Foto: Shutterstock

Vistas fileja ir viens no veselīgākajiem un vērtīgākajiem pārtikas produktiem. Tai ir augsta uzturvērtība un zems kaloriju daudzums, tādēļ vistas fileja ir īpaši ieteicama tiem, kuri vēlas atbrīvoties no liekajiem kilogramiem vai ikdienā veic darbu ar paaugstinātu fizisko slodzi. Turklāt, pateicoties savai vieglajai struktūrai, tā ir āri pagatavojama un viegli sagremojama. Taču der atcerēties, ka dažādība un sabalansēta ēdienkarte ir tikpat svarīga, kā produkti, ko lietojam uzturā, tādēļ vistas fileju nevajadzētu vienmēr gatavot vienā un tai pašā veidā. Šo lielisko produktu vari pagatavot tieši tā, kā tev vislabāk garšo – grilēt, gatavot mērces, kotletes, sautējumus, karbonādes vai izmantot salātu un zupu pagatavošanai.

Vistas gaļa satur lielu daudzumu kālija, kas veicina šķidruma apriti organismā, fosforu un kāliju, kas ir atbildīgi par ādas, matu, nagu un iekšējo orgānu stāvokli, kā arī par stipriem zobiem un nagiem. Ēdot vistas gaļu, tu uzņemsi arī dzelzi, cinku, kobaltu un citas vērtīgas minerālvielas, un virkni A, B un PP grupas vitamīnu, kas veicinās smadzeņu darbību un dos tev enerģiju.

Kā sagatavot fileju?

Ja iegādājies veselu vistu, tad zini, ka vistas krūtiņa ir visliesākā vistas daļa, tikai neaizmirsti to pirms gatavošanas atbrīvot no ādas, jo tā ir ļoti trekna un satur lielu daudzumu neveselīgā holesterīna un tauku.

Vistas fileju nav ieteicams ilgstoši mērcēt ūdenī. Nevajadzētu skalot jau gabaliņos sagrieztu fileju, jo šādi tā zaudēs daļu vitamīnu un minerālvielu.

Ja vēlies pagatavot vistas zupu vai vārītu fileju, lai gaļa nezaudētu uzturvērtību, liec to jau verdošā ūdenī.

Saldētu fileju atkausē istabas temperatūrā vai, vēl labāk - savlaicīgi pārvieto gaļu no saldētavas uz ledusskapi. Pēc atkausēšanas fileju nekavējoties izmanto - nekādā gadījumā nemēģini to saldēt atkārtoti!

Kā pagatavot fileju?

Veselīgāka, protams, ir vārīta, tvaicēta vai sutināta gaļa, bet, ja vēlies to cept, lieto nelielu taukvielu daudzumu un nepārcep maigo fileju, jo tad tā kļūs sausa, kokaina un nebaudāma. Cepšanai vari izmantot arī foliju un cepamos maisu. Lielisks veids, kā tikt pie gardas, kraukšķīgas garoziņas, nelietojot liekas taukvielas, ir vistas grilēšana – cepeškrāsnī, speciālā elektriskajā grilā vai uz oglēm.

Vistas filejas "labākie draugi" ir dārzeņi. Ja gaļu gatavosi vokpannā vai cepeškrāsnī kopā ar dārzeņiem, tā izdosies daudz sulīgāka un aromātiskāka. Filejas gabaliņi būs lielisks papildinājums arī dažādiem dārzeņu un lapu salātiem.

Vistas fileja ar ananasiem un Indijas riekstiem saldskābā mērcē


Foto: Shutterstock
Ātrām pusdienām vai vakariņām - vistas fileja ar ananasiem un Indijas riekstiem. Pasniedz ar rīsiem vai nūdelēm, iesaka receptes autore Kristīne Letīcija.

Lasīt vairāk

Sātīgā pankūka ar vistas fileju un lociņiem


Nedaudz neparasta un sātīga gaļas pankūka, kurai zaļie lociņi piešķir pavasarīgu svaigumu. Ja vēlies, cep vairākas nelielas pankūciņas un pasniedz tās ar mērci un zaļajiem salātiem.

Lasīt vairāk

Pildīta paprika ar vistas fileju


Pildīta paprika ar vistas fileju, sautēta tomātu sulā.

Lasīt vairāk

Graudu maizes rullīši ar vistas fileju


Ja meklē svaigas idejas brokastīm, launagam vai ballīšu uzkodām, izmēģini šo recepti. Graudu maizes rullīši garšos labi garšos gan auksti, gan karsti - ar dažādām aukstajām dip mērcēm.

Lasīt vairāk

Vistas filejas kotletes ar ķiplokiem


Sātīgas un gardas, piemērotas ēšanai gan pie kartupeļiem, gan rīsiem, gan griķiem, gan makaroniem. Piedevās labi garšos jogurta mērcīte.

Lasīt vairāk

Plovs ar vistas fileju un kariju


Izcils šefpavārs prot ne tikai pagatavot gardu maltīti, bet arī gudri iepirkties. Šefpavārs Normunds Baranovskis iesaka pagatavot plovu ar vistas fileju un kariju visai ģimenei. Sātīgā maltīte izmaksās vien piecus eiro.

Lasīt vairāk

Vistas un kuskusa salāti ar gurķu mērci


Vistas un kuskusa salātu recepte tapusi "Aikāgaršo" pavārskolas ietvaros, un to kopā ar šefpavāru Normundu Baranovski gatavojuši Tukuma evaņģēliski luteriskās draudzes "Štābiņa nometnes" dalībnieki.

Lasīt vairāk

Krāsnī cepta vistas karbonāde riekstu panējumā


Nu ko, aprīlis ir klāt un vasara jau praktiski pie durvīm. Tas priecē, jo tad varēšu vilkt laukā savu vellapēdu un no visas sirds nodošos riteņbraukšanai. Pagaidām man vēl ir par aukstu, gribas tomēr tā ar baudu, nevis ar klabošiem zobiem. Un šajā pārejas posmā, kad dienas ir smuki saulainas, bet vēl saulīte ar zobiem, es skaisti vizinos ar savu jauniegūto auto! Uz darbu - no darba. Uz darbu - no darba. Tiesa, biju jau te lielāku līkumu līdz Rūjienai izmetusi. Mhm, tā nu tas ir.

Lasīt vairāk

Cāļa fileja austrumu gaumē ar Indijas riekstiem un sēnēm


Garda un vienkārša pusdienu recepte - vistas gaļa ar riekstiem un sēnēm, kam austrumniecisku noslēpumainību un asumu piešķir sojas mērce.

Lasīt vairāk

Neīstie Cēzarsalāti ar vistas fileju, bekonu un cieto sieru


Foto: Privātais arhīvs
"Pieļauju, ka ar Cēzarsalātiem nav ne mazākās saistības, īpaši mērce, bet visiem TIK ļoti garšo šie salāti. Un tik dekoratīvi un smuki..." raksta receptes autore Gundega Kļava-Onzole.

Lasīt vairāk

Vistas filejas un siera plācenīši


Foto: Shutterstock
Supervienkārša un ātra ideja pusdienām vai vakariņām - vistas gaļas plācenīši jeb kotletes ar sieru, olām un majonēzi. Pasniedz ar rīsiem vai svaigajiem salātiem!

Lasīt vairāk

Vistas filejas strēmelītes ar sezamu


Februāra recepšu konkursam - vistas filejas strēmelītes ar sezamu, garšīgas gan karstas, gan aukstas - pasniedz kopā ar rīsiem vai makaroniem. Vai vienas pašas - kā auksto uzkodu! Recepti iesaka Tasty.lv lasītājs Agris.

Lasīt vairāk

Krāsnī ceptas vistas karbonādes kārumniekiem


Cepeškrāsnī ceptas vistas karbonādes ar tomātiem, sieru un majonēzi - ne pārāk veselīgi, toties grēcīgi garšīgi!.

Lasīt vairāk

Vistas filejas ļuļa kebabs ar grilētu papriku


Foto: Shutterstock
Pārsvarā ļuļa kebabus gatavo no jēra vai liellopa gaļas. Piedāvājam vienkāršotu ļuļa-kebaba recepti, kurā izmanto vistas fileju. Vasarā cep uz grila, ziemā - cepeškrāsnī. Pasniedz ar grilētu marinētu papriku.

Lasīt vairāk

Veselīga vistas zupa ar grūbām, citronu un čili


Grūbas ir mūsu nacionālais lepnums, zirnīši zupai piešķir košumu, bet maigā vistas gaļa, salikumā ar aso čili un veselīgo citronu, rada spēcinošu garšu buķeti, kura palīdzēs noturēt veselību un ātri vien dabūs uz kājām savārgušos .

Lasīt vairāk

Pašgatavoti vistas nageti


Kurš gan nezina vistas nagetus, kas, iespējams, ir viena no bērnu iecienītākajām izvēlēm ātrās apkalpošanas restorānos uzreiz pēc kartupeļiem frī? Šo našķi var pagatavot arī mājās, turklāt daudz kvalitatīvāk un, kas nav mazsvarīgi, par izdevīgāku cenu!

Lasīt vairāk

Saldskābā vista apelsīnu mērcē ar grauzdētām sezama sēkliņām


Apelsīnu sezona ir jāizbauda kā nākas! Sladskābā vista apelsīnu mērcē ir patiešām izcils garšas baudījums -saulainie apelsīni šim vienkāršajam ēdienam piešķir īpašu svaigumu un sulīgumu, čili- asumu, bet grauzdētas sezama sēklas- pārsteiguma momentu.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!