Foto: Shutterstock
Ko tu ziemā gaidi no ēdiena? Pareizi, - tu gribi, lai tas tevi sasildītu. Un kura zupa tev nāk prātā pirmā, domājot par šo gardo, sildošo virumu? Atkal trāpīts - tas ir borščs! Joprojām nerimst strīdi par to, kā tad īsti gatavojama šī zupa, jo katrā slāviski runājošā valstī borščs tiek vārīts "pa savai modei" – ar cīsiņiem, kūpinātu gaļu, zivīm, mārrutkiem, pupiņām un pat āboliem. Teju katrai ģimenei ir savi garšīga boršča noslēpumi, kuri tiek nodoti no paaudzes paaudzei.

Ļoti gardu boršču var pagatavot arī nepievienojot ne grama gaļas – viss āķis slēpjas pavāra meistarībā. Svarīgi ir ievērot arī pareizus boršča pasniegšanas likumus. Lai dietologi šoreiz iet ieskrieties – šī zupa ir jābauda ar krietnu karoti trekna skābā krējuma. Un, lai bauda būtu pilnīga, piekožot klāt mutē kūstošu speķa maizi, kura bagātīgi aizdarīta ar zaļumiem.

Tā, neapšaubāmi, ir viena no pasaulē iecienītākajām zupām, tādēļ noteikti ir vērts, sekojot "Tasty" padomiem, iemācīties pagatavot īsteni aromātisku un kreptīgu boršču, kas palīdzēs sasildīties garajos ziemas vakaros.

Borščs sākas ar buljonu


Foto: Shutterstock

Parasti buljonam tiek izmantota liellopa, cūkas vai vistas gaļa, bet borščam paredzēto buljonu var gatavot arī no truša. zoss, pīles gaļas. Ir saimnieces, kuras iemanījušās boršča gatavošanai izmantot arī malto gaļu vai gaļas konservus, un arī bez kripatiņas gaļas var pagatavot gardum gardu veģetāro boršču.

Atceries, ka īstam borščam jābūt tik biezam, ka tajā stāv karote, tādēļ nepārspīlē ar buljona daudzumu, uz vienu porciju paredzot vien 200-300 mililitrus.

Lai buljons būtu izteikti aromātisks, saimnieces mēdz izmantot arī jēra gaļas kaulus. Lai gaļas buljons iegūtu īpaši piesātinātu garšu, tas ir jāvāra visai ilgi: kaulus jāvāra 5-6 stundas, bet gaļu - aptuveni 2,5 stundas, ik pa laikam noņemot putas.

Gaļu pārlej ar vēsu ūdeni, pievieno sīpolu, burkānu, selerijas saknes gabalu, pāris lauru lapas, smaržīgos piparus un saišķīti zaļumu. Kad buljons gatavs, gaļu, dārzeņus un garšaugus izņem no katliņa, buljonu izkāš, gaļu atdala no kauliem, sagriež gabaliņos un liek atpakaļ buljonā. Šai brīdī buljonam var pievienot arī apceptu mājas desu, ripiņās sagrieztus cīsiņus vai gabaliņu stienīšos sagrieztas, kūpinātas gaļas.

Citus knifiņus, kas palīdzēs izvārīt ideālu buljonu, meklē šeit.


Kā iegūt piesātinātas krāsas boršču


Foto: Shutterstock

Kad buljons gatavs, laiks tam pievienot bietes – tieši šis produkts piešķir tradicionālajam borščam īpašo garšu un košo krāsu. Bet, starp citu, var pagatavot arī zaļo boršču, izmantojot spinātus, nātres vai lakšus.

Svaigas, stienīšos sagrieztas bietes, buljonam pievieno uzreiz pēc gaļas. Ja izmanto ar visu mizu novārītas vai krāsnī apceptas bietes, tās zupai var pievienot arī mirkli pirms vārīšanas beigām. Vari izmantot arī pašgatavotās vai veikalā nopērkamās marinētās bietes.

Pirms bietes pievieno zupai, apcep tās eļļā ar sasmalcinātiem ķiplokiem. Patīkamu garšu piešķirs ķimenes, bet skaisto krāsu nodrošinās viena citrona sula vai pāris ēdamkarotes etiķa. Borščs iegūs īpaši patīkamu garšu, ja, cepot bietes, pievienosi tām ēdamkaroti cukura. Minūti pirms cepšanas beigām pievieno pannas saturam arī pāris ēdamkarotes tomātu pastas. Pastu var aizstāt ar gabaliņos sagrieztiem svaigiem tomātiem vai konservētiem tomātiem. Tad apceptās bietes pievieno buljonam.

Ja vēlies, lai borščs ir īpaši košs, pievieno biešu marinādi vai caur spiedi izspiestu svaigu vai vārītu/ceptu biešu sulu. Jo ir teiciens, ka borščā biešu nevar būt par daudz.


Dārzeņu sagatavošanas un pievienošanas knifiņi


Foto: Shutterstock

Uzreiz pēc bietēm zupai pievieno sasmalcinātus sīpolus, ilgi vāroties tie izšķīdīs un būs piekasīgam ēdājam nemanāmi, vien piešķirot borščam patīkamu, bagātīgu garšas noti. Pēc laiciņa zupai pievieno salmiņos sagrieztus burkānus. Burkānus un sīpolus var pievienot gan svaigā veidā, gan iepriekš tos apcepot eļļā. Dārzeņus iepriekš apcepot, borščs iegūs daudz piesātinātāku garšu. Ja nepieciešams, dārzeņiem cepšanas laikā var pievienot nedaudz ūdens, lai tie nepiedegtu un nesabojātu zupas garšu.

Pēc burkāniem zupā liek salmiņos sagrieztus kartupeļus. Es mēdzu borščam pievienot arī pāris nesagrieztus, nomizotus tupeņus, jo tā mēdza darīt mana Sibīrijā dzimusī un augusī vecmāmiņa. Kad kartupeļi bija gatavi, viņa tos sastampāja, šādi piešķirot borščam tumīgumu.

Šai brīdī ir laiks pievienot borščam sīki sasmalcinātus kāpostus (ir receptes, kas paredz arī skābētu kāpostu pievienošanu), bet ir saimnieces, kuras kāpostus apcep un pievieno uzreiz pēc bietēm. Mana vecmāmiņa borščam pievienoja arī iepriekš izmērcētas un novārītas pupiņas, es reizēm izlīdzos ar konservētām pupiņām. Boršča garšu, atbilstoši savai gaumei, var bagātināt arī ar paprikas, ābolu, rāceņu, kabaču gabaliņiem, pākšu pupiņām vai kukurūzu.

Ar pārlieku bagātīgu un eksotisku garšvielu izmantošanu gan nevajadzētu aizrauties. Borščam piestāv gan svaigas, gan kaltētas dilles, kā arī pētersīļi, ķiploki, melnie pipari, kinza, ķimenes un majorāns.


Kā un ar ko pasniegt boršču


Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Kad borščs gatavs, nogriež liesmu un iemaisa zupā pāris sarīvētas vai caur ķiplokspiedi izspiestas ķiploka daiviņas.

Svarīgi ir ļaut borščam vismaz stundu "atpūsties". Tad lej aromātisko un košo zupīti bļodiņās, pievieno krietnu karoti skāba krējuma, bet vari pagatavot īpašu mērci, skābajam krējumam pievienojot caur ķiploku spiedi izspiestu ķiploku, nedaudz citrona sulas, šķipsnu sāls un šķipsniņu piparu.

Boršču devīgi pārkaisa ar kapātiem zaļumiem un bauda, piekožot klāt rupjmaizi. Bet vēl gardāk būs, ja kā piedevu pie boršča pasniegsi siltus gaļas vai kāpostu pīrādziņus, kā to darīja mana ome.

Ātri pagatavojamu pīrādziņu recepti atradīsi šeit, bet citas pīrāgu receptes meklē te.

Lai labi garšo!

Iedvesmojies gatavošanai? Pamēģini pagatavot boršču pēc kādas no septiņām "Tasty" piedāvātajām receptēm.

Citādāks borščs ar kazas siera maizītēm

Divas burvīgas receptes vienā – krēmīgs biešu borščs, kas pagatavots krēmzupas formā, un gardajai maltītei klāt trauslas kazas siera maizītes. Sasildīs gan pusdienās, gan vakariņās.

Lasīt vairāk

Veģetārais skābētu kāpostu borščs

Veģetērais skābētu kāpostu borščs ziemīgām pusdienām.

Lasīt vairāk

Ukraiņu borščs ar gaļu

Ukraiņu borščs ar gaļu derēs gan ikdienai, gan ciemiņus uzņemot.

Lasīt vairāk

Borščs ar aitas gaļu un āboliem zemnieku gaumē

Sātīgām pusdienām - aitas gaļas borščs ar āboliem zemnieku gaumē.

Lasīt vairāk

Borščs Kubaņas kazaku gaumē

Riktīgi sātīgs borščs Kubaņas kazaku gaumē. Asu izjūtu cienītāji to var uzlabot, pievienojot čili piparu.

Lasīt vairāk

Maskavas borščs

Maskavas borščs pusdienu maltītei.

Lasīt vairāk

Jūrnieku borščs

Jūrnieku borščs ar bietēm un kāpostiem.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!