepjas stīdziņā, kas līdzinās telefona vadam, skaidro “Christinascucina”.

Sicīlijas kulta ēdiens – arančini: kā pagatavot zeltainās rīsu bumbiņas ar sulīgu pildījumu
Foto: Shutterstock

Arančini vēsture

Šīs receptes rašanās vēsture ir visnotaļ interesanta. Līdz pat mūsdienām nerimst strīdi par arančini “dzimumpiederību”. Palermo apkaimes iedzīvotāji gadsimtiem ilgi lieto nosaukumu “arancine” (sieviešu dzimte), bet tai pat laikā salas ziemeļu daļā – Katānijā, Taorminā un Sirakūzās šis kārums vīrišķīgi tiek saukts par “arancini”.

13. decembrī Palermo tiek svinēta Svētās Lūcijas diena, kad aizliegts ēst miltu ēdienus. Šajā dienā Palermo iedzīvotāji aizstāj picu un pastu ar arančini.

Tāpat kā Sicīlijas vēsturi, arī šī salas virtuvi ir ietekmējusi arābu kultūra. “Expertitaly” atklāj, ka tieši arābi bija tie, kas saleniekiem ierādīja, kā gatavojamas ar safrānu zeltaini ietonētas rīsu bumbiņas ar aromātisku gaļas pildījumu. Savukārt Sicīlijas karalim Federiko II 13. gadsimtā radās ģeniāla ideja uzlabot šo ēdienu, iecepot bumbiņas kraukšķīgā panējumā. Karalis bija kaislīgs mednieks un liels šī ēdiena cienītājs, bet, dodoties medībās, rīsu bumbiņas bija pagalam neparocīgas līdzņemšanai, tādēļ cietais pildījums padarīja tās daudz ērtāk transportējamas un apēdamas bez liekas šmuces. Šie divi iemesli un bezgalīgā pildījumu dažādība arī ir arančini veiksmes pamatā, padarot to par populārāko ielu ēdienu Sicīlijā.

Sicīlijas kulta ēdiens – arančini: kā pagatavot zeltainās rīsu bumbiņas ar sulīgu pildījumu
Foto: Shutterstock

Ir milzum daudz dažādu arančini recepšu variāciju, tādēļ mēs atklāsim pamatnosacījumus, kas jāņem vērā, lai gatavošanas procesā nekas nenoietu greizi, kā arī piedāvāsim pāris pārbaudītas receptes, kuras tu ar laiku varēsi papildināt un uzlabot pēc savas gaumes un ieskatiem.

Arnačini sastāvdaļas

Skaidra lieta, ka rīsu bumbiņu pamatelements ir rīsi. Pārbaudīta izvēle būs risoto gatavošanai paredzētās rīsu šķirnes, piemēram, “arborio”, “carnaroli” vai “vialone nano”. Bet, kā atklāj “Seriouseats” eksperiments, risoto rīsi nebūt nav vienīgā iespējamā izvēle. Izrādās, arančini lieliski piemēroti ir arī suši gatavošanai paredzētie rīsi, gala produktā pēc garšas ne vien neatpaliekot, bet pārspējot risoto rīsus. Tā, ka arī suši rīsi ir laba izvēle. Ja arī tie tev nav pieejami, tad izvēlies rīsu šķirnes ar maksimāli augstu cietes līmeni, izvairoties no iepriekš ar tvaiku apstrādātiem rīsiem, jo tie ir pārāk irdeni.

Arī daudzās arančini receptēs norādīto “Pecorino” vai “Caciocavallo” sieru, kas ir salīdzinoši dārgi un ne vienmēr pieejami, var droši aizstāt ar jebkādu citu cieto sieru – galvenais, lai tas pildītu pamatfunkciju, padarot saturīgu rīsu pamatmasu.

Safrāns, pasaulē dārgākā garšviela, rīsiem piešķirs skaisti zeltainu krāsu un patīkamu garšas niansi, tomēr, ja tas nav pieejams, var iztikt – arančini tāpat izdosies gana gardi.

Pārējās arančini sastāvdaļas, piemēram, olas, rīvmaize un produkti pildījumam, ir visiem pieejami un nopērkami katrā bodē. Lasi tālāk un uzzini divas arančini pamatmasas receptes un idejas pildījumiem.

Source info

Tasty


Copyrights

Stingri aizliegts DELFI publicētos materiālus izmantot citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai jebkur citur, kā arī jebkādā veidā izplatīt, tulkot, kopēt, reproducēt vai kā citādi rīkoties ar DELFI publicētajiem materiāliem bez rakstiskas DELFI atļaujas saņemšanas, bet, ja atļauja ir saņemta, DELFI ir jānorāda kā publicētā materiāla avots.

Lasi vēl

Dienas recepte
Nedēļas Top 10
Pregnancy widget logo Pregnancy widget logo
Aprēķināt
Norādi pēdējo mēnešreižu
pirmo dienu
Kļūda!
Lūdzu, norādiet korektu
datumu pagātnē.
Tasty iesaka