Foto: Shutterstock
Tā kā garās brīvdienas sola saulainas un siltas, tas ir labs iemesls, lai beidzot iekurtu grilu un sadūšotos pagatavot sulīgus un gardus mājas burgerus. Taču, pirms ķerties pie darbiņa, vērts lieku reizi atkārtot būtiskāko par maltās gaļas plācenīšu gatavošanu, lai rezultāts būtu patiesi gards.

Pirms ķerties klāt maltās gaļas mīcīšanai, palūkojies uz pašu grilu. Pie restītēm piedegušie gaļas gabaliņi liks burgeru gaļai pielipt, tos būs grūti apgriezt. Vai vēl ļaunāk – pie netīrajām restēm burgers piestiķēsies tik stipri, ka, mēģinot to apgriezt, tas vienkārši izjuks. Tāpēc pirms gatavošanas kārtīgi notīri grilu vai vismaz noskrāpē ar birstīti tā restes.

Neaizmirsti par treknumiņu gaļā. Neatkarīgi no tā, vai gatavo liellopa vai cūkgaļas burgerus, izcili tie būs tad, ja gaļa būs pietiekami sulīga. Un to nodrošina nevis samaltie liesie gaļas gabali, bet arī kāds treknais taukumiņš. Tāpēc parūpējies, lai maltā gaļa būtu nedaudz treknāka.

Kad maltā gaļa sagatavota un jau nonākts pie plāceņu veidošanas – neaizmirsti uztaisīt bedrīti. Šī nav nekāda kotlete – burgera plācenītim viscaur jābūt vienādi biezam. Tāpēc gaļas kotletes vidū iespied ar īkšķi bedrīti, lai cepšanas laikā vidus pārlieku nepaceltos.

Pēc tam, kad plācenīši sagatavoti, burgerus saliec uz grila. Un nebaksti! Pat ja liekas, ka tie nepārtraukti jāgroza, ļauj burgeriem cepties. Ja pārlieku tos grozīsi, panāksi tikai to, ka gaļai neizveidosies zeltaina garoziņa, kas novedīs pie tā, ka burgerus no pārlieku lielās grozīšanas vienkārši izjuks. Tāpēc ļauj burgeram cepties neaiztiktam vismaz trīs minūtes, iesaka "Prevention.com".

Ja gatavo siera burgerus, siera šķēli liec burgeriem virsū nevis tad, kad tie noņemti no grila, bet gan pusminūti pirms tam, kad grasies gaļu pārcelt no grila restītēm uz šķīvja. Tādā veidā siers būs patīkami izkusis. Tomēr pacenties burgerus nepārcept – šķērsgriezumā gaļai ir jābūt gaiši rozā, bet ne tumšāk sārtai. Bet, ja gaļa jau zaudējusi rozā nokrāsu, zini, ka burgers var būt jau pārcepts.

Tāpat nepārspīlē ar burgeru maizītēm – izvēlies mīkstu graudu maizīti vai baltmaizi. Ja maize būs pārāk stingra, ēšana visai nevedīsies. Pirms burgeru likšanas kopā, maizes rikas nedaudz apsildi uz grila restēm. Kad visas sastāvdaļas sagatavotas, laiks burgerus likt kopā. Šeit atceries vienkāršo likumu – smagākais apakšā. Tāpēc gaļu vienmēr liec zem tomātu, sīpolu un gurķu šķēlītēm, lai burgers nesaplaktu un to būtu ērti ēst.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!