Foto: Shutterstock
Nav noslēpums, ka perfekti pagatavotam cepetim, kas vai kūst mutē, ir grūti pretoties. Tuvojoties svētkiem, daudzi ir ideālās receptes meklējumos, bet, ja esi nolēmis improvizēt, vienmēr par labu nāks kāds lietderīgs padoms, lai cepetis izdotos pat tad, ja gatavots tiek "pēc sajūtām".

Lai liellopa gaļas cepeti krāsnī pagatavotu patiešām garšīgu un lai tas nebūtu sauss, portāls "Cooking Light" atklājis trīs soļus, kas novedīs pie kārotā rezultāta. Pirmais – gaļa bagātīgi jāapber ar garšvielām un jāatdzesē, otrais – tā cepeškrāsnī jācep lēni, bet trešais – cepetis jāapbrūnina. Labākam iznākumam, talkā vari ņemt arī kādu ļoti izpalīdzīgu rīku – virtuves termometru, lai piefiksētu, vai gaļa patiešām ir gatava.

Garšvielas un atdzesēšana


Pēc tam, kad izvēlēts ideālais liellopa gaļas gabaliņš cepetim, laiks ķerties pienācīgai tā sagatavošanai. Ja vēlies, lai gaļas gabals nesaplaktu un nezaudētu formu, vispirms to apsien ar resnu kokvilnas diegu apmēram četrās vietās ap gaļas gabaliņu. Pēc tam bagātīgi gaļu apber ar izvēlētajām garšvielām – liellopam derēs ne tikai sāls un pipari, bet arī rozmarīns, timiāns un citi aromātiski garšaugi. Pēc tam, kad garšvielas gaļā ieberzētas, aptin gabaliņu ar pārtikas plēvi vai foliju un noturi vismaz nakti ledusskapī (līdz 48 stundām maksimums). Noturēšana ledusskapī panāks, ka gaļā garšvielas patiesi labi sasūksies un cepetis būs labi iemarinējies.

Lēna cepšana cepeškrāsnī


Lai panāktu to, ka cepetis ir pietiekami sulīgs un nav sauss, to ieteicams cept cepeškrāsnī zemākos grādos ilgāku laiku. Ievieto cepeti cepamtraukā vai uz cepešpannas un cep krāsnī, kas uzsildīta līdz 120°C. Gaļas cepšana gan aizņems krietni ilgāku laiku par klasiskajām 2–3 stundām, taču rezultāts noteikti būs tā vērts. Izmanto virtuves termometru ar adatas galu – kad tas iedurts gaļā rāda, ka temperatūra ir aptuveni 51°C, cepetis ir gatavs.

Apbrūnināšana un cepeša "atpūtināšana"


Kad cepetis gatavs, izņem to no krāsns. Tad ķeries pie gaļas gabaliņa apbrūnināšanas, lai iegūtu kraukšķīgu garoziņu. Apsmērē cepeti ar izkausēta sviesta un olīveļļas sajaukumu un tad cepeti vai nu apbrūnini lielā, karstā pannā no katras puses, vai liec cepeškrāsnī (190°C) uz dažām minūtēm. Kad cepetis nedaudz apbrūnināts, atpūtini to vismaz 15 minūtes, lai gaļa saglabātu sulīgumu. Pēc tam cepetim noņem kokvilnas aukliņas un liec to galdā.

Liellopa gaļas un sēņu pīrāgs jeb sacepums ar mīklas cepurīti

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Sātīgs liellopa gaļas pīrāgs jeb sacepums ar mīklas cepurīti. Ja to nevēlies pārlieku pikantu, izmanto mazāk piparus.

Lasīt vairāk

Lēni gatavots liellopa gaļas sautējums ar sarkanvīnu

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Sātīgs liellopa gaļas sautējums ar dārzeņiem un sildošu porciju sarkanvīna. Gaļa būs izcili mīksta, jo sautējums gatavots nevis vienkārši uz plīts, bet gan cepeškrāsnī.

Lasīt vairāk

Marinēts liellopa cepetis ar čimičuri mērci

Foto: Shutterstock

Īpašiem viesiem – marinēts liellopa filejas cepetis ar čimičuri mērci.

Lasīt vairāk

Vienkāršais antrekots

Foto: Publicitātes foto

Antrekots ir bezkaulu gaļa ar bagātīgu tauku dzīslojumu, kas līdzīga cūkas lāpstiņas gabalam. Šī liellopa gaļa ir piemērota gan grilēšanai, gan cepšanai, gan sautēšanai, gan vārīšanai. Šajā reizē - krāsnī cepta antrekota recepte.

Lasīt vairāk

Sutināta liellopu gaļa 'Asiņainās Mērijas' mērcē

Foto: Shutterstock

Šī ēdiena gatavošana aizņem visu dienu, līdz ar to tas būs piemērotāks kādai mierīgai atvaļinājuma dienai, jo, kamēr ēdiens cepeškrāsnī, var apdarīt citus mājas darbus. Lai gan gatavošanas process ir ilgs, tas ir ļoti vienkāršs, jo galveno darbu padara cepeškrāsns.

Lasīt vairāk

Cepeškrāsnī sutināts liellopa krūšu gabals ar dārzeņiem

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Liellopa krūšu gabals ir jāgatavo lēnām, vidēji karstā cepeškrāsnī. Ļoti piemērots būs smags čuguna katls ar labi pieguļošu vāku, lai šķidrums cepšanās laikā neizgarotu. Ja nav šāda katla, tad dziļai cepamajai formai pārklāj foliju, kas salocīta vairākās kārtās. Ik pa laikam jāpārbauda šķidruma daudzums un, ja nepieciešams, tas jāpapildina. Šķidruma daudzumu cepšanās laika vidū ieteicams pārbaudīt arī, ja cep čuguna katlā.

Lasīt vairāk

Sulīgs liellopa filejas velingtons kārtainajā mīklā

Foto: Shutterstock

Izsmalcināta svētku cepeša versija - sulīga liellopa gaļas fileja kārtainajā mīklā. Velingtons ir tradicionāls britu svētku ēdiens, bet ies pie dūšas arī tiem, kuriem neiztrūkstoši svētku mielasta atribūti ir cepetis un pīrādziņi - šīs ēdiens ļauj apvienot abus šos labumus, papildinot tos ar mūsu mentalitātei tik tuvajām sēnēm.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!