Foto: Shutterstock
Plastmasas trauki ir burvīgs palīgs ikdienas virtuves solī, jo tajos ērti glabāt gan pagatavotās maltītes, gan sausos produktus virtuves skapīšos. Tiem, kas raduši izmantot šos traukus līdzņemšanas maltītēm, nebūs jaunums, ka reizēm gadās, ka plastmasas trauki, šķiet, sevī uzsūc eļļainās tomātu mērces no makaroniem vai citiem ēdieniem. Kā kopt plastmasas traukus, lai tie labi kalpotu ilgāku laiku?

Arī plastmasas trauki mēdz būt dažādi – citiem ir vaskotāks materiāls un nekas neķeras klāt, citi taustes ziņā šķiet matētāki, kas nozīmē, ka tie īpaši labi uzņem krāsaino ēdienu un tauku slānīti, kuru ar parastu trauku mazgāšanas līdzekli var arī neizmazgāt. Vietnes "Myfoodseal.com" eksperti sniedz noderīgus padomus, lai taukainie plastmasas trauki ātri taptu tīri.

Trauku mazgājamā mašīna – tavs labākais draugs

Pirmais palīgs cīņā ar taukainiem plastmasas traukiem būs trauku mazgājamā mašīna. Liec netīros plastmasas traukus augstākajā mašīnas plauktiņā, lai tie nemazgātos karstākajā vietā. Mazgā plastmasas traukus eko režīmā vai vidēja karstuma režīmā un tauku slānītis no traukiem veiksmīgi nomazgāsies ar trauku mazgāšanas tabletes un mašīnas gādīgo darbiņu. Pirms mazgāšanas gan vienmēr pārbaudi, vai konkrēto izstrādājumu drīksti mazgāt trauku mazgāšanas mašīnā – uz tā dibena jābūt simbolam, kas to apliecina.

Etiķis steidz palīgā

Ja trauku mazgājamās mašīnas nav vai arī traipi nikni pieķērušies traukam, talkā var ņemt parasto galda etiķi. Taukainajā traukā ielej mazliet etiķa, lai tas nosegtu trauka dibenu (ja taukains viss trauks, arī sānu malas, nāksies etiķi pieliet vairāk). Atstāj trauku mērcēties aptuveni pusstundu, tad izlej etiķi un izmazgā kā parasti.

Sodas pasta

Vēl viens līdzeklis, kas var palīdzēt cīņā ar taukainiem plastmasas traukiem, ir soda. Traukā sajauc divas ēdamkarotes sodas ar 100–120 mililitriem silta ūdens, lai veidotos pastas konsistence. Ar to iesmērē netīro plastmasas trauku un ļauj nostāvēt uz nakti, uzliekot arī vāciņu.

No rīta izskalo plastmasas trauku. Ļauj traukam nožūt, izslauki ar sausu dvielīti un viss.

Foto: Shutterstock

Bet ja nekas nelīdz un trauks joprojām taukains un netīrs?

Ja pēc saudzējošo metožu izmantošanas nekas nelīdz un plastmasas trauks joprojām ir taukains, var ķerties pie ķīmiskajiem tīrīšanas līdzekļiem. Tomēr jāņem vērā, ka tad traukā vairs nav ieteicams likt pārtiku, turklāt ķīmija var sabojāt traukus. Reizēm labāk no šādiem traukiem – kas iekrāsojušies no mērcēm un ir ar neizmazgājamu tauku slānīti – labāk atvadīties.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!