Foto: Shutterstock

Visiem zināms, ka Lieldienu kaujās starp uzvarētājām būs tādas olas, kas novārītas viscietāk un ir ar visstingrāko čaumalu. Kas jāņem vērā olu vārīšanas laikā, kādas olas labāk izmantot un kādam jābūt ūdenim?

Izrādās, ieradums olas likt katliņā uzreiz ar ūdeni, kamēr tas vēl ir auksts, ir iemesls tam, kāpēc pēc tam tās ir tik grūti nolobīt. Kā norāda Cook's Illustrated eksperti, lai gan šādā veidā vārot olas dzeltenums būs mīkstāks un gardāks, čaumalas nolobīšana tomēr sagādās problēmas.

Vislabākās olas vārīšanai būs tādas, kas ir vismaz dažas dienas līdz nedēļu vecas. Tas tāpēc, ka vecāko olu proteīni nepiesaistās tās membrānai, kas ir pie čaumalas. Tieši membrāna (baltā, matētā plēvīte) ir tā, kas ietekmē to, cik viegli varēs nolobīt olu.

Pirms vārīšanas olas kādu laiku vēlams noturēt istabas temperatūrā, lai olas, ieliekot karstajā ūdenī, nesaplaisātu. Ūdeni uzvāra, pievieno tam sāli un mazliet etiķa, lai, gadījumā, ja olas sasprāgst, baltums sastingtu un neizplestos. Olas liek katliņā un vāra 10-13 minūtes, atkarībā no tā, vai olas gribas cietas vai ļoti cietas. Šajā gadījumā tas, ka olas tiek ieliktas verdošā ūdenī, nodrošinās to, ka čaumalu būs krietni vieglāk nolobīt un tā nonāks nost vienmērīgi.

Svarīgi pēc novārīšanas olas ielikt 10-15 minūtes ledusaukstā ūdenī. Lieldienu olas var atstāt, piemēram, sīpolu novārījumā, lai tās būtu košākas, un pēc tam noturēt aukstā ūdenī. Tās atdzisīs, baltums nebūs mīksts, bet čaumala lobīsies nost no olas viegli. Ja olas nav paredzētas tūlītējai ēšanai, tad tās glabā noslēgtā traukā ledusskapī, jo olas čaumala laiž cauri gaisu un mēdz "uzsūkt" ledusskapja smaržas, kas nāk no citiem tajā glabātajiem produktiem. Vārītās olas šādā veidā var glabāt aptuveni nedēļu.

Brokastu sendvičs ar avokado-olu salātiem

Foto: Shutterstock

Dienas pirmajai ēdienreizei jābūt sātīgai, un šeit vietā būs avokado un vārītas olas, kas izkārtojušās starp pilngraudu maizes riecieniem.

Lasīt vairāk

Kārtainie garneļu salāti glāzītē

Foto: DELFI

Salātu pasniegšana glāzītēs ir lieliska alternatīva reizēs, kad gaidāmi ciemiņi un nav ne jausmas, cik daudz salātus gatavot. Tik cik cilvēku, tik arī glāzītes, turklāt šādi pasniegti, tie izskatās daudz interesantāk, nekā vienā bļodā samaisīti, vienīgā bēda - pēc papildporcijas gan nevarēs pajautāt.

Lasīt vairāk

Laša un vārītas olas vraps

Foto: Shutterstock

Ērta un garda uzkoda, kas būs piemērota gan pasēdēšanai nelielā draugu lokā, gan brīvdienu brokastīs ģimenei, gan paņemšanai līdzi uz darbu veselīgai uzēšanai pārtraukumā.

Lasīt vairāk

Olu pastēte

Mūsmājās vārītas olas ir cieņā. Vīrs brokastīs paģēr divas, bērni, protams, arī! Nekā nebija, šādi būs lētāk! Recepte noderēs, kad olu ir maz, bet ēdāju daudz. Vai, gluži pretēji - kad olas ir ļoti daudz, piemēram, pēc Lieldienām!

Lasīt vairāk

Pildītas olas ar svaigiem gurķiem un mazsālītu lasi

Foto: Shutterstock

Viena no izcilākajām brokastu garšu kombinācijām ir vārīta ola, svaigs gurķis, nedaudz majonēzes un mazsālīts lasis, kam papildu svaigumu piešķir mūsu pašu brīnumgaršaugs - dilles.

Lasīt vairāk

Avokado, olu un kukurūzas salāti

Foto: Privātais arhīvs

Vienkārša un garšīga salātu recepte - avokado, vārītas olas un kukurūza!

Lasīt vairāk

Olu, kartupeļu un šampinjonu salāti

Foto: Shutterstock

Ja pa rokai ir vārītas olas un kartupeļi, bet ledusskapī aizķērusies marinētu šampinjonu un kukurūzas bundža, šos salātus var pagatavot ļoti ātri!

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!