Foto: Shutterstock
Piemērotu trauku izvēle gatavošanai ar cepeškrāsns palīdzību nemaz nav tik viegla, kā sākumā varētu šķist. Protams, izpratne par piemērotāko veidojas pateicoties pieredzei. Bet, ja jāizvēlas starp stikla, metāla un keramiskajiem traukiem - kuri būs labākie?

Kad izvēlēties metāla cepamos traukus, un kad metāla? Vai varbūt keramiskos? Trauku izvēle šķiet pašsaprotama – cepumiņus necepsim stikla traukā, bet lazanju – metāla. Tomēr thekitchn.com norāda, ka trauka materiāla izvēlei ir pamats, ja gribam, lai mūsu maltīte būtu izdevusies.

Stikla trauki

Stikla traukiem piemīt īpašība slikti vadīt siltumu – tas nozīmē, ka tie uzsilst lēni, bet līdz ko uzkarsuši, lēni arī atdzisīs. Tātad, tiklīdz no cepeškrāsns izņemsiet pagatavoto maltīti, tā ilgāku laiku būs silta.

Tāpēc stikla trauki cepšanai būs lieliski tad, ja pagatavoto nav jāņem laukā no trauka, un to var likt uz galda servēšanai. Kulināre Linda Tellgrena, kura ir arī bloga lindasvirtuve.lv autore, labprāt lieto stikla cepamos traukus tad, kad ir jāredz "kā ēdiens uzvedas cepšanas laikā arī no sāniem", jo necaurspīdīgiem traukiem redzama vien virspuse. 

Stikla traukos lieliski varēsi pagatavot kastroļus un sautējumus, bet tie noteikti nederēs maltītēm, kurām ātri jāatdziest, vai kuras jāgatavo uz cepeškrāsns augšējām restītēm.

Metāla trauki

Metāla trauki, it īpaši alumīnija, lieliski novada siltumu. Ātri uzsilts, ātri atdziest! Tāpēc šie trauki cepšanai būs īpaši noderīgi, ja nepieciešams īsā laikā apbrūnināt gaļu, kartupeļus vai cept cepumus. Tāpat arī kūku un mafinu cepšanai metāla pannas būs ideālas, jo biskvītu varēs ātrāk izmantot, bet mafinus ātri izcelt no pannas. 

Taču metāla trauki nebūs piemēroti augļu un ogu sacepumiem, jo tajos esošās skābes reaģēs ar metālu un piešķirs ēdienam nevēlamu piegaršu. Tāpat, augļiem ir augstāka iespēja piedegt pie metāla traukiem, tie tos sabojā, un cepamās pannas pēc tam ir grūti nomazgājamas un ātrāk nolietojas. 

"Lindas virtuve" autore iesaka metāla traukus ar teflona pārklājumu izklāt ar cepamo papīru, lai ēdiens nesaskartos ar trauka virsmu. Vēl Linda labprāt cep viltoto zaķi garenā metāla kēksa formā, jo tad tas ieņem formu un izdodas lielisks. 

Keramiskie trauki

Līdzīgas īpašības, kas piemīt stikla cepamajiem traukiem, piemīt arī keramiskajām formām. Arī tie lēni vada siltumu, un pat ir krietni vieglāk kopjami, kā stikla vai metāla cepšanas trauki.
Foto: Shutterstock

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!