Foto: Shutterstock

Līdz ar visa zaļā plaukšanu dabā, svaigums ienāk arī mūsu šķīvjos – salātus ar majonēzi un citām sātīgām mērcēm nomaina svaigie lapu salāti. Bet arī svaigajiem salātiem ir nepieciešama mērce izteiktākai un patīkamākai maltītes garšai. Kā pagatavot eļļas bāzes salātu mērci pašam?

Tas nebūt nav sarežģīti – atliek vien sekot turpinājumā minētajiem solīšiem un vienu pēc otras pievienot sastāvdaļas. Piemēram, ja svaigos salātus gatavo no lapu salātu maisījuma, kurā ir ledus salāti, rukola, spināti, kale kāposti un citas sastāvdaļas, puse no darba jau izdarīta. Pēc tam atliek tikai salātlapiņām pievienot pa vienai izvēlētās sastāvdaļas – eļļu, pēc kuras salātus apmaisa, skābenu sulu vai etiķi, garšvielas un citas sastāvdaļas izteiktākai garšai. Lūk, neliels špikeris!

1. solis – izvēlies eļļu bāzei (aptuveni 100 ml lielai bļodai). Svaigajiem salātiem būs piemērota olīveļļa, avokado eļļa, valriekstu eļļa, vīnogu kauliņu eļļa, zemesriekstu eļļa vai sezama eļļa. Nelielos daudzumos var pievienot arī ķirbju sēklu eļļu, kā arī pistāciju eļļu, taču, tā kā šīm eļļām ir ļoti spēcīga garša, tās labāk izmantot nelielām salātu porcijām.

2. solis – skāba sula vai etiķis (aptuveni 50 ml). Lai mērces garšu pastiprinātu, tai nepieciešama arī skābenāka sula vai etiķis. Laba izvēle būs svaigi spiesta citronu, apelsīnu vai laima sula. No etiķiem mērcei var izvēlēties balzāmetiķi, vīna etiķi, rīsu etiķi vai kādas citas garšas etiķi.

3. solis – piedevas izteiktākai garšai. Bez garšvielām, garšaugiem un citām piedevām svaigo salātu mērce nebūtu pilnīga. Tāpēc tai vajadzētu pievienot pa kādai tējkarotei sakapātu garšaugu pēc savas gaumes, piemēram, dilles, lociņus, baziliku, rozmarīnu vai ko citu. Mērcei pievieno arī sakapātus sīpolus vai ķiplokus, sinepes, tahini, medu, ievārījumu, sojas mērci vai sarīvētu ingveru.

Kad izlemts, kāda būs salātu mērces sastāvdaļu kombinācija, atliek to pievienot salātiem. To var darīt divos variantos – sajaukt mērces sastāvdaļas atsevišķā bļodiņā vai pievienot pakāpeniski uzreiz bļodā. Ja sastāvdaļas pievieno pakāpeniski, portāls "Ebfarm.com" iesaka vispirms salātus apliet ar eļļu, un tad apmaisīt. Pēc tam tiem pievieno sāli un piparus, un apmaisa vēlreiz. Visbeidzot tiem pievieno etiķi vai skābeno sulu un izvēlēto piedevu, piemēram, garšaugus un sīpolus, un salātus pasniedz, lai garšaugu un sīpolu gabaliņi skaisti "sēdētu" salātu lapām virsū.

Cukīni, redīsu un rukolas salāti

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Vienkārši, ātri pagatavojami un gardi salāti vieglām pusdienām – cukīni strēmeles ar pavasarīgajiem redīsiem un rūgteno rukolu. Salātus izkārto uz šķīvja tāpat vai sajauc visu kopā lielā bļodā, ja tāda vēlēšanās.

Lasīt vairāk

Sīpolu un kafijas mērce salātiem

Lai cik tas neizklausītos dīvaini - kafijas mērce salātiem - tomēr mērce neticami labi saderas ar zaļajiem salātiem, kā arī ar zaļo pupiņu pākšu salātiem. Var izmantot malto kafiju, bet daudz vienkāršāk būs eļļu vēlāk izfiltrēt, ja tiks izmantotas piestā saberztas kafijas pupiņas.

Lasīt vairāk

Svaigie salāti ar apelsīniem, valriekstiem un zilo sieru

Foto: Shutterstock

Svaigu lapu salāti no kresēm un rukolas, kam pievienoti saldie apelsīni, zilais siers un valrieksti. Ne vien garšīgi, bet arī figūrai draudzīgi!

Lasīt vairāk

Lionas salāti ar plaucētu olu

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Brokastu salāti, kuru dzimtene ir dienvidnieciskā Liona. To galvenais akcents ir plaucēta ola.

Lasīt vairāk

Grilēta kazas siera un bumbieru salāti ar valriekstiem

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Kā zināms, sieri izcili sader ar dažādiem augļiem, tā ir daudzu iecienīta kombinācija desertiem un uzkodām. Bet tikpat labi šo savienību var izmantot arī salātos kā, piemēram, šajā receptē.

Lasīt vairāk

Vīnogu, zilā siera un valriekstu salāti

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Garšīgi un interesanti salāti, kuros sāļais mijas ar saldo, kā arī maigais ar skābo. Šo garšu salikumu nodrošina salātos esošie āboli, citronu sula, rukola, vīnogas un rieksti. Bet sātīgumam klāt piekož baltmaizes grauzdiņus, kas apsmērēti ar zilo sieru.

Lasīt vairāk

Rukolas salāti ar apelsīniem un mandeļu skaidiņām

Foto: Shutterstock

Viegli, aromātiski salāti, kuriem nelielu saldumu piešķir apelsīns. Lieliski saderas ar dažādām zivīm un jūras veltēm. Var pasniegt arī kā uzkodu ar grauzdētu maizi un vistas aknu pastēti.

Lasīt vairāk

Pavasara salāti ar papriku un zaļo pākšu pupiņām

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Ja arī tavs vēders ir izsalcis pēc svaigas un pavasarīgas maltītes, tad šie salāti būs kā radīti šī kārdinājuma remdināšanai. Viegli, veselīgi un pats galvenais – traki gardi!

Lasīt vairāk

Kartupeļu, redīsu un gurķu salāti ar sinepju mērci

Foto: Shutterstock

Ātrie pavasara kartupeļu salāti ar redīsiem un gurķiem. Salātus pikantākus padarīs graudu sinepju mērcīte.

Lasīt vairāk

Svaigie salāti ar redīsiem, paipalu olām un dīgstiem

Foto: Shutterstock

Ātri pagatavojami un viegli pusdienu salāti, kas būs gatavi dažās minūtēs. Paipalu oliņas nāksies vārīt krietni īsāku laiku nekā parastās, bet garšos vēl jo labāk.

Lasīt vairāk

Kraukšķīgie redīsu–gurķu salāti ar konservētiem turku zirņiem

Foto: Shutterstock

Zibenīgi pagatavojami salāti, kas izceļas ne vien ar savu košo krāsu paleti, bet arī ar nepārspējamu kraukšķīgumu, savukārt turku zirņi tiem piešķir sātīgumu. Tieši tas, kas vajadzīgs pavasarīgi vieglai maltītei!

Lasīt vairāk

Spinātu salāti ar bietēm un olām

Foto: Shutterstock

Veselīgām un vieglām pusdienām – spinātu un biešu salāti. Pasniedz ar jogurta mērcīti vai tāpat ar eļļu.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!