Stikls, keramika vai metāls? Kādus traukus izvēlēties gatavošanai cepeškrāsnī + kulināres pieredze
Foto: Shutterstock

Piemērotu trauku izvēle gatavošanai ar cepeškrāsns palīdzību nemaz nav tik viegla, kā sākumā varētu šķist. Protams, izpratne par piemērotāko veidojas pateicoties pieredzei. Bet, ja jāizvēlas starp stikla, metāla un keramiskajiem traukiem - kuri būs labākie?

Kad izvēlēties metāla cepamos traukus, un kad metāla? Vai varbūt keramiskos? Trauku izvēle šķiet pašsaprotama – cepumiņus necepsim stikla traukā, bet lazanju – metāla. Tomēr thekitchn.com norāda, ka trauka materiāla izvēlei ir pamats, ja gribam, lai mūsu maltīte būtu izdevusies.

Stikla trauki

Stikla traukiem piemīt īpašība slikti vadīt siltumu – tas nozīmē, ka tie uzsilst lēni, bet līdz ko uzkarsuši, lēni arī atdzisīs. Tātad, tiklīdz no cepeškrāsns izņemsiet pagatavoto maltīti, tā ilgāku laiku būs silta.

Tāpēc stikla trauki cepšanai būs lieliski tad, ja pagatavoto nav jāņem laukā no trauka, un to var likt uz galda servēšanai. Kulināre Linda Tellgrena, kura ir arī bloga lindasvirtuve.lv autore, labprāt lieto stikla cepamos traukus tad, kad ir jāredz "kā ēdiens uzvedas cepšanas laikā arī no sāniem", jo necaurspīdīgiem traukiem redzama vien virspuse. 

Stikla traukos lieliski varēsi pagatavot kastroļus un sautējumus, bet tie noteikti nederēs maltītēm, kurām ātri jāatdziest, vai kuras jāgatavo uz cepeškrāsns augšējām restītēm.

Metāla trauki

Metāla trauki, it īpaši alumīnija, lieliski novada siltumu. Ātri uzsilts, ātri atdziest! Tāpēc šie trauki cepšanai būs īpaši noderīgi, ja nepieciešams īsā laikā apbrūnināt gaļu, kartupeļus vai cept cepumus. Tāpat arī kūku un mafinu cepšanai metāla pannas būs ideālas, jo biskvītu varēs ātrāk izmantot, bet mafinus ātri izcelt no pannas. 

Taču metāla trauki nebūs piemēroti augļu un ogu sacepumiem, jo tajos esošās skābes reaģēs ar metālu un piešķirs ēdienam nevēlamu piegaršu. Tāpat, augļiem ir augstāka iespēja piedegt pie metāla traukiem, tie tos sabojā, un cepamās pannas pēc tam ir grūti nomazgājamas un ātrāk nolietojas. 

"Lindas virtuve" autore iesaka metāla traukus ar teflona pārklājumu izklāt ar cepamo papīru, lai ēdiens nesaskartos ar trauka virsmu. Vēl Linda labprāt cep viltoto zaķi garenā metāla kēksa formā, jo tad tas ieņem formu un izdodas lielisks. 

Keramiskie trauki

Līdzīgas īpašības, kas piemīt stikla cepamajiem traukiem, piemīt arī keramiskajām formām. Arī tie lēni vada siltumu, un pat ir krietni vieglāk kopjami, kā stikla vai metāla cepšanas trauki.

Arī Linda labprāt lieto šos traukus un mums atklāj, ka tie viņasprāt "vienmērīgāk uzsilst un ēdiens tajos izdodas visaromātiskākais un sulīgākais." Tāpēc šie trauki būs lieliski sacepumiem, kastroļiem, pīrāgiem un olu groziņiem, ja tos ceps keramiskā mafinu formā. 

Lazanja ar rikotu un tomātiem

Stikls, keramika vai metāls? Kādus traukus izvēlēties gatavošanai cepeškrāsnī + kulināres pieredze
Foto: Shutterstock


Lazanja ar rikotu un tomātiem garšo labi arī nākošajā dienā. Ja paliek pāri mērce, tad ir garšīgi arī ar spageti.

Lasīt vairāk

Citronu kapkeiki ar baltās šokolādes un svaigā siera glazūru

Stikls, keramika vai metāls? Kādus traukus izvēlēties gatavošanai cepeškrāsnī + kulināres pieredze
Foto: Ketija Nuķe, Brigita Dambe


Citronu kapkeiki ir ideālā saldā uzkoda mājas ballītēm – tie būs lieliski ne tikai dzimšanas dienas svinībās, bet arī reizēs, kad jādodas ciemos, bet groziņā līdzi gribās paņemt ko vairāk, kā tikai čipšus un cepumus. Garantēju – no galda tie pazudīs pavisam ātri un ēdāji prasīs vēl!

Lasīt vairāk

Vistas sacepums ar kārtainās mīklas vāciņu

Stikls, keramika vai metāls? Kādus traukus izvēlēties gatavošanai cepeškrāsnī + kulināres pieredze
Foto: Shutterstock


Cepot vistu zem mīklas vāciņa, pannā veidojas īpaši gards, brīnumains garšu sajaukums. Lai piešķirtu ēdienam kūpinājuma smaržu, pievieno nedaudz žavētu desu. Neviens nespēs būt vienaldzīgs, ēdot kraukšķīgo, trauslo maizīti, kuru katrā kumosā papildinās sacepuma gardā mērce un sulīgie vistas gabaliņi.

Lasīt vairāk

Kārtainās mīklas pīrāgs ar karamelizētām vīģēm

Kārtainās mīklas pīrāgs ar vīģēm
Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press


Vīģes ir patīkams atklājums katram saldummīlim, turklāt karamelizētā versijā tās rada pavisam neparastu garšu kombināciju. Šajā receptē karamelizētās vīģes lieliski kontrastē ar grieķu jogurtu, kas šo saldo ēdienu padara svaigāku un varbūt pat pavasarīgāku.

Lasīt vairāk

Rikotas - tomātu pīrāgs ar baziliku

Stikls, keramika vai metāls? Kādus traukus izvēlēties gatavošanai cepeškrāsnī + kulināres pieredze
Foto: Shutterstock


Rikotas - tomātu pīrāgs ar baziliku gardai un skaistai uzkodai.

Lasīt vairāk

Krāsnī cepti bumbieri, āboli un avenes ar drumstalu cepurīti

Cepti āboli un bumbieri ar drumstalām
Foto: Vida Press


Viegla un garda recepte, kas ideāli piestāv sniegotajām kupenām aiz loga – karstie „pīrāga” bumbieri, āboli un avenes sasildīs ēdāju. Lieliski tiem, kuriem patīk eksperimentēt ar augļu un ogu pildījumiem, pa virsu uzliekot bērnības ābolkūkas drumstalas.

Lasīt vairāk

Source

Tasty

Tags

Dienas padoms
Pamanījāt kļūdu?
Iezīmējiet tekstu un nospiediet Ctrl + Enter!

Stingri aizliegts DELFI publicētos materiālus izmantot citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai jebkur citur, kā arī jebkādā veidā izplatīt, tulkot, kopēt, reproducēt vai kā citādi rīkoties ar DELFI publicētajiem materiāliem bez rakstiskas DELFI atļaujas saņemšanas, bet, ja atļauja ir saņemta, DELFI ir jānorāda kā publicētā materiāla avots.

Comment Form