Foto: Shutterstock
Vai arī tev kādreiz ir gadījies, sērfojot interneta plašumos, atrast iedvesmojošu recepti ar bezgala kārdinošām bildēm – tik kārdinošām, ka nekavējoties jālec augšā no dīvāna un jāsteidzas uz veikalu, lai iegādātos visus nepieciešamos produktus? Tad tu apņēmīgā solī dodies mājup, ar smaidu izkārto uz galda pirkumus, ievērojot recepti, rūpīgi sagatavo visus produktus, izmantojot virtuves svarus, lai nekas, pilnīgi nekas nevarētu noiet greizi. Bet... ilgi gaidītais gala iznākums nemaz nelīdzinās kārdinošajam receptes attēlam, gluži pretēji – tā ir lielizmēra katastrofa!

Ja šis stāsts ir tev pazīstams un tu, katru reizi, kad atgadās kas līdzīgs, nespēj saprast, kā gan tas ir iespējams, tad, iespējams, nākamreiz ir vērts atmest visus līdzšinējos priekšrakstus un rīkoties pēc mūsu ieteiktās 11 punktu shēmas.

1. Atrodi recepti, ko vēlies pagatavot. Uzmanīgi izlasi, aizver to ciet un tūlīt pat aizmirsti vismaz pusi no izlasītā.

2. Dodies uz veikalu pēc iecerētā ēdiena pagatavošanai nepieciešamajiem produktiem. Lēni slīdi starp veikala plauktiem, pētot produktus un īpašu uzmanību pievēršot tiem, kas nekad iepriekš nav izmēģināti. Iedvesmojies. Ieliec iepirkumu grozā tos pāris produktus, ko atceries no receptes. Pievieno groziņa saturam visu pārējo, kas "skatās virsū". Vari pievienot arī to, kas neskatās.

3. Atgriežoties mājās, nevērīgi izber visus pēc atmiņas iegādātos produktus uz galda un tad saproti, ka vairs nemaz nevēlies gatavot iepriekš iecerēto recepti. Aizmirsti par receptēm!

4. Paņem pannu – vislielāko, kāda atrodama tavā virtuvē. Uzkarsē to, pārvarot paniskās bailes no pannas ellīgā karstuma un draudīgi čurkstošās eļļas. Un par kalorijām arī aizmirsti – visam ir jāpeld sviestā. Būs garšīgi, goda vārds!

5. Eksperimentē. Pievieno garšvielas un garšaugus, izvēloties iepriekš nekad neizmēģinātas kompozīcijas. Pagaršo. Pievieno vēl garšvielas. Un sāli.

6. Neaizmirsti par vīnu! Pievieno to gaļai, zivij, dārzeņiem. Kartupeļiem? Jā, kāpēc gan ne, arī kartupeļiem! Nē, ne tā, vēl nedaudz vairāk. Un, protams, ik pa laikam neaizmirsti papildināt arī savu glāzi.

7. Tagad pienācis laiks zaudēt veselo saprātu – uz laiku, protams. Plosies pa virtuvi kā ļaunais ģēnijs no multfilmām, ienirstot aromātisku tvaiku mutuļos. Ik pa laikam iznirsti no tvaikiem, lai, acīm gailot, paķertu kādu sastāvdaļu, kas tavu topošo kulināro šedevru padarīs patiesi neatvairāmu.

8. Aizmirsti visus mammas un vecmāmiņu padomus. Arī draugu mammu padomus aizmirsti. Spītējot visam, pievieno kuskusam kapātu piparmētru, vistu pārber ar kinzu (jā, to briesmīgo, kas ož pēc blaktīm), pārlej ar kokospienu un sutini, līdz tā sāk labsajūtā murrāt, un neaizmirsti salātiem pievienot apelsīnus.

9. Atbrīvojies un aizmirsti par diētām, sabalansētām maltītēm, pareizu ēdienreižu plānošanu. Vismaz šodien.

10. Uzaicini ciemos draugus, salejat glāzēs atlikušo vīnu, sarīkojat garšvielu karus vai putukrējuma kulšanas sacensības ar suši irbulīšiem. Jā, tas reāli strādā. Un smejaties par visu. Daudz un ilgi.

11. Un, galvenais, atceries, ka YOLO*, nav nekādu noteikumu. Nekādu. Goda vārds!

* saīsinājums no "you only live once", kas tulkojumā no angļu valodas nozīmē "tu dzīvo tikai vienreiz".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!