Soli pa solim: 'creme brulee' ar kraukšķīgu cukura kārtiņu
Foto: Shutterstock

Brilē krēms (Crème brûlée) ir viens no tiem klasiskajiem desertiem, ko atrast daudzu restorānu ēdienkartēs. Izdaudzinātais saldais ēdiens nudien ir īpašs, taču par aplamu uzskatāms tas, ka to grūti pagatavot. Ja vien ir pareizā recepte un aprīkojums, bagātīgi krēmīgo desertu ar kraukšķīgi lūstošu cukura virskārtiņu itin viegli var pagatavot arī mājās.

close-ad
Saturs turpināsies pēc reklāmas
Reklāma

Lai gan brilē krēmam piedēvē franču izcelsmi, kulinārie vēsturnieki gadiem ilgušos meklējumos, pārlapojot neskaitāmas pavārgrāmatas, atklājuši, ka dedzinātais krēms patiesībā nācis no britu virtuves. Jā, pirmo reizi recepte publicēta 1691. gadā izdotā franču pavārgrāmatā "Karaliskā un buržuju virtuve", norāda "Foodtimeline.org". Taču tas tāpēc, ka franču pavāri iedvesmojušies no angļiem, un tā arī dažādas bilē versijas saukuši – par angļu krēmu.

Klasiski brilē gatavo no saldā krējuma, olu dzeltenumiem un cukura, krēmu papildinot ar vaniļas pāksti. Visa krēma burvība slēpjas tajā, ka tas tiek cepts ļoti zemos grādos, bet pēc tam virskārtu apber ar cukuru un piededzina, lai veidotos zeltaina garoziņa. Tomēr savas tiesības uz brilē izcelsmi jau gadiem stingri piesaka arī Katalonijas reģions Spānijā. Spāņi uzskata, ka viņu "crema catalana" jeb katalāņu krēms ir bijis pirmais. Atšķirībā no klasiskās vaniļas garšas brilē krēmā, katalonieši savu krēmu papildina ar citronu un apelsīnu miziņu, kā arī kanēli.

Seko Tasty arī Instagram profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!

Tags

Sarakstu karuselis Krēmi
Publikācijas saturs vai tās jebkāda apjoma daļa ir aizsargāts autortiesību objekts Autortiesību likuma izpratnē, un tā izmantošana bez izdevēja atļaujas ir aizliegta. Vairāk lasi šeit.

Comment Form