Foto: Shutterstock
Ja vēlies iemācīties pagatavot ideāli gardus pannā ceptus pelmeņus, pirmkārt, atgādinām, ka šis nebūt nav veselīga uztura pamatprincipiem atbilstošākais ēdiens un gatavošanas paņēmiens. Ja tevi nemoka liekie kilogrami vai sirdsapziņas pārmetumi, tad vienkārši paņem ledus cirtni un dodies pie ledusskapja, lai "atbrīvotu" saldētavas dzīlēs iesalušo pelmeņu paciņu – pārējo mēs tev izstāstīsim.

Lai pagatavotu ideāli gardus pelmeņus – sulīgus, ar zeltaini brūnu un kraukšķīgu garoziņu, tev būs nepieciešama vien panna ar vāku, eļļa, sāls, pipari un, protams, saldēti pelmeņi.

Pannā ielej tik daudz cepšanai paredzētas eļļas, piemēram, kukurūzas, – lai tā pārklātu visu pannas virsmu, bet ne vairāk. Bieži vien kļūda tiek pieļauta, cepot pelmeņus pārāk lielā eļļas daudzumā. Šādā gadījumā tie no ārpuses ātri vien iegūst kraukšķīgu un pievilcīgi brūnu garoziņu, bet iekšpusē paliek jēli. Savukārt, mēģinot tos cept ilgāk, pelmeņu mīklas apvalks piedeg un pārogļojas, tādēļ šoreiz rīkojies citādi.

Kolīdz eļļa sāk dūmot, nekavējoties ber pannā pelmeņus vienā kārtā un apmaisi, lai tie viscaur būtu pārklāti ar eļļu. Tad uzliec pannai vāku un nogaidi 4–5 minūtes, līdz pelmeņi ir apbrūnējuši no vienas puses.

Tad pacel vāku, apgriez katru pelmeni uz otriem sāniem, pievieno sāli, piparus, kapātus sīpolus vai jebkādas citas sev tīkamas garšvielas.

Kamēr gaidi, līdz pelmeņi apcepsies arī no otras puses, atklāsim, ka ir vēl viens izplatīts pelmeņu cepšanas veids – tie pirms tam tiek pāris minūtes apvārīti sālsūdenī un tikai tad likti uz pannas. Kaut daudziem šāds pelmeņu gatavošanas veids šķiet ērts, un pelmeņi pagatavojas vienmērīgi, tomēr vārīšanas procesā tie zaudē tik ļoti patīkamo, ceptiem pelmeņiem raksturīgo kraukšķīgumu, kas tālākas apstrādes procesā, diemžēl, vairs nav atgūstams.

Foto: Shutterstock
Brīdī, kad konstatē, ka pelmeņi ir vienmērīgi zeltaini apcepušies no visām pusēm, pievieno pannas saturam verdošu ūdeni – tikai tik daudz, lai tas pelmeņus pārklātu līdz pusei. Morāli sagatavojies pamatīgai virtuves uzkopšanai, jo eļļa sprakšķēs uz visām pusēm. Veikli uzliec pannai vāku un pacietīgi gaidi, līdz pannas saturs "nomierinās", šo laiku veltot plīts un sienas flīžu spodrināšanai.

Kad pienācis īstais brīdis, nocel pannai vāku, uzgriez liesmu līdz maksimumam un 3–4 minūtes turpini cept pelmeņus, ik pa laikam apmaisot, lai tos "nepierautu" pie pannas.

Kad teju viss šķidrums ir iztvaikojis un pelmeņi sāk lipt pie pannas, tie ir gatavi. Nogriez liesmu, noņem pannu no plīts, papriecājies par garšīgo skatu un baudi ideāli izceptus pelmeņus, papildinot tos ar skābo krējumu, kas sajaukts ar karotīti adžikas.

Lai labi garšo!

Ja vēlies apgūt arī citus interesantus un varbūt ne tik ierastus veidus, kā gatavot un pasniegt pelmeņus, iedvesmojies no "Tasty" sarūpētajām receptēm.

Manti - tomātos sautēti jēra gaļas pelmeņi ar čili eļļu un jogurta mērci

Manti - tā armēņi dēvē lielus pelmeņus. Sautēti tomātu mērcē un pasniegti ar aromātisku jogurta mērci tie ir apetīti rosinoši un bezgala gardi.

Lasīt vairāk

Klasiskie pelmeņi

Gardākie pelmeņi - pašu gatavotie.

Lasīt vairāk

Slinkie pelmeņi

Slinkie pelmeņi ir sātīgs ikdienas ēdiens, kas ir ļoti ātri pagatavojams. Tie garšos tāpat kā ierastie pelmeņi, bet aiztaupīsi sev laikietilpīgo un nogurdinošo pelmeņu tradicionālo gatavošanas procesu.

Lasīt vairāk

Fritēti pelmeņi pikantā dārzeņu karija mērcē

Pāris minūšu laikā pagatavotiem kraukšķīgiem fritētajiem pelmeņiem var piešķirt Taizemes virtuvei raksturīgu garšu buķeti, pasniedzot tos ar aromātisku, turklāt ļoti vienkārši un ātri pagatavojamu dārzeņu karija mērci. Šādā veidā pasniegti lieliski garšos arī cepti un vārīti pelmeņi.

Lasīt vairāk

Cepeškrāsnī cepti pelmeņi ar jogurta–kaperu mērci

Praksē pārbaudīts, ka ar pikanto kaperu–graudu sinepju mērci lieliski garšo visu veidu pelmeņi – gan vārīti, gan cepti, gan fritēti vai tvaicēti.

Lasīt vairāk

Hinkaļi - pelmeņi gruzīnu gaumē

Hinkaļi ir gardi un aromātiski palmeņi gruzīnu gaumē. Tos var ēst gan vārītus, gan ceptus. Hinkaļus ēd ar rokām, turot tos aiz mīklas "kātiņa" un izsūcot gardo buljonu.

Lasīt vairāk

Pelmeņi ķīniešu gaumē

Pelmeņi ķīniešu gaumējeb vontoni - ar liellopa gaļas, garneļu un dārzeņu pildījumu. Vari tos gan vārīt, gan tvaicēt, gan cept un pasniegt ar sojas mērci vai čili eļļu.

Lasīt vairāk

Pēcsvētku rīta kreftīgā pelmeņu zupa

Pelmeņu zupa ir tieši tas, kas vajadzīgs nākamajā dienā pēc trakas ballītes. Tā ir ātri pagatavojama, sātīga, garda un piepilda vēderu ar mierinošu siltuma sajūtu.

Lasīt vairāk

Pannā cepti plācenīši no atlaidinātiem saldētajiem pelmeņiem

Improvizētas pusdienas – eļļā cepti plācenīši, ko gatavo no pelmeņiem, kas kaut kādā veidā aizmirsušies uz virtuves galda, līdz ar to atkusuši un neglābjami salipuši.

Lasīt vairāk

Ātrā pelmeņu zupa ar sēnēm un lociņiem ķīniešu gaumē

Ja aptrūkušās idejas, kā gardi pagatavot pelmeņus, tad sildoša, aromātiska un ātri pagatavojama dārzeņu zupa ar cūkgaļas pelmeņiem būs īsts atklājums darbadienu vakariņām. Ingvers, ķiploki, sojas mērce un lociņi piešķirs šai zupiņai Ķīnas tradicionālajai virtuvei raksturīgas garšas nianses.

Lasīt vairāk

Pierogi jeb poļu pelmeņi ar skābētiem kāpostiem un sēnēm

Pelmeņus gatavot mājās ir diezgan piņķerīgs un laikietilpīgs process, īpaši, ja nav speciālās pelmeņu formas, tomēr garša atsver visu! Šai reizei – poļu tradicionālie pierogi – pelmeņi ar kāpostiem un sēnēm! Pierogu pildījumam var izmantot arī vārītus kartupeļu masu, kas sajaukta ar biezpienu un ceptiem sīpoliem.

Lasīt vairāk

Sātīgais pelmeņu sacepums ar sēnēm un sieru

Sātīgs un ļoti gards pelmeņu sacepums ar gardu, krēmīgu saldkrējuma mērcīti, kas papildināta ar timiānu, un zeltainu siera garoziņu. Ies pie dūšas gan lieliem, gan maziem gardēžiem.

Lasīt vairāk

Pelmeņu mīkla

Pelmeņu mīkla mājās gatavotiem, gardiem pelmeņiem. Tos pēc tam var pildīt ar gaļu vai citām sastāvdaļām – sieru, zaļumiem un pat ogām.

Lasīt vairāk

Pelmeņu sacepums ar sēnēm un saldo krējumu

Kad mājās patiešām nekā nav, jāieskatās saldētavā, varbūt tur kaut kas aizķēries. Atradās vistu stilbiņi un pelmeņu paka. Ķēpāties ar gaļas atsaldēšanu negribēju, tādēļ nācās eksperimentēt ar pelmeņiem. Koju laikā, protams, bija divi varianti – vārīti vai cepti uz pannas. Nupat atklāju, ka tie itin labi sader arī ar cepeškrāsni!

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!