Foto: Shutterstock

Olas ir viena no svarīgākajām dažādu mīklu sastāvdaļām, jo kalpo kā saistviela kēksiem, kūkām, pankūkām, kotletēm un citiem plācenīšiem. Taču ko darīt, ja no olām jāatsakās, bet pankūkas vai šokolādes brūnīti no ēdienkartes izslēgt negribas? Lūk, neliels špikeris, iedvesmojoties no portāla "She knows", ar tām sastāvdaļām, ko mīklās izmantot olu vietā!

Visu norādīto aizvietotāju daudzums ir ekvivalents vienai jēlai olai.

Zīda vai sablendēts tofu siers – lai aizvietotu vienu olu, būs nepieciešami aptuveni 60 grami šī produkta. Tofu vislabāk aizvietot tādās receptēs, kur nepieciešams pavisam neliels daudzums olu, piemēram, uzkodās.

Banāns – būs nepieciešama vien puse no paliela banāna. Olas aizvietošanai labāk izvēlēties mīkstu un gatavu banānu, kuru pirms gatavošanas saspaida ar dakšiņu. Mīklām tos pievieno reizē ar cukuru, kārtīgi sajaucot abas sastāvdaļas. Banāni piešķirs tai saldu un izteiksmīgu augļa garšu. Tie būs piemēroti cepumu, kēksu, mafinu un pankūku mīklām.

Ābolu biezenis – 60 grami biezeņa aizvietos vienu olu. Ābolu biezeni sajauc ar mitrajām sastāvdaļām, tomēr vajadzētu izvairīties no liela daudzuma, jo tad mīkla būs skābena. Ābolu biezenis būs piemērots maizes, kēksa, kūkas vai mafinu mīklai.

Bezpiedevu jogurts – vienu olu var aizstāt, piemēram, ar 60 gramiem grieķu jogurta. Vispiemērotākais tas būs šokolādes brūnīšiem un mafiniem.

Maltas linsēklas – aptuveni 2 ēdamkarotes linsēklas sajauc ar 3 ēdamkarotēm ūdens. Šo olas aizvietotāju vislabāk izmantot receptēm ar šokolādi, enerģijas batoniņiem vai auzu pārslu cepumu gatavošanai. Linsēklas piešķirs riekstu piegaršu un kraukšķīgumu.

Ūdens, eļļa un cepamais pulveris – sajauc 2 ēdamkarotes ūdens ar 1 ēdamkaroti eļļas un 2 tk cepamā pulvera. Noderēs receptēm, kas ir bezglutēna, piemēram, kūkas un plātsmaizes.

Kartupeļu ciete – 2 ēdamkarotes kartupeļu cietes mīklā var izmantot vienas olas vietā. Derēs kūku mīklām, kas paredzētas alerģiskiem ēdājiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!