Foto: Shutterstock
Jaunās ražās kartupelīši, leknie zaļumi un no sulīguma vai pušu plīstošie burkāni tā vien prasās tikt "saprecināti" vienā šķīvī ar aromātiskām gaļas frikadelēm! Lai pagatavotu frikadeļu zupu, tev nevajadzēs tērēt laiku buljona vārīšanai, tādēļ tā ir lieliska izvēle ātrām darbdienu vakariņām. Mēs tev atklāsim, kā, vārot šo klasisko zupu, izvairīties no muļķīgām iesācēju kļūdām.

Kaut šķiet, ka frikadeļu zupas gatavošanu teju katrs ir apguvis jau no bērna kājas, tomēr arī šajā procesā ir pāris knifi, kas būtu jāņem vērā, ja vēlies, lai zupa izdotos izcila.

Kādu gaļu izvēlēties frikadelēm


Foto: Shutterstock

Bez šaubām, svarīgākais frikadeļu zupas "atribūts" ir maltās gaļas bumbiņas jeb frikadeles. Tradicionāli frikadeles gatavo no maltas cūkgaļas vai liellopa gaļas,tomēr gaļas bumbiņas izdosies daudz gardākas no jauktas maltās gaļas masas. Mēs iesakām dažādās proporcijās kombinēt cūkas un liellopa gaļu. Ja gadās tikt pie kvalitatīvas jēra gaļas, tad iejauc masā arī to.

Arī kaloriju skaitītājiem nebūt nav jāsteidzas izslēgt frikadeļu zupu no savas ēdienkartes – ja frikadeles gatavosi no liesas liellopa, vistas, tītara vai zivs gaļas, tad gardo zupu, nenodarot kaitējumu figūrai, tiešām varēsi ēst kaut vairākas reizes dienā, protams, nepievienojot dāsnu karoti krējuma un nepiekožot klāt divu pirkstu biezuma rupjmaizes šķēli.

Lasot tālāk, uzzini, kā izvairīties no kļūdām, vārot frikadeļu zupu un, kas jāņem vērā, lai kaimiņiene tev jautātu šīs zupas recepti.

Ko vajag, un ko nevajag pievienot frikadeļu masai

Foto: Shutterstock

Ja vēlies pārsteigt īpaši izsmalcinātus gardēžus, tad maltās gaļas masai pievieno sīki sakapātu vītinātu vai auksti kūpinātu šķiņķi.

Nevajadzētu aizrauties ar lieku sastāvdaļu pievienošanu gaļas masai. Sīki sakapāts vai sarīvēts sīpols, sāls, pipari – tas ir viss, ko vajadzētu izmantot, lai nenomāktu frikadeļu maigo garšu. Sīpols piešķirs frikadelēm gan sulīgumu, gan aromātu, bet pārlieku aktīvais ķiploks šoreiz būs lieks. Ir receptes, kurās ieteikts vēl labākam rezultātam sasmalcināto sīpolu pirms pievienošanas apcept. Frikadelēm neskādēs arī šķipsna malta muskatrieksta.

Daudzi nez kāpēc ieraduši gaļas masai pievienot olu, uzskatot, ka pretējā gadījumā frikadeles izšķīdīs, iemestas verdošajā buljonā. Olas pievienošana ir lieka, jo no labi izmīcītas gaļas gatavotas bumbiņas zupā lieliski saglabās savu formu. Labāk pietaupi olas kādai citai maltītei, jo tās var ne uz to labāko pusi ietekmēt frikadeļu garšu un piešķirt tām gumijotu konsistenci.

Ja vēlies, lai gaļas bumbiņas ir īpaši sulīgas, masai pievieno mannu. Uz puskilogramu gaļas izmanto 1 ĒK mannas putraimu un iemaisi tos frikadeļu masā, ja nepieciešams, pievienojot un iemīcot arī nedaudz ūdens. Pirms šādi sagatavotu frikadeļu slidināšanas buljonā, ļauj masai ievilkties 30 minūtes, lai mannas putraimi pa šo laiku paspētu piebriest. Mannu var aizstāt ar iepriekš novārītiem rīsiem vai pāris šķēlēm baltmaizes bez garoziņām.

Cik lielām jābūt frikadelēm

Foto: Shutterstock

Nepārspīlē ar izmēru – ideālā variantā frikadelītēm vajadzētu būt brangu ķiršu lielumām, bet ne prāvākām kā valrieksti. Kādēļ mazākas frikadeles ir labākas? Pirmkārt, tādēļ, ka tās ir gatavas ātrāk, otrkārt, tādēļ, ka tās ir daudz ērtāk apēdamas. Pēdējais nosacījums jo īpaši attiecināms uz bērniem, jo ne vienam vien vecākam ir nācies ķerties pie naža un dakšiņas, lai sagrieztu katru zupā peldošo frikadeli divās vai pat četrās daļās. Izvēloties pareizo izmēru jau sākotnēji, pēcāk aiztaupīsi sev liekas klapatas.

Tā kā frikadeļu veidošana ir visai piņķerīgs darbs, tad labāk vienā piegājienā pagatavo lielāku daudzumu gaļas bumbiņu un pēc tam sasaldē tās, pa porcijām ievietojot vairākkārt aiztaisāmos plastmasas maisiņos – tad nākamreiz, kad kārosi baudīt zupu, atliks vien iebērt katlā maisiņa saturu.

Kāda ir pareiza frikadeļu zupas vārīšanas secība

Foto: Shutterstock

Iesākumā katliņā uzvāri ūdeni. Ja vēlies tikt pie vakariņu baudīšanas ātrāk, ūdens uzkarsēšanai izmanto elektrisko tējkannu. Protams, ja vēlies, neviens tev neliedz izmantot zupas pamatam gaļas buljonu, bet šajā gadījumā tā būs lieka greznība, jo rezultātā mainīsies tikai kaloriju daudzums, bet ne garšas īpašības.

Kamēr ūdens vārās, sagatavo dārzeņus. Tradicionāli šai zupai mūsu platuma grādos izmanto kartupeļus un burkānus, bet ir pieļaujamas radošās atkāpes ar dažādiem dārzeņiem dažādās kombinācijās. Ja vēlies, lai zupa ir koša un priecē acis, piedomā par izmantoto dārzeņu krāsu dažādību, vienā katlā liekot burkānus ar kāļiem, paprikas kubiņiem, konservētu kukurūzu un dzīvespriecīgi košiem brokoļiem, Briseles kāpostiem vai zaļajiem zirnīšiem. Ja vēlies sajust Itālijas garšu nianses, tad papildini dārzeņu klāstu ar konservētiem tomātiem, kapātu baziliku un saujiņu makaronu.

Viens no ātrākajiem un ērtākajiem "sliņķu" variantiem ir saldētu dārzeņu maisījumi – šajā gadījumā tu varēsi izvairīties no mizošanas un smalcināšanas, ar slaidu loku ieslidot katlā maisiņa saturu. Kad virums sāk burbuļot un dārzeņi katlā ir pavadījuši jau minūtes 5-7, ir laiks pa vienai slidināt zupā frikadeles. Ērtības labad tās jau veidošanas procesā sarindo uz gaļas dēlīša vai liela, lēzena šķīvja. Kad visas frikadeles jau plunčājas zupā, laiks pievienot sāli, smaržīgos piparus, lauru lapas un gaidīt, kad gaļas bumbiņas pēc pāris minūtēm uzpeldēs – tad arī zupa būs gatava!

Nesteidzies to celt galdā tūlīt pat, bet, pēc liesmas nogriešanas, uzliec katlam vāku un nogaidi minūtes 10-15, lai zupa nedaudz "nomierinās" – garšas pa šo laiku kļūs izteiktākas un frikadeles nobriedīs līdz vajadzīgajai gatavības pakāpei. Ja vēlies šajā mirklī vari iemaisīt zupā pāris ēdamkarotes kausētā siera.

Tad atliek vien liet frikadeļu zupu šķīvjos, dāsni pārkaisīt ar svaigiem, reibinoši smaržojošiem garšaugiem (dilles, loki un pētersīļi ir klasika, bet pamēģini piekapāt tiem klāt pāris zariņus kinzas, timiāna vai pāris bazilika lapas) un papildināt ar karoti vēsa skābā krējuma, kurš lieliski izcels maigās zupas debešķīgo garšu buķeti. Ņammmm....

Lai šovakar pat tu varētu praksē izmēģināt jaunuzzinātos padomus, lūk, iedvesmai 15 frikadeļu zupu receptes no "Tasty" krājumiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!