Foto: Privātais arhīvs

"Ar nēģiem ir tā, ka vienam siekala notek, jau domājot vien par šo delikatesi, citam negribas pat virsū nēģiem skatīties. Mūsu ģimenē tas ir iecienīts našķis, tāpēc, ieraugot tirgū svaigos nēģus, tūdaļ bija skaidrs, kas šodien tiks pagatavots," teic garšīgā "Instagram" konta "prieks_gatavot" saimniece Kristīne Berga, atklājot pārbaudītus knifus, kā mājas apstākļos pagatavot nēģus želejā.

Ņem saujā rupjo sāli, saspiež sauju un velk tai cauri nēģi, šādi noberžot liekās gļotas. Šim nolūkam var izmantot arī vilnas cimdu. Kad visiem nēģiem gļotas noberztas, tos vienu pie otra kārto uz sausas pannas un uz mērenas liesmas apcep tikai tik daudz, lai ir smuki un brūni. Kad nēģi ir pāris minūtes cepušies, tos sadursta ar dakšiņu, lai nēģu sula varētu brīvi izdalīties, nesaplēšot ādu.

Foto: Privātais arhīvs

Kad nēģi apcepti, tad tos visbiežāk saliek čuguna "pīlē" un sautē uz plīts. Kristīne iesaka nēģus kārtām blīvi sarindot karstumizturīgā veidnē, sarp kārtām ieliekot arī pa kādai lauru lapai, melnajam un smaržīgajam piparam.

Foto: Privātais arhīvs

Krūzē liek vienu kārtīgu ēdamkaroti maltas pupiņu kafijas, pārlej to ar verdošu ūdeni, uzliek krūzei apakštasīti. Pēc minūtēm piecām, kad kafija ir ievilkusies, ar to pārlej nēģus.

Pēc nepieciešamības pievieno novārītu ūdeni – tikai tik daudz, lai nēģi būtu nosegti ar šķidrumu. Ūdenim pēc garšas var pievienot sāli, bet jāņem vērā, ka, jau apcepot nēģus, sāls ir gana daudz.

Liek veidni iepriekš līdz 200 grādiem sakarsētā krāsnī uz 45 minūtēm.

Ņem nēģus ārā no cepeškrāsns un atdzesē līdz istabas temperatūrai. Tad liek ledusskapī, un pēc pāris stundām nēģi želejā ir gatavi!

Foto: Privātais arhīvs

Želatīna pievienošana ir gaumes un pieredzes jautājums. Jāskatās – ja šķidruma traukā ir maz, tad želatīnu var nepievienot, jo nēģi saželēs arī bez tā.

Gatavos nēģus bauda ar sinepēm, etiķi vai kā nu kuram labpatīk.

Lai labi garšo!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!