Soli pa solim: 'creme brulee' ar kraukšķīgu cukura kārtiņu
Foto: Shutterstock

Krēms brulē (Crème brûlée) ir viens no tiem klasiskajiem desertiem, ko atrast daudzu restorānu ēdienkartēs. Izdaudzinātais saldais ēdiens nudien ir īpašs, taču par aplamu uzskatāms tas, ka to grūti pagatavot. Ja vien ir pareizā recepte un aprīkojums, bagātīgi krēmīgo desertu ar kraukšķīgi lūstošu cukura virskārtiņu itin viegli var pagatavot arī mājās.

Lai gan krēmam brulē piedēvē franču izcelsmi, kulinārie vēsturnieki gadiem ilgušos meklējumos, pārlapojot neskaitāmas pavārgrāmatas, atklājuši, ka dedzinātais krēms patiesībā nācis no britu virtuves. Jā, pirmo reizi recepte publicēta 1691. gadā izdotā franču pavārgrāmatā "Karaliskā un buržuju virtuve", norāda "Foodtimeline.org". Taču tas tāpēc, ka franču pavāri iedvesmojušies no angļiem, un tā arī dažādas brulē versijas saukuši – par angļu krēmu.

Klasiski krēmu brulē gatavo no saldā krējuma, olu dzeltenumiem un cukura, krēmu papildinot ar vaniļas pāksti. Visa krēma burvība slēpjas tajā, ka tas tiek cepts ļoti zemos grādos, bet pēc tam virskārtu apber ar cukuru un piededzina, lai veidotos zeltaina garoziņa. Tomēr savas tiesības uz brulē izcelsmi jau gadiem stingri piesaka arī Katalonijas reģions Spānijā. Spāņi uzskata, ka viņu "crema Catalana" jeb katalāņu krēms ir bijis pirmais. Atšķirībā no klasiskās vaniļas garšas brulē krēmā, katalonieši savu krēmu papildina ar citronu un apelsīnu miziņu, kā arī kanēli.

Source

Tasty

Tags

Sarakstu karuselis Krēmi
Pamanījāt kļūdu?
Iezīmējiet tekstu un nospiediet Ctrl + Enter!

Stingri aizliegts DELFI publicētos materiālus izmantot citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai jebkur citur, kā arī jebkādā veidā izplatīt, tulkot, kopēt, reproducēt vai kā citādi rīkoties ar DELFI publicētajiem materiāliem bez rakstiskas DELFI atļaujas saņemšanas, bet, ja atļauja ir saņemta, DELFI ir jānorāda kā publicētā materiāla avots.

Comment Form