Foto: Shutterstock

Pavasara rullīši (spring roll) ir ļoti populāra Āzijas virtuves uzkoda. To gatavo kā Ķīnā, tā Vjetnamā, Korejā un daudzās citās šī reģiona valstīs. Pavasara rullīšu pagatavošanas veida dēļ tie kalpo gan kā garda aukstā uzkoda, gan kā siltā. Kas nepieciešams, lai tos pagatavotu, un kā to izdarīt?

Pirmā lieta, kas jāizlemj, ir tas, vai pavasara rullīši būs svaigie vai fritētie. Pēc tam jāizlemj – vai gatavot tos veģetārus, vai nē. Springroļļu pamatu pamats ir rīsu papīrs jeb lapas – baltas un caurspīdīgas. Tajās tad arī tiek ievīstītas visas izvēlētās sastāvdaļas.

Ar ko pildīt pavasara rullīšus?

Foto: Shutterstock

Svaigos pavasara rullīšus var pildīt ar dārzeņiem, sēnēm un salātlapām. Piemēram, salmiņos sagrieztiem burkāniem un gurķiem, lapu salātiem, avokado gabaliņiem un šampinjoniem. Rullīšos var likt arī jau iepriekš termiski apstrādātas jūras veltes, zivis un gaļu. Piemēram, garneles, žāvētu lasi, apceptus vistas filejas gabaliņus un citus gardumus.

Lai atvieglotu gatavošanas procesu, sastāvdaļas, ar ko tiks pildīti rullīši, iepriekš sagriez un saliec atsevišķās bļodiņās, lai viss būtu pa rokai. Tradicionālākās receptēs pavasara rullīši tiek pildīti arī ar novārītām rīsu nūdelēm. Tās tad arī nepieciešams laicīgi novārīt un atdzesēt. Bet, ja rullīšu pildījumā gribas mazliet kraukšķīguma, tos var papildināt ar šķipsnu sezama sēkliņām.

Rullīšiem var pagatavot arī karsto pildījumu. Tad nepieciešams pannā nelielā daudzumā eļļas apcept dārzeņus un gaļas gabaliņus. Šādam pildījumam var izmantot jau pieminētās rīsu nūdeles, paprikas gabaliņus, smalki sagrieztu kāpostu un citas sastāvdaļas.

Pildīšana rīsu papīrā

Foto: Shutterstock

Svarīga lieta, kas jāievēro – rīsu papīrs jeb lapas pirms pavasara rullīšu gatavošanas obligāti jāizmērcē karstā ūdenī, norāda Eatingwell.com speciālisti. Sagatavo lēzenu šķīvi, ielej tajā verdošu ūdeni un ieliec tajā rīsu papīra sloksni. Rīsu papīram ļauj mirkt aptuveni 30 sekundes, līdz tas ir mīksts. To pēc tam izņem no ūdens, notecina lieko šķidrumu un uzliek uz tīra, sausa virtuves dēlīša.

Foto: Shutterstock

Kad rīsu papīrs gatavs pildīšanai, tajā kārto izvēlētās sastāvdaļas. Tās novieto apaļās lapas apakšējā malā, gandrīz visā platumā. Pildījumu vienmēr labāk ielikt mazāk, nekā par daudz, citādi rullīši juks un plīsīs. Tad pārloka lapas maliņu pār pildījumu un sāk rullēt. Lapu aizrullē ciešā cilindrā aptuveni līdz pusei, tad aizloka tās maliņas vertikālā virzienā no abām pusēm. Kad tas izdarīts, nelielo cilindriņu turpina rullēt, līdz pavasara rullītis stingri noslēgts.

Tādā pašā veidā sagatavo arī citus rullīšus.

Svaigu vai fritētu?

Foto: Shutterstock

Ja pavasara rullīšus plānots pasniegt svaigus, tos līdz ēšanai tur traukā, kas apsegts ar mitru, plānu dvielīti, lai tie neizžūtu. Pasniedz svaigos rullīšus veselus, ja tie ir nelieli, vai pārgrieztus uz pusēm, ja tie ir apjomīgāki.

Ja pavasara rullīšus ir vēlēšanās gatavot fritētus, tad dziļākā pannā vai katliņā uzkarsē eļļu (līdz 170 grādiem), kas būtu piemērota fritēšanai, piemēram, rapšu, saulespuķu eļļu, iesaka Gourmettraveller.com.au. Tajā liek vārīties pavasara rullīšus, lai tie apbrūnētu no visām pusēm un būtu kraukšķīgi (aptuveni 2-5 minūtes, atkarībā no rullīšu lieluma). Kad rullīši novārīti, tos liek uz papīra dvieļa, lai notecētu liekā eļļa.

Springroļļus pasniedz ar svaigajiem salātiem un/vai mērci. Tiem piestāvēs garšas ziņā izteiksmīgās mērces, piemēram, sojas un čili. Ja ir luste, var pagatavot zemesriekstu mērci, kas garšos izcili ar svaigajiem rullīšiem, kas pildīti ar dārzeņiem un gaļu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!