Foto: Shutterstock
"Pavlova" ir leģendām apvīta kūka, kas gatavota no gaisīga, putota olu baltuma un pasniegta ar putukrējumu un augļiem. Tā ne vien izskatās kārdinoši, bet arī garšo izcili, tādēļ to pagatavot vajadzētu iemācīties katram saldummīlim. Un, pretēji vispārpieņemtajam uzskatam, "Pavlova" ir arī viena no vienkāršāk pagatavojamām kūkām, jo lielāko tiesu darba paveiks jaudīgais mikseris. Ir jāņem vērā tikai daži svarīgi nosacījumi, lai olu baltums uzkultos perfekti, pamatne izceptos, kā nākas, un putukrējums izdotos gaisīgs un vijīgs.

Šī gardā kūka radusies 20. gadsimta sākumā, kad pasaulslavenā balerīna Anna Pavlova pasaules tūres ietvaros viesojās Austrālijā un Jaunzēlandē. Kāds pavārs, kas bijis kaislīgs baleta un leģendārās krievu balerīnas dievinātājs, radījis šo gaisīgo kūku, vēloties materializēt savu sajūsmu kādā kulinārā šedevrā.

Daudzos avotos par kūkas dzimteni tiek uzskatīta Jaunzēlande, tomēr starp abām valstīm joprojām notiek aktīvas diskusijas par to, kurai tad pienākas šī gardā deserta pirmatklājēja lauri, jo gan Jaunzēlandē, gan Austrālijā "Pavlova" ir teju vai nacionālais ēdiens.

Viens no galvenajiem iemesliem, kāpēc "Pavlova" var neizdoties, ir olu baltumu kārtīga uzputošana, tādēļ uzzini, kas jāņem vērā, lai rezultāts būtu nevainojams.

Olu baltumu kulšanai nepieciešamie piederumi

Foto: Shutterstock

Olbaltumu kulšanai vispiemērotākā būs nerūsējošā tērauda bļoda. Vari izmantot arī emaljētu, māla vai stikla bļodu. Savukārt visnepiemērotākā šīm mērķim būs plastmasas bļoda, jo tas ir materiāls, kurš pat pēc cītīgas mazgāšanas var būt klāts ar taukainu kārtiņu, tādēļ olu baltumus sakult stingrās putās plastmasas bļodā var būt ne vien grūti, bet pat neiespējami. Arī alumīnija bļodā sakult olbaltumus neizdosies.

Pirms kulšanas bļodu rūpīgi izslauki pavisam sausu. Sausai un tīrai jābūt arī kuļamajai slotiņai.

Kulšanai izmanto metāla putojamo slotiņu vai, vēl labāk, jaudīgu rokas mikseri, jo tas krietni vien paātrinās procesu. Kokteiļu blenderis baltumu sakulšanai nebūs piemērots.

Kā pareizi kult olu baltumus "Pavlovas" pamatnei


Foto: Shutterstock

Olas baltumu ir vieglāk sakult, ja tas ir svaigs un pavisam auksts, jo vecas olas kļūst ūdeņainas, tādēļ tās sakult ir grūti. Lai uzlabotu procesu, vari pievienot sāls šķipsniņu, citronskābes vai etiķa pilienu.

Svarīgs moments ir olu baltumu atdalīšana no dzeltenumiem. Šis darbiņš jāveic ļoti uzmanīgi un rūpīgi, jo, ja olas baltumam būs klāt kaut kripatiņa olas dzeltenuma, bezē sakult neizdosies.

Šeit atradīsi vairākas idejas, kā veikli atdalīt olu baltumus no dzeltenumiem.

Kuļot olu baltumus, jāapbruņojas ar pacietību, jo ir tikai normāli, ka pēc pirmajām kulšanas minūtēm vēl nesāk veidoties stingras putas.

Ņem vērā, ka sākumā cukuru olu baltumiem nepievieno, tad tos nebūs iespējams sakult. Cukuru pakāpeniski, pa karotei sāk pievienot un iekult olu baltuma masā, kad putas jau ir pietiekoši stingras. Ja pievienosi visu cukuru uzreiz, baltumi var palikt šķidri un tā arī nepacelties.

Jāturpina kulšanu līdz brīdim, kad putas ir stingras, zīdaini spīdīgas, viegli vijīgas un pie putojamās slotiņas veido skaistu cepurīti. Apgāžot bļodu, šādas putas nekritīs no tās laukā (skatīt attēlu zemāk).

Foto: DELFI

Kad šādas putas iegūtas, pārtrauc kulšanu, jo tās var saplakt un viss darbs būs vējā.

Labi sakultiem baltumiem ir jāpalielinās apjomā 4-5 reizes un jāsaglabā forma. Tie nedrīkst izplūst un putām jābūt stingrām.

Kā 'Pavlovas' pamatni sagatavot cepšanai un kā to cept


Foto: Shutterstock

"Pavlova" atšķiras no bezē cepumiem, jo tie ir izkaltēti viscaur cieti, turpretī "Pavlovai" kraukšķīga ir tikai ārpuse, bet iekšpuse nedaudz mīksta, kas atgādina slavenos "marshmallows" zefīriņus, un tās noslēpums ir pēdējās divas sastāvdaļas – kukurūzas ciete un etiķis.

Kad olbaltums sakults, sajauc kukurūzas miltus ar etiķi un uzmanīgi iemaisi saldajā olu baltumu masā.

Ja vēlies, vari uzmanīgi iecilāt sakultajos baltumos arī sadrupinātus riekstu gabaliņus.

Pēc sakulšanas baltumi jāizliek uz cepamā papīra, uz kuras pirms tam iezīmētas pamatnes vēlamās aprises. Baltumus nedrīkst saspiest, jo tad zudīs to gaisīguma efekts. Kad viss salikts, skaties, lai ārējās malas būtu pavisam nedaudz augstākas par pamatnes vidu. Izklātā olbaltumu apļa vidū jāizveido iedobe, kur vēlāk pildīt ogas un putukrējumu.

Ja cepšanas temperatūra būs par augstu, virspuse apdegs un kļūs neglīti brūna, bet iekšpuse paliks ķepīga.

Portāls "Jedimdoma" iesaka iesākumā uzkarsēt cepeškrāsni līdz 180 grādiem un likt pamatni cepties krāsns vidējā nodalījumā trīs minūtes minūtes, tad samazināt temperatūru līdz 120 grādiem un turpināt cepšanu vienu stundu. Tad izslēdz krāsni un ļauj pamatnei atdzist – vislabāk visu nakti.

Savukārt citi profesionāļi iesaka pamatni likt līz 90 grādiem sakarsētā cepeškrāsnī un cept aptuveni 3 stundas, tad krāsni izslēgt un ļaut lielajam bezē cepumam atdzist.

Tagad laiks uzzināt, kā pareizi sakult gaisīgu putukrējumu.

Knifi, kā sakult gaisīgu putukrējumu 'Pavlovas' pildījumam

Foto: Shutterstock

"Pavlova" nav iedomājamai bez putukrējuma mākoņa. Liela būs vilšanās, ja perfekti izcepto pamatni izpostīs pārāk šķidrs vai pārkults putukrējums. Kādi tad ir perfekti sakulta putukrējuma noslēpumi?

Sakult putās var tikai treknu saldo krējumu, tādu kuram ir vismaz 35% tauku. Jo krējums ir treknāks, jo tas sakulsies noturīgākās putās. Jo krējums ir svaigāks, jo to grūtāk sakult.

Svarīgi, lai krējums būtu auksts un tiktu turēts ledusskapī līdz pēdējam brīdim pirms kulšanas. Ieteicams ledusskapī ielikt arī trauku, kurā tiks kults saldais krējums. Aukstajā traukā lej krējumu, pievieno cukuru un kuļ, kamēr veidojas vijīgas, bet ne pārāk stingras putas.

Atceries, ka, gatavojot "Pavlovu", putukrējumam nevajadzētu būt pārlieku saldam, jo bezē pamatne ir salda un cukurota.

Visefektīgāk krējumu var sakult nevis ar mikseri, bet gan ar blenderi, tad arī trauks var būt istabas temperatūrā. Vispiemērotākais būs galda blenderis ar asmenīšiem apakšā. Ielej blendera traukā krējumu, pievieno cukuru un vaniļu un ieslēdz blenderi. Skaistas mākoņu putas būs gatavas īsā laikā.

Ja nepieciešams, lai putas būtu noturīgas un spētu ilgāku laiku greznot kūku, sajauc putukrējumu ar sakultu maskarponi. Maskarponi jāsasilda līdz istabas temperatūrai, tad to ar dakšiņu sakuļ, iecilā sakultu putukrējumu. Izmanto attiecības 1:3 vai 1:2 (maskarpone : putukrējumu). Jo maskarpone būs vairāk, jo krēms būs treknāks un noturīgāks.

Ja vien putukrējums nav sakūlies sviestā, bet tas ir sakūlies tomēr par daudz un zaudējis glīto izskatu, to var pielabot, izmantojot dažas karotes nekulta svaigā krējuma. Pievieno krējumu un turpina īsu brīdi kult. Svaigais krējums izlīdzinās visus negludumus un pārvērtīs putukrējumu skaistās putās.

Kad putukrējums sakults, izklāj to uz pamatnes un papildini ar augļiem un ogām. Atkarībā no sezonas, augļi var būt visdažādākie , bet īstena "Pavlovas" klasika ir zemenes un kivi. Kūku patīkami atsvaidzinās arī avenes, ķirši, jāņogas un upenes.

Lai iedvesmotu tevi pagatavot šo gardo desertu, sarūpējām septiņas receptes par "Pavlovas" kūkas tēmu.

Lai labi garšo!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!