Foto: Shutterstock

Maltā gaļa noteikti ir viens no daudzveidīgāk pagatavojamiem un arī latviešu iecienītākajiem produktiem. Cūkas, liellopa, tītara, vistas, jēra vai teļa – katram maltās gaļas veidam ir savas īpašības un savi labākie izmantojumi ēdienos, tāpēc iepazīsties, kā iegādāties labāko malto gaļu un kā pēc tam to izmantot mājas virtuvē.

Iegādājoties fileju, kakla karbonādi, spārniņus vai šķiņķīšus, jebkura gaļa pirms gatavošanas kaut kā nebūt vēl jāsagatavo, tieši tāpēc maltā gaļa izpelnījusies lielāko slavu, no tās var ātri pagatavot izcili gardu maltīti. Starp malto gaļu veidiem var ierindot arī zivs malto gaļu, kas var dažādot ikdienas ēdienkarti.

Pēc padomiem, kā veikalā vai tirgū izvēlēties labāko malto gaļu, Tasty.lv vērsās pie pavāra Mārtiņa Sirmā, kas malto gaļu atzīst par ļoti ērti pagatavojamu un pateicīgu dažādu ēdienu gatavošanā, pie viena mudinot cilvēkus pievērst lielāku uzmanību dažādiem faktoriem, kas ietekmē gaļas kvalitāti.

Lai arī veikalu plauktos ir daudz un dažādi maltās gaļas veidi, pieredzējušais pavārs tomēr iesaka nepirkt jau samaltu gaļu, bet gan malt to pašam mājās vai palūgt to izdarīt veikalā. Daudzi par šādu iespēju nemaz nezina, taču to piedāvā teju katrs lielveikals un arī tirgū nav grūtību to īstenot.

Kāpēc malt gaļu pašam? Pirmkārt, jau samaltā un fasētā gaļas izstrādājumā nav norādīts, kādi izgriezumi ir izmantoti un kas tieši samalts. Otrkārt, izvēloties konkrētus gabalus, ko malt, gaļu var vieglāk pielāgot ēdiena gatavošanai. Bieži vien jau samaltā gaļa ir liesa, un maltās gaļas izstrādājumam tas nav vēlams – no taukiem nevajag vairīties. Protams, nevajag arī pārspīlēt, bet gards ēdiens no maltās gaļas būs tad, ja tajā būs arī kāds treknumiņš, stāsta Mārtiņš.

Ja nu tomēr meklē jau samaltu malto gaļu, raugies, lai tā nav ļoti tumši sarkana. Svaigai un kvalitatīvai maltai gaļai jābūt rozā krāsā, ar neitrālu smaržu, un tajā nevajadzētu būt nedz kauliem, nedz arī skrimšļiem. Maltā gaļa būs laba, ja tās konsistence būs nedaudz mitra, bet gaļa – elastīga.

Atceries, ka malto gaļu nedrīkst ilgstoši glabāt. Vislabāk, jau tanī pašā dienā, kad tā iegādāta, vai nākamās dienas sākumā gaļu arī jāizmantot.

Populārākā un daudzveidīgāk izmantojamā cūkas maltā gaļa


Foto: Shutterstock

Cūkgaļa pavisam noteikti ierindojas starp populārākajiem maļamās gaļas veidiem. Mārtiņš Sirmais arī tieši cūkas malto gaļu atzīst kā vienu no labākajām, jo tajā ir tas nepieciešamais treknumiņš, tāpēc tā labi iederēsies jebkādu ēdienu gatavošanā. Cūkgaļa ir piemērota cepšanai un sautēšanai, un no tās sanāk gardākās kotletes, jo gaļa ir treknāka par, piemēram, liellopu.

No maltas cūkgaļas var gatavot viltoto zaķi, frikadeles, slaveno Boloņas mērci, tā ļoti labi derēs dažādu sacepumu gatavošanai, arī pelmeņu un pīrādziņu pildīšanai tieši cūkgaļa būs tā labākā. No Tasty.lv recepšu krājumiem vari aizlienēt arī recepti pildītajiem pipariem un gardam sautējumam.

Liellopa maltā gaļa un tai piemērotākās receptes


Foto: Shutterstock

Ja gribas nedaudz liesāku gaļu par cūkgaļu, tad liellops būs īstā izvēle. Šī gaļa arī derēs dažādu gaļas bumbiņu un kotlešu gatavošanai, taču ēdiens nebūs tik trekns un var būt mazāk sulīgs. Tieši no liellopa maltās gaļas labi garšos dažādas tumīgās mērces, tāpat labi garšos gaļas veltnīši uz iesmiņiem. Savukārt sulīgs burgers kā restorānos, tā arī mājās gatavots sanāks tieši no liellopa maltās gaļas, tāpēc aizlienē recepti burgeru gatavošanas mākslā.

Liellopa maltā gaļa iederēsies arī dažādos meksikāņu ēdienos, piemēram pikantā zupā, kā pildījums lavašos un pat nelielā daudzumā uz picas.

Izsmalcinātā jēra maltā gaļa


Foto: Shutterstock

Jēra gaļa varbūt nav no tiem populārākajiem maltās gaļas veidiem, ko izmantojam ikdienā, tomēr reizēs, kad gribas ko atšķirīgu ikdienas jau ierastajā ēdienkartē, tieši šī izvēle ieviesīs patīkamas pārmaiņas.

Mārtiņš Sirmais jēra gaļu iesaka izmantot kebabu gatavošanā, šajā receptē neviena cita maltā gaļa nebūs piemērotāka. Jēra gaļas izmantošanai garda recepte no Tasty.lv krājumiem noteikti ir šī – pildītā pica. Tāpat šis gaļas veids ir kā radīs dolmas gatavošanai.

Teļa maltā gaļa

Foto: Shutterstock

Vēl mazāk izmantota par jēra gaļu pie mums varētu būt teļa maltā gaļa, taču velti. Kā stāsta pavārs, tad tieši šis maltās gaļas veids ir vislabākais dažādu arābu virtuves ēdienu gatavošanai. Gaļas bumbiņas tomātu mērcē, lazanja ar ragū, fritētas bumbiņas un arī klasiskās kotletes ir tikai neliela daļa no tā, cik gardi pagatavot var teļa malto gaļu.

Ikdienā iecienītā putna maltā gaļa


Foto: Shutterstock

Ikdienas maltītēs populāra noteikti varētu būt putna maltā gaļa, piemēram, vista un tītars, tomēr pieredzējušais pavārs apgalvo, ka šī gaļa ir daudz pateicīgāka pati par sevi nevis samaltā veidā.

Pēc būtības jebkura putna maltā gaļa ir maiga un pat nedaudz sausa, tāpēc vēl samalta, tā kļūst pavisam irdena un neizteiksmīga. Malta putna gaļa gan ir neaizvietojama dažādu pastēšu gatavošanai, kā arī ēdienos, kur nepieciešama ļoti smalka gaļas konsistence, piemēram, suflē, kur tā saputota ar saldo krējumu. Protams, šis gan nav biežāk gatavotais ēdiens mājās, tāpēc putna malto gaļu droši var izmantot jebkurā receptē, kur vien tīk, sākot no sacepumiem, beidzot ar pīrāgiem.

Zivs maltā gaļa


Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Gaļas neēdāji vai tie, kas meklē dažādību ikdienas ēdienkartē, noteikti var izmantot zivi maltā veidā. Arī šajā ziņā sefpavārs iesaka iegādāties nevis jau samaltu, bet veselu zivi - vislabāk svaigu.

Iegādājoties saldētu zivi, vienmēr ir risks iegūt vien ūdeņainu masu, kas ne pēc kā negaršo. To, cik zivs ir kvalitatīvi sasaldēta, var pārbaudīt visai vienkārši. Ja apkārt zivs gaļai nav biezs ledus slānis, tad tā nav atkārtoti saldēta un atkausēta. No zivīm, kas pateicīgas malšanai, Mārtiņš iesaka izvēlēties asarus, līdakas un karpas.

No maltas zivs gatavo mencas kotletes vai sātīgu sacepumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!