Foto: Shutterstock
Tadžina ir no māla veidots sautējamais trauks ar konisku vāku, kas radies Marokā. Ceļojot pa tuksnesi, nomadi tadžinas vadāja līdzi kā pārnēsājamas cepeškrāsnis, ko ērti izmantot, liekot uz karstām oglēm. Arī mūsdienās tadžina nav zaudējusi savu aktualitāti, jo unikālajā traukā var ļoti ērti pagatavot gardas un bezgala daudzveidīgas maltītes ģimenei, iztiekot bez liekām pūlēm, trauku ķēpāšanas un nevajadzīgām taukvielām.

Vēsturiski trauka koniskā forma izveidojusies, lai šķeltu vēju un pasargātu ēdienu no smiltīm. Viss gatavošanas brīnums slēpjas tadžinas koniskajā vākā un fizikas likumos. Tadžinas dobais konusveida vāks nodrošina nepārtrauktu tvaika cirkulāciju – trauks sakarst apakšā un ir vēss augšgalā, tādējādi karstais tvaiks trauka iekšpusē rotē – ceļas augšā un atkal krīt lejā. Tieši tādēļ ēdiens tadžinā gatavojas vienmērīgi, bez liekām taukvielām un izdodas sulīgs un aromātisks. Māls, no kā tiek darinātas tadžinas, izplatot karstumu pakāpeniski un vienmērīgi, saglabā ēdiena uzturvērtību, kā arī palīdz ilgāk uzturēt ēdienu karstu.

Kas jāņem vērā, gatavojot ēdienu tadžinā

Tadžinu var likt uz dažāda veida sildvirsmām – derēs gan gāzes, gan elektriskā plīts un, protams, arī ugunskurs, kamīns vai grils, jo tadžinu šķīvji ir īpaši "norūdīti" un izturīgi pret augstām temperatūrām, skaidro "Muhamors". Tiesa gan, jāņem vērā, ka māla izstrādājumiem nav pa prātam straujas temperatūras maiņas, tādēļ tadžinu nav ieteicams uzreiz karsēt uz lielas liesmas, tā ir paredzēta ēdiena gatavošanai uz lēnas uguns. Jāizvairās arī likt uz plīts tikko kā no ledusskaja izņemtu tadžinas šķīvi un liet aukstu ūdeni uzkarsētā traukā. Gatavošanas laikā bez vajadzības necilā tadžinas vāku, lai neizlaistu ārā karsto gaisu, nekad nekarsē tukšu trauku un uzraugi, lai tas nepaliktu bez šķidruma.

Tadžinā saliktie produkti nav jāmaisa – maisīšanas procesu paveiks gaisa rotācija jeb konvekcija. Tāpēc arī visas sastāvdaļas top gatavas vienā laikā, un tās traukā var likt visas kopā, sakraujot krietnu kaudzīti uz augšu.

​Jaatcerās, ka tadžina nav panna, tādēļ tajā nevajag neko cept. Ja receptē ieteikts gaļu vai kādu citu produktu apcept, tad tas iepriekš jāveic uz cepšanai paredzētas pannas.

Iegūstot savā īpašumā tadžinu, visā burvībā atklājas garšvielu pasaule un rodas kāre ļauties dažādiem eksperimentiem. Visvienkāršāk ir sagatavoto garšvielu maisījumu iejaukt karstā ūdenī un pārliet pāri visiem tadžinā satupinātajiem labumiem. Sāli labāk likt gatavošanas beigās.

Nu laiks no teorijas pāriet pie prakses. Soli pa solim sekojot garšīgā "Instagram" konta myfoodbloger saimnieka Kaspara padomiem, sapratīsi, ka tadžinas gatavošana ir vienkāršāka par vienkāršu. Lūk divas vienkāršas receptes iesācējiem no atraktīvā blogera arsenāla.

Cālis tadžinā ar maigu dārzeņu pieskārienu marokāņu gaumē

Foto: Instagram/myfoodbloger

"Mani mīļie uz ēdienu kārie draugi, pirms receptes iegaumējiet – ja reiz tadžina nonākusi uz uguns, dievs tēvs debesīs – nekādas virināšanas, nav jau Mežciema krūmājs, kurā pavērt mētelīti, kad ienāk prātā!" piekodina Kaspars.

Nepieciešamās sastāvdaļas:

  • Olīveļļa;
  • Sīpoli;
  • Burkāni;
  • Žāvētas plūmes;
  • Cāļa vai vistas gaļa;
  • Zaļie zirnīši;
  • Čili pipari;
  • Tomāti;
  • Kabacis;
  • Oīvas;
  • Citroni;
  • Rozmarīns;
  • Garšvielas.

::recepte::

Atrodiet tadžinu, atvediet to no Marokas vai aizņemieties.

Pamatnē ielejiet nedaudz labas olīveļļas.

Sagrieziet pamatīgu sīpolu vai labāk divus, kārtojiet tos tadžinas pamatnē.

Metiet virsū ripās sagrieztus burkānus un piešaujiet klāt dažas žāvētas melnās plūmes.

Laiks cālim bez filejas – apkaisiet to ar sāli un garšvielām jebkādām, kuras sirdi dara laimīgu (es pievienoju Tagazū ciemā ieķertās speciāli tadžinam).

Uzmanīgi aizberiet visus caurumiņus ar zaļajiem zirnīšiem.

Kādā brīvā paksī paslēpiet čilli pipariņu pārsteigumam.

Elegantās šķēlēs sagrieztus tomātus kārtojiet vienu līdzās otram, iederēsies arī nedaudz kabaču ripiņas.

Kāda olīva tam visam nāks par labu.

Lai runā citrona sula kā tāds dāsns strauts pār bagātīgo ēdienu. Zariņš rozmarīna vai nezināmas izcelsmes garšauga to visu aizraus citā dimensijā.

Lieciet virsū vāku un ieriktējiet tadžinu uz dzīvas uguns aka gāzes plīts vai cepeškrāsnī, jo neticu, ka esat gatavi dzīvokļa vidū uzkurt uguni, nav jau Maroka.

Tas viss taps gatavs aptuveni stundas laikā, lai gan, kas to zina, cik ilgi gatavojas, tur jābūt sajūtai un saiknei ar tadžinu zemapziņas līmenī.

::!recepte::

"Tas garšos vareni, esmu jūs brīdinājis!" tā Kaspars.

Lasi tālāk un uzzini kārdinošu veģetārās tadžinas recepti.

Saldo nošu veģetārā tadžina

Foto: Instagram/myfoodbloger

"Šī tadžina izdevās tik laba, ka sieva zvēr mīlestību arī nākamajās dzīvēs," apgalvo blogeris.

Nepieciešamās sastāvdaļas:

  • Olīveļļa;
  • Sarkanais sīpols;
  • Rācenis vai kālis;
  • Konservēti vai vārīti turku zirņi;
  • Burkāns;
  • Sālīts citrons (lūk, recepte no "Tasty" krājumiem). Ja tāds nav pieejams, aizstāj ar parasto citronu un šķipsnu sāls;
  • Saldais kartupelis;
  • Dateles;
  • Kurkuma;
  • Kardamons;
  • Medus.

::recepte::

Viss, protams, sākas ar tadžinas trauku, velciet laukā no plaukta un lieciet lietā!

Mūžīgi mūžos vispirms ielejiet pamatnē labu olīveļļu.

Sagriezts sarkanais sīpols arī šajā receptē ir svarīgs.

Eksperimentējiet ar saknēm – sagriezts rācenis vai kālis būs medaini salds, kad pagatavosies, šī recepte bez tā nav iedomājama.

Turku zirņi – var konservētus, var pašu vārītus, taču tos nevajadzētu aizmirst, beriet tadžinā, lai skaisti ieguļ katrā bedrītē.

Marinēts citrons – gan pastāstīšu par to vairāk, kad pats iemarinēšu, taču lieciet, ja nav, tad citronu parasto un nedaudz sāli.

Burkāns viens būs pilnīgi pietiekami, sagrieziet ripiņās un aiziet.

Saldo kartupeli noteikti pazīst daudzi, to obligāti jāpiešauj šajā receptē, kartupeļa piegrieztne nav ļoti svarīga, galvenais, lai nav vesels.

Dateles – lieciet kādas ir vai sakapājiet smalki!

Garšvielas – kurkumu un kardamonu var jebkurā brīdī pievienot. Visam pāri medu un tad atkal nedaudz garšvielas.

Lieciet uz uguns – gāzes plīts vai cepeškrāsnī! Ja uz gāzes, tad lēnas uguns, lai rāmi sautējas.

::!recepte

"Ēdiet nesteidzīgi, lai neparastās un saldās garšas jūsos atver mīlestību!" ar smaidu iesaka Kaspars.

Izsekot abu recepšu tapšanai vari, lūk šajā video, bet zemāk atradīsi vēl piecas receptes tadžinā gatavotām maltītēm.

Lai labi garšo!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!