
Maltā gaļa noteikti ir viens no daudzveidīgāk pagatavojamiem un arī latviešu iecienītākajiem produktiem. Cūkas, liellopa, tītara, vistas, jēra vai teļa – katram maltās gaļas veidam ir savas īpašības un savi labākie izmantojumi ēdienos, tāpēc iepazīsties, kā iegādāties labāko malto gaļu un kā pēc tam to izmantot mājas virtuvē.
Iegādājoties fileju, kakla karbonādi, spārniņus vai šķiņķīšus, jebkura gaļa pirms gatavošanas kaut kā nebūt vēl jāsagatavo, tieši tāpēc maltā gaļa izpelnījusies lielāko slavu, no tās var ātri pagatavot izcili gardu maltīti. Starp malto gaļu veidiem var ierindot arī zivs malto gaļu, kas var dažādot ikdienas ēdienkarti.
Pēc padomiem, kā veikalā vai tirgū izvēlēties labāko malto gaļu, Tasty.lv vērsās pie pavāra Mārtiņa Sirmā, kas malto gaļu atzīst par ļoti ērti pagatavojamu un pateicīgu dažādu ēdienu gatavošanā, pie viena mudinot cilvēkus pievērst lielāku uzmanību dažādiem faktoriem, kas ietekmē gaļas kvalitāti.
Lai arī veikalu plauktos ir daudz un dažādi maltās gaļas veidi, pieredzējušais pavārs tomēr iesaka nepirkt jau samaltu gaļu, bet gan malt to pašam mājās vai palūgt to izdarīt veikalā. Daudzi par šādu iespēju nemaz nezina, taču to piedāvā teju katrs lielveikals un arī tirgū nav grūtību to īstenot.
Kāpēc malt gaļu pašam? Pirmkārt, jau samaltā un fasētā gaļas izstrādājumā nav norādīts, kādi izgriezumi ir izmantoti un kas tieši samalts. Otrkārt, izvēloties konkrētus gabalus, ko malt, gaļu var vieglāk pielāgot ēdiena gatavošanai. Bieži vien jau samaltā gaļa ir liesa, un maltās gaļas izstrādājumam tas nav vēlams – no taukiem nevajag vairīties. Protams, nevajag arī pārspīlēt, bet gards ēdiens no maltās gaļas būs tad, ja tajā būs arī kāds treknumiņš, stāsta Mārtiņš.
Ja nu tomēr meklē jau samaltu malto gaļu, raugies, lai tā nav ļoti tumši sarkana. Svaigai un kvalitatīvai maltai gaļai jābūt rozā krāsā, ar neitrālu smaržu, un tajā nevajadzētu būt nedz kauliem, nedz arī skrimšļiem. Maltā gaļa būs laba, ja tās konsistence būs nedaudz mitra, bet gaļa – elastīga.
Atceries, ka malto gaļu nedrīkst ilgstoši glabāt. Vislabāk, jau tanī pašā dienā, kad tā iegādāta, vai nākamās dienas sākumā gaļu arī jāizmantot.