Foto: Shutterstock
Receptēs bieži minēts, ka olām, pirms tās saputot, jābūt istabas temperatūrā. Kas notiks, ja putos aukstas – tikko no ledusskapja? Vai sasildītas olas garantē garšīgākas kūkas? Vai aukstas var sabojāt cepumus? Meklējam izskaidrojumu šai mistērijai!

Sāksim ar to, ka olas pareizi jāuzglabā, lai tās būtu derīgas solītās 4-6 nedēļas pēc izdēšanas. Un neticiet ledusskapju ražotājiem, kuri olu glabāšanas veidni ielikuši ledusskapja durvīs. Visdrošākā un atbilstošākā temperatūra olām ir tieši vidējais vai zemākais plaukts.

Ak, jā, vēl silti ieteicams olas pirms likšanas ledusskapī nemazgāt (tā tiek noārdīta aizsargplēve un olas ātrāk paliks vecas). Der atcerēties, ka olas elpo un laiž cauri gaisu, tātad arī smaržas un smakas, tādēļ nevajadzētu olas likt kopā, piemēram ar lakšu bunti vai kūpinātu zivi, ja vien nevēlies gatavot kūku ar šādu aromātu.

Tātad, receptē minēts, ka vajadzīgas olas istabas temperatūrā. Ko tas nozīmē? Kad ola no aukstas pārvēršas par istabas temperatūras olu? Lai tā uzsiltu, olai jāatrodas ārpus ledusskapja 10-15 minūtes. Kas notiks, ja nenogaidīsi šo laiku? Vai kūka, cepums, biskvīts neizdosies?

Izdosies, bet būs jāputo nedaudz ilgāk.


Līdzīgi ir ar istabas temperatūras olām – tās saputojas ātrāk, nekā aukstās. Istabas temperatūras olas daudz labāk putosies, ja arī citas sastāvdaļas būs tādā pašā temperatūrā.

Vēl viens būtisks ieteikums, ko vēlams ievērot – arī putojamai bļodai jābūt istabas temperatūrā, lai nerodas konflikts starp auksto un karsto.

Ja istabas temperatūras olas slikti putojas, tas nenozīmē, ka tās nav pietiekami uzsilušas, pie vainas varētu būt to vecums: jo vecāka ola, jo lēnāk tā pārvēršas dzeltenā putu mākonī.

Tiesa, ļoti svaigas olas arī nāksies kult ilgāk, bet toties putas būs ohoho – kārtīga guba!

Olu baltumus gan labāk kult aukstā bļodā un atdzesētus, sakulsies ātrāk. Sakult var arī istabas temperatūras olu baltumus, bet tad putas nebūs tik stingras.

Olas sakultas? Ko tālāk? Biskvīti, bezē, cepumi, kūkas, mafini, kēksiņi! Izvēlies tīkamāko un, lai top!

Rolbiskvīts, kas nepievils! Gadsimtu sena recepte

Foto: DELFI

Kas var būt gardāks par kūku biskvītu? Sarullēts biskvīts ar ievārījumu! Vienkārši pagatavojams gardums, kas ar vienu kumosu aiznes atpakaļ bērnībā un bezrūpībā. Šai receptei ir gadsimtu sena vēsture, manai omītei to iemācīja viņas mamma, bet es recepti iemācījos vairāku gadu garumā, stāvot rindā uz bļodas izlaizīšanu.

Lasīt vairāk

Citrona šifona kūka – perfekts biskvīts jebkurai tortei

Foto: Shutterstock

29. marts pasaulē tiek atzīmēta kā citrona šifona kūkas diena. Kas tad ir šī kūka, kam piešķirta pat sava svinamā diena? Tās galvenā un slavējamākā īpašība ir izcils biskvīts, kas der par pamatni dažādām kūkām. Citrona šifona biskvīts ir ideāls – pietiekami stingrs, bet reizē arī gaisīgs, ar debešķīgu citrona noti. Lieliski garšo izcepts arī kā kēkss.

Lasīt vairāk

Olbaltuma rulete ar biezpiena krēmu un zemenēm

Foto: Privātais arhīvs

Ruleti ir vērts nogaršot, jo biskvīts veidots neierasti – no olbaltuma, kas saputots stingrās putās, un pievienotas kukurūzas cietes. Pildījums ir maigs un gaisīgs, to veido biezpiens ar krēmsieru, un garšas akcentam pievienotas svaigas zemenes. Rulete ir īsts kārumnieku baudījums. Recepti iesaka gardēde, "Instagram" konta "Ēdam skaisti" autore Māra Ziemele.

Lasīt vairāk

Grēcīgi gardā zemeņu torte

Foto: Privātais arhīvs

Šai kārdinošajai un gardajai tortei ir tikai viens liels mīnuss – izteikta mazuma piegarša. Recepti iesaka mūsu lasītāja Kristīne Valtere.

Lasīt vairāk

Biskvīta rulete ar sulīgu hurmas džema pildījumu

Foto: Shutterstock

Pagatavot biskvīta mīklas ruleti ar sulīgu hurmu džema pildījumu itin nemaz nav sarežģīti – vienkārši seko receptē sniegtajiem norādījumiem un notraus putekļus no miksera, jo tam būs jāpaveic lauvas tiesa darāmā.

Lasīt vairāk

Gaisīgā eņģeļu kūka – amerikāņu sapnis no pavisam vienkāršām sastāvdaļām

Foto: Shutterstock

Šī amerikāņu iecienītā kūka ir pagatavojama vien no pāris vienkāršām sastāvdaļām. Patiecoties tam, ka tās sastāvā nav taukvielu, bet vien maigas olbaltuma putas, nedaudz miltu un cukurs, kūka ir bezgala viegla un gaisīga, tādēļ nav brīnums, ka amerikāņi to nodēvējuši par "eņģeļu ēdienu". Vislabāk tā garšos, pasniegta ar gaisīgu putukrējumu un svaigām ogām vai augļiem.

Lasīt vairāk

Saldā spinātu biskvīta torte ar krēmsieru

Foto: Elena Pudāne

Spināti šīs tortes biskvītam piešķir tikai košu un neparastu krāsu, jo garšā dominē maigais krēmsiera – putukrējuma krēms ar izteikti citronīgu aromātu," atklāj receptes autore un garšīgā "Instagram" profila saimniece Elena Pudāne.

Lasīt vairāk

Bezē rulete ar laima krēmu

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Salda olbaltumu biskvīta gaisīgā rulete ar skābenu laima putukrējuma pildījumu. Mutē izkusīs katrs gabaliņš, jo īpaši, ja baudīts kopā ar gardu tējas vai kafijas tasi.

Lasīt vairāk

Augļu un ogu kārtojums ar šokolādes vārīto krēmu

Foto: DELFI

Laikā, kad svaigas ogas jau esam pieēdušies un gribas meklēt jaunas iespējas, kā palutināt saldās garšu kārpiņas, pagatavo šo desertu, kura pamatā ir svaigas ogas, šokolādes biskvīts un šokolādes vārītais krēms.

Lasīt vairāk

Mini 'Pavlovas' ar svaigām ogām un marinētu kumkvatu

Foto: Publicitātes foto

Gaisīgā "Pavlova" ir ne tikai viens no iecienītākajiem desertiem, bet, iespējams, arī visvairāk apspriestā kūka pasaulē. Par tās autentisko recepti joprojām notiek cīniņi, kamēr šefpavāri arvien nāk klajā ar jaunām kūkas variācijām. Restorāna "Piramīda" šefpavārs Artūrs Brucis piedāvā mini "Pavlovām" pievienot marinētu kumkvatu, kas saldajam ēdienam piešķirs nedaudz saldskābu garšu.

Lasīt vairāk

'Pavlova' ar maskarpones krēmu

Foto: Privātais arhīvs

""Pavlovu" uzcept varēs arī tās saimnieces, kurām "abas rokas kreisās," smej garšīgās "Facebook" lapas "Zanes receptes" saimniece, receptes autore Zane Zepa.

Lasīt vairāk

'Pavlovas' kūciņas ar kivi

Foto: Shutterstock

Grēcīgi gardās mazās "Pavlovas" kūkas ar putukrējumu un kivi gabaliņiem. Pasniedz svētku reizēs kā individuālas kūciņas ēdājiem.

Lasīt vairāk

Kārtainā 'Pavlova' ar zemenēm un avenēm

Foto: Privātais arhīvs

Kad mājās uzradās brīvībā turētu vistu olas, nolēmu, ka īstais brīdis saņemties un pagatavot "Pavlovu". Izrādījās, ka tas nev nemaz tik sarežģīti. Kūka ir ļoti viegla, gaisīga un īsteni vasarīga, jo to var papildināt ar dažādām sezonā pieejamām ogām. Oriģinālā "Pavlova" tiek dekorēta ar zemenēm vai kivi, es šoreiz izvēlējos zemenes un avenes, bet tu vari izmantot jebkuras ogas, kas garšo vislabāk," tā savu veikumu komentē receptes autore Žaklīna Hermane.

Lasīt vairāk

Pufīgie mafini kā 'Muffins and More'. Izdosies ar garantiju!

Foto: DELFI

Mafini, tāpat kā pankūkas, ir našķis ar brīvdienu garšu. Ja mājās ir bērni, tad noteikti iesaisti gatavošanā arī viņus! Viens gan jāatceras: viss izdosies, ja šoreiz neimprovizēsii, bet ievērosi noteiktās mērvienības!

Lasīt vairāk

Aveņu mafini ar drumstalām

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Sulīgi vaniļas mafini ar saldām avenēm un zeltaini kraukšķīgām drumstalām. Ēd siltus, piedzerot auksta piena krūzi, vai atdzesētus kopā ar tējas vai kafijas tasi.

Lasīt vairāk

Zemesriekstu sviesta vārītais krēms kūkām un glazūrkēksiņiem

Foto: Shutterstock

Kad vārītais krēms un sviesta krēms jau šķiet pārāk banāla izvēle, lai dekorētu izceptos mafinus vai spiestu krēmu starp biskvīta kārtām, liec lietā šo recepti, ko novērtēs ikviens zemesriekstu sviesta gardēdis.

Lasīt vairāk

Mājās gatavots plombīra saldējums

Pēc saldējuma mašīnas iegādes kā pirmo recepti ar saldējuma mašīnu izmēģinājām klasisko plombīra saldējumu, tiesa, mēs pievienojām nedaudz svaigu ogu sulu no mellenēm un avenēm iegūtu, tāpēc arī tik maiga lillā krāsa. Bieži un daudz tādu neieēdīsi, (un tas taču tikai pluss) bet kopumā saldējums ļoti garšīgs.

Lasīt vairāk

Soli pa solim: gaisīgā rabarberu kūka ar pufīgām olbaltuma putām

Foto: DELFI

Kamēr dārzā vēl zeļ rabarberi, jāsteidz tie iecept gardās kūkās, kas lieliski garšos ar rūgtenu pēcpusdienas kafiju. Klasiskās plātsmaizes noskaņu maina pufīga olas baltuma kārta, kas atklāsies, kad nogriezīsi šķēli. Brīdinām, ka cepšanas laikā smaržos visa māja un kaimiņi noteikti nāks ciemos!

Lasīt vairāk

Citronīgais olu krēms ar plūmju mērci

Foto: Vida Press

Iebraucot ar karoti maigajā olu krēmā, atklāsies, ka trauciņa apakšā tevi gaida pārsteigums - skābena plūmju mērce. Garšīgi!

Lasīt vairāk

Sniegbaltā Filadelfijas siera kūka ar vīģu cepurīti

Foto: Privātais arhīvs

Skaisti balta, kārdinoša un patīkami salda Filadelfijas siera kūka ar burvīgām vīģu daiviņām virspusē. Recepti Tasty.lv lasītājiem piedāvā Olga Elste, kura piedalījās Philadelphia recepšu konkursā.

Lasīt vairāk

Gaisīgais šokolādes pīrāgs

Foto: Publicitātes foto

Kārdinošs šokolādes pīrāgs – gaisīgs kārums, kas pa gabaliņam vien teju neviļus pazudīs no šķīvja. Receptes autore – kulinārijas bloga "Našķoties" veidotāja Zane Ozoliņa.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!