Foto: Shutterstock
Aromātiskas, sulīgas un bezgala gardas kanēļmaizītes, kas pārlietas ar kārdinošu krēmsiera glazūru, iekarojušas pasauli ar nosaukumu "cinnabons". Arī tu vari pārsteigt draugus, radus un paziņas, pagatavojot šīs maizītes, jo, sekojot mūsu izsmeļošajiem padomiem, tas būs vienkāršāk par vienkāršu!

Ķeramies pie darba!

Lai pagatavotu gardās kaneļmaizītes ar krēmsiera glazūru, tev būs nepieciešami šādi produkti:

Mīklai:

  • 600 – 700 g miltu (jeb 4 – 5 glāzes);
  • 200 ml piena (jeb 4/5 glāzes);
  • 100 g cukura (jeb 1/2 glāzes);
  • 2 olas;
  • 70 – 80 g sviesta (jeb 5 ĒK);
  • 11 g sausā rauga (jeb 50 g slapjā rauga);
  • 1 TK sāls.

Kanēļa pildījumam:

  • 50 g sviesta (jeb 3,5 ĒK);
  • 200 g brūnā cukura (jeb 1 glāze);
  • 20 g kanēļa (jeb 3 ĒK).

Krēmsiera glazūrai:

  • 50 – 60 g bezpiedevu krēmsiera (jeb 3 – 4 ĒK), vari izmantot maskarpones, Filadelfijas sieru vai kādu citu pēc saviem ieskatiem;
  • 100 g pūdercukura (jeb 4/5 glāzes);
  • 40 g sviesta (2 – 3 ĒK);
  • vaniļas cukurs pēc garšas.

No šī produktu daudzuma iegūsi 12 kanēļmaizītes.

Mīklas, pildījuma un krēmsiera glazūras sagatavošana

Foto: Shutterstock

Krūzītē ielej siltu pienu (izmanto pirkstu kā termometru – pienam jābūt nedaudz siltākam par ķermeņa temperatūru), iemaisi tējkaroti cukura un pievieno raugu. Ļauj raugam atdzīvoties, nogaidot apmēram 15 minūtes.

Lielā bļodā sakul olas ar pārējo cukuru, pievieno izkausētu sviestu un sāli, visu izmaisi. Kad raugs uzputojis pienu, to ielej sakultajās olās. Pa daļām pievieno miltus, tos iesijājot. Mīkla sanāks mīksta, tā nav jāmīca, vienkārši samaisi mīklu, apsedz ar dvielīti un atstāj siltā vietā rūgt, apmēram vienu stundu. Jo mazāk mīcīsi mīklu, jo maizīte būs “pūkaināka”.

Kamēr mīkla rūgst, sajauc kanēļa pildījuma masu – samaisi brūno cukuru ar kanēli, pievieno izkausētu sviestu, vēlreiz izmaisi.

Sagatavo glazūras krēmu (krēmsieram jābūt istabas temperatūrā, arī sviestam jābūt mīkstam),sakul krēmsieru ar sviestu, līdz veidojas viendabīga masa, pievieno pūdercūkuru, vaniļu un vēlreiz sakul.

Ja virtuvē ir pavēss, var gadīties, ka krēmsiera glazūra ir pārāk bieza un ar to būs grūti pārklāt maizītes. Ja novietosi trauciņu ar gatavo glazūru pie siltas plīts, tā kļūs šķidrāka un vieglāk izmantojama.

Kanēļmaizīšu gatavošana un cepšana

Foto: Shutterstock

Laicīgi sakarsē cepeškrāsni līdz 190 grādiem. Sagatavo cepamo formu ar augstām malām, to bagātīgi iesmērējot ar sviestu. Formai vajadzētu būt tik lielai, lai tajā varētu ielikt 12 kanēļmaizītes, ievērojot apmēram 3 – 4 cm atstarpes starp tām, jo maizītes cepoties piebriedīs un viegli piespiedīsies viena pie otras.

Foto: Shutterstock

Kad mīkla uzrūgusi (apjoms palielinājies vismaz divas reizes), veido smalkmaizītes. Ar miltainām rokām uz ar miltiem apbērtas darba virsmas liec mīklu, ar mīklas rulli izveido plakanu taisnstūri (apmēram 30 x 40 cm lielu un 5 mm biezu). Mīklas taisnstūri pārklāj ar kanēļa cukura masu, to vienmērīgi izlīdzinot. Atstāj aptuveni trīs centimetrus nepārklātu vien tālāko un garāko taisnstūra malu.

Foto: Shutterstock

Garenvirzienā, sākot ar tuvāko malu, cieši sarullē ruleti, tālāko brīvo malu piespiežot, lai rulete netinas vaļā. Jātin pēc iespējas ciešāk, lai cepoties bulciņas nezaudētu formu, tomēr nepārspīlējot, jo pareizi satītam kanēļmaizītes rullītim jābūt ne vairāk kā piecām kārtām.

Noliec ruleti tā, lai savienojuma vieta atrastos apakšā. Nākamais solis – ruletes sagriešana šķēlēs jeb bulciņās, būtu jāsanāk 12 bulciņām. Visvieglāk to izdarīt ar izturīgu diegu vai zobu diegu, kuram nav pievienotas nekādas aromvielas. Diegu pabīdi zem ruletes un, virzot to uz augšu, pārgriez mīklu, veidojoties perfektam griezumam. Ja griez ar nazi, raugies, lai tas būtu pēc iespējas plānāks un asāks.

Foto: Shutterstock

Saliec maizītes sagatavotajā cepamajā formā, apsedz ar dvielīti un ļauj maizītēm atpūsties 30 minūtes, līdz tās atkal viegli uzrūgušas un uzpūtušās. Liec maizītes karstā cepeškrāsnī un cep 18 - 25 minūtes, līdz tās ir gatavas, zeltainas un iesprausts koka skaliņš laukā nāk tīrs, bez mīklas atliekām. Ļoti svarīgi maizītes nepārcept, lai tās nebūtu sausas. Gatavu maizīšu pazīme ir ne tikai zeltainā krāsa, bet arī uzvārījies, burbuļojošs kanēļa pildījums.

Kad maizītes gatavas, tās izņem no krāsns, ļauj pāris minūtes pastāvēt – tas palīdzēs novērst strauju glazūras kušanu un izplūšanu. Tad, neizņemot no veidnes, pārsmērē kanēļmaizītes ar sagatavoto glazūru. Pasniedz siltas.

Lai labi garšo!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!