Foto: Shutterstock
Ja arī tavā galvā iesakņojies mīts, ka ideālas brokastis ir augļi, jogurts, putras un brokastu pārslas, tad ir pēdējais laiks no tā atbrīvoties – tev nav jāsāk diena ar ogļhidrātiem un glutēnu saturošiem produktiem. Jaunais brokastu "modes kliedziens" ir veselīgie tauki. Vārītas vai bez čaumalas pagatavotas olas ar zaļajiem salātiem, lasis vai avokado uz kraukšķīgiem bezglutēna grauzdiņiem – tā ir tava izvēle. Pārslaki šo apetelīgo kompozīciju ar pāris pilēm olīveļļas, šļuku citrona sulas, pārkaisi ar šķipsnu rozā Himalaju sāls, maltām ķimenēm un izbaudi vēl vienas skaistas dienas sākumu.

Kalorijas ir tikai skaitlis

Pārcentīga kaloriju skaitīšana ir īsais ceļš uz ātrajām baudām – mākslīgajiem saldinātājiem un pārtikas konservantiem, kurus ir pilnīgi noteikti ieteicams izslēgt no ēdienkartes. Tā vietā, lai koncentrētos uz kaloriju skaitīšanu, pievērs uzmanību pārtikas izcelsmei un tam, lai tā būtu maksimāli dabīga un uzturvērtīga. Šinī gadījumā der atcerēties saukli "mazāk ir vairāk": karotīte medus būs labāka izvēlē nekā divas karotes saldinātāja, tas pats ir attiecināms uz krējumu un jogurtu – pievērs uzmanību, ka liesākiem produktiem bieži vien tiek pievienoti biezinātāji, tādēļ tā nebūs īsti veselīga izvēle. Kalorijas ir tikai skaitlis – galvenais ir saturs. Ir taču atšķirība - uzņemt 100 kalorijas graužot burkānus, vai apēdot sauso zupu, uz kuras iepakojuma nolasāmi pārdesmit "E" burtiņi.

Skābie un sārmainie produkti

Jau sākot no paša rīta centies uz šķīvja uzlikt sabalansētu pārtiku – skābais un sārmainais produkts, vai sārmainais un sārmainais. Ēdot gaļu, kas ir skābu vidi veidojošs produkts, dekorēšanai izmanto sārmainu vidi veidojošus dārzeņus. Lietojot uzturā sārmaino vidi veicinošos produktus, tu iegūsi stiprāku imūno sistēmu un līdz ar to - labāku veselību. Sārmaina vide organismā ir viens no priekšnoteikumiem, lai organisms būtu aizsargāts no nelabvēlīgajām baktērijam, sēnēm un parazītiem.

Olīveļļa – labāk salātos

"Labie" tauki, ko tu uzņem, lietojot uzturā izcilas kvalitātes auksti spiestu olīveļļu, tos karsējot augstā temperatūrā, zaudē savas veselībai draudzīgās īpašības. Tie, protams, nenodarīs tev neko sliktu, bet arī labuma būs maz. Tādēļ cepšanai izmanto pēc iespējas mazāku olīveļļas daudzumu. Ja iespējams, produktus labāk tvaicē vai grilē. Ja tomēr cep, tad labāk iegādājies eļļas pudelīti ar izsmidzinātāju – tas būs gan ekonomisks, gan veselīgs risinājums. Īstā vieta, kur vari ļaut eļļai izpausties visā tās krāšņumā, ir salāti – dāsni pievienota olīveļļa piešķirs tiem košumu, bagātīgi samtainu garšu un palīdz vitamīniem un minerālvielām vieglāk uzsūkties organismā.

Tvaicēti dārzeņi

Dārzeņi brokastīs ir lieliska ideja, turklāt vari tos sagatavot jau iepriekšējā vakara. Tvaicēšana nenoliedzami ir veselīgākais dārzeņu pagatavošanas veids, ja vien tas tiek darīts pareizi. Biežāk pieļautā kļūda ir pārāk ilga tvaicēšana – šādi tiek zaudēta gan uzturvērtība, gan konsistence un pievilcīgs izskats, gan tavs dārgais laiks. Pietiks, ja gabaliņos sagrieztus dārzeņus tvaicēsi vien 3-5 minūtes – tad tie būs koši un nepārspējami kraukšķīgi. Pārslaki, dārzeņus ar labas kvalitātes olīveļļu, pāris pilēm citrona sulas, pievieno šķipsnu rupja maluma jūras sāls un izbaudi dabīgo garšas buķeti. Šādi pagatavoti dārzeņi noderēs gan veselīgam dienas sākumam – sāta sajūtai vari tos papildināt ar vārītu vai ceptu olu, gan līdzņemšanai uz darbu pusdienu kastītē. Ja tev pa rokai ir no vakariņām pāri palicis vistas, zivs vai liellopa filejas gabaliņš, kastītē atradīsies vieta arī tam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!