Foto: Shutterstock
Ķiploku brīnišķīgā smarža pārņem Latviju – gan agrie ķiploki tiek likti lietā, gurķus marinējot un tomātus burkās liekot, gan ziemas ķiploki ienākušies! Jāsāk domāt, kā tos labāk saglabāt.

Ir mājas, kur joprojām tiek vītas ķiploku vijas, ko piekārt virtuvē pie mūrīša (kam tāda laime, ka tas mūrītis vēl ir!). Vecā labā lina un kokvilna maisiņa metode ķiploku glabāšanā arī joprojām ir aktuāla – ķiploki elpo un labi glabājas.

Bet vēl jau ir arī īpaši aromātiski un gardi veidi, kā saglabāt ķiplokus, dažnedažādi tos apstrādājot un liekot burkās. Tā smarža, kas pārņem, ar ķiplokiem darbojoties, nav aprakstāma – tāds spēks un labums, ka visas raganas vēl ilgi turēsies pa gabalu!

Ne velti ķiploks ir mūsu nacionālais supervaronis: tajā ir pārpārēm daudz vērtīgu vielu, kas palīdz gan spēkus atjaunot, gan cīnīties ar kaitēm. Protams, arī raganu atbaidīšanas spēks ir ķiploka vērtība cauri laikiem. Gribi – tici, negribi – netici, bet no raganām labāk tālāk, un te ķiploks vienmēr noderējis!

Vēl bez visām citām labajām īpašībām – ķiploks ir arī neglābjami gards, un šis nu ir tas gadījums, kad smarža ar garšu savijas vienā, jo kā gan pateikt, kas ķiplokā tas galvenais – smarža vai garša? Iedomājieties vien tādu kārtīgu speķmaizi ar ķiplociņu pa virsu... Laime!

Un kur tad vēl citi kulinārijas brīnumi, kur bez ķiploka nu nekādi. Piemēram, siera salāti – nu pēc kārtīgiem ķiploku salātiem jābūt tai ķiploku elpai, citādi nav bijis vērts ēst! Bet tā jau ir klasika, taču ir tādi gardumi, kur vajadzīgs, kas vairāk kā sašķēlēts vai smalki kapāts ķiplociņš – ir vajadzīgs ķiploku sviests!

Foto: Shutterstock

Piemēram, grauzdēta bagete ar ķiplokiem vai ķiploku grauzdiņi – var jau to ķiploku svaigi ceptam bērt virsū vai strīķēt ķiploka daivu pret grauzdēto maizes virsiņu. Bet noņemšanās aplam liela. Tāpēc var rīktoties gudrāk – pirms cepšanas maizīti apsmērēt ar ķiploku sviestu! Tā sajūta, kad iekodies karstā, kraukšķīgā maizītē, kuras mīkstumā sasūcies ķiploku sviests... Garša, smarža, kraukšķīgums – nu traks var palikt, cik garšīgi!

Foto: Shutterstock

Un ir jau arī vēl glaunāki ēdieni, kur bez ķiploku sviesta bauda nebūs pilnīga – piemēram, karstu steika gabalu, kur visas sulas vēl verd gaļas gabalā, tak obligāti jāvainago ar ķiploku sviesta piku. Lai tas stāv kā kronis un lēni izkūst, iesūcoties karstajā, sulīgajā un aromātiskajā gaļas gabalā. Tur nu tāda garšu un smaržu simfonija veidojas, ka vārdiem aprakstīt grūti.

Foto: Shutterstock

Un garneles – kā godājami sacepsi tīģergarneles bez ķiploku sviesta? Ķiploku sviestā tās kļūst izcilas un šajā labumā atdod sevi visu mūža skaistākajai performancei, pēc kuras var tikai klusējot iedzert aukstu baltvīnu un izbaudīt gastronomisko orgasmu...

Foto: Shutterstock

Ķiploku sviests – tā ir izcila un spēkpilna viela, un tādu vajag katrā ledusskapī. O, un nenovērtēsim par zemu arī marinētus ķiplociņus. Marinētie ķiploki ir daudzpusīgi – būs gan uzkodiņa, gan piedeva ēdienam, gan sastāvdaļa dažādos salātos. Tas gardais knaukšķis, kad uzkod tvirtajai ķiploku daiviņai, kas zaudējusi asumu un sīvumu, bet kļuvusi garšā noapaļotāka un pilnīgāka – tas ir tik izbaudāms mirklis.

“Tasty” dalās ar aromātiskām ķiploku receptēm – gan tūlītējai budīšanai, gan ziemas krājumiem. Dzīve ir jābauda visā tās garšu un smaržu krāšņumā, un ķiploks ir un paliek mūsu supervaronis! Viņam ir visas supervaroņa spējas un īpašības – skat, pat sviestā ķiploks var saiet tik iespaidīgi, kā neviens cits!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!