Foto: Shutterstock
Rīsu pudiņš ir deserts, kas atgādina bērnību – izcili gaisīgs, salds kā putukrējums un ar mazliet vēl kraukšķīgiem rīsiem, kas patīkami salūst starp zobiem. Kā pagatavot izcili gardu rīsu pudiņu, kas kusīs mutē?

Rīsu pudiņa pagatavošanai svarīgas ir pamatsastāvdaļas un proporcijas. Piemēram, rīsiem ir jābūt ļoti, ļoti sausiem – šim darbiņam noderēs visparastākie baltie rīsi, kas vārīšanas laikā neizjuks. Uz vienu glāzi rīsu izmanto divas glāzes ūdens. Bet pēc tam, lai iegūtu krēmīgo konsistenci, būs nepieciešamas kopā piecas glāzes piena un saldā krējuma. Tāpat nedrīkst aizmirst par cukuru un vaniļu, kas pudiņam piešķir tik raksturīgo garšu un aromātu.

Rīsu pudiņam, protams, var pievienot arī citas sastāvdaļas izteiktākam aromātam, tomēr galvenais princips – ilgā vārīšana – paliek nemainīgs. Vispirms rīsus ieber verdošā ūdenī un vāra uz nelielas liesmas, ik pa laikam rīsus apmaisot, lai tie nepieliptu pie katliņa dibena. Rīsus vāra tik ilgi, līdz tie pilnībā absorbējuši ūdeni – tas var aizņemt pat 25 minūtes.

Pēc tam, kad rīsi gandrīz pilnībā uzsūkuši ūdeni, tiem pievieno cukuru, pienu un saldo krējumu. Tad visu vēlreiz strauji uzvāra, noregulē liesmu uz nelielu un karsē pudiņu vienmērīgi. Tāpat nedrīkst aizmirst par regulāru apmaisīšanu. Rīsu pudiņu karsē vēl pusstundu, līdz tas sabiezējis. Tad to apmaisa, pārliecinās, lai liesma nav pārāk liela un karsē vēl 15 minūtes, ik pa laikam apmaisot, lai tas nepiedegtu. Rīsu pudiņam jābūt tik biezam, lai tajā ielikta karote paliktu stāvus.

Gatavajā pudiņā iemaisa vaniļas ekstraktu, graudiņus no vaniļas pāksts vai mazliet vaniļas cukura. Pēc tam rīsu pudiņu atdzesē un pasniedz ar kanēli, ķiršu ievārījumu, svaigām ogām vai kādu citu piedevu. Vēl viens veids, kā padarīt rīsu pudiņu vēl krēmīgāku – iemaisīt uzreiz pēc uzvārīšanas tajā olas dzeltenumu. Pudiņš, protams, nedaudz mainīs krāsu, bet tekstūra un garša būs bagātīgāka. Pēc tam pievieno pienu un saldo krējumu, kā paredzēts receptē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!