Foto: Shutterstock
Ja liktenis dod tev citronu, tad uztaisi no tā limonādi. Šī frāze var kļūt par moto mūsdienu sievietei, kurai nākas ik dienu pielietot ne mazums pūļu, lai garšīgi, veselīgi un daudzveidīgi pabarotu ģimeni. Efektīvi izmantot to, kas ir mūsu rīcībā, ir nepieciešams jebkurā laikā, neatkarīgi no ienākumiem, jo tikai tā spēsim ieekonomēt un atļauties ko vairāk par ikdienišķām lietām.

Daži ieteikumi no portāla "Cālis" virtuves foruma dalībniekiem, kā optimizēt ikdienas tēriņus un ieekonomēt izdevumus uz pārtiku, bet lai no tā neciestu veselība un ģimenes locekļu oma:

Rūpīgi izvērtē un saplāno iepirkumu sarakstu uz visu nedēļu. Lai to izdarītu, nepieciešams sastādīt ēdienkarti nedēļai. Pirms došanās uz veikalu sagatavo nepieciešamo produktu sarakstu, it īpaši, ja uz veikalu neej pati, bet to dara vīrs vai bērni. Nekad nedodies uz veikalu ar tukšu vēderu!

Ja veikalā ir labas atlaides, padomā par iespēju nopirkt veselu iepakojumu, piemēram: makaronus, cukuru, rīsus – produktus, kurus var glabāt, neievērojot īpašus nosacījumus. Toties nebūtu prāta darbs pirkt lielos daudzumos un veidot uzkrājumus dārzeņiem, augļiem jeb produktiem, kuri var sabojāties.

Foto: Shutterstock

Labi pārdomā un pareizi nosaki prioritātes un nesteidzies daudz ekonomēt uz pārtiku, jo, iespējams, ir citas izdevumu pozīcijas, kuras var samazināt. Neaizmirsti, ka ģimenes noskaņojums ir daļēji atkarīgs no ēdiena. Tas nozīmē, ka necenties pirkt pašus lētākos produktus ierasto produktu vietā, kas maksā nedaudz dārgāk. Protams, tas neattiecas uz tiem produktiem, kuru cena ir lielāka, pamatojoties tikai uz ražotāja populāro nosaukumu vai iepakojumu, piemēram, pienu parasti pērkam tikai tetra pakās, bet daudz lētāk ir to pašu pienu pirkt polietilēna iepakojumos. Jā, protams, ir daudz neērtāk tos izmantot, jo paka ir jāieliek kādā lielā krūzē vai jāizlej krūzē, jo to nevar vienkārši atvērt un ielikt ledusskapī, arī cepumus var pirkt nevis paciņās, bet svērtā veidā u.tml.

Efektīvi būtu nevis nepirkt iecienītos produktus vispār, bet pirkt daudz mazākā daudzumā, biežāk mainīt ģimenes ēdienkarti un pēc iespējas vairāk gatavot mājās, tai skaitā cepumus, tortes, smalkmaizītes (uz ko parasti aiziet daudz naudas, jo saldumus gribas vienmēr). Kā arī gatavot sen aizmirstus, bet mīļus ēdienus, jo, kā jau zināms, viss labais ir sen aizmirsts vecais.

Foto: Shutterstock

Tā vietā, lai gatavotu pusdienās kotletes, cepeti vai karbonādes, pievieno nedaudz gaļas dažādiem ēdieniem: dārzeņu zupa ar frikadelēm, rīsi ar gaļu vai makaroni ar gaļas mērci, līdz ar to pagatavosi vairāk ēdienu, bet gaļas patēriņš būs tas pats. Pie tam, ar zupu var mieloties vairākas dienas, bet kilogramīgs cepetis noēdīsies vienā piegājienā.

Atsakies no neadekvāti dārgajiem mušļiem, jo tos vari pagatavot mājās: grauzdētas auzu pārslas sajauc ar žāvētiem augļiem (rozīnes, aprikozes, sukādes), piemaisot nedaudz kakao pulvera un cukuru vai medu. Te atradīsi vairākas mušļu receptes.

Foto: Shutterstock

Ātri pagatavojamās putras (ātri vārāmā auzu pārslu putra, rīsu putra, griķu putra) aizstāj ar parastām un nedārgām auzu pārslām, griķiem, rīsiem. Tas nekas, ka jāvāra ilgāk, garša no tā nemainās. Putras var vārīt gan uz ūdens, gan piena bāzes, saldas vai sāļas. Palutini ģimeni ar dažādām piedevām: rīsi, griķi, putraimi, lēcas, kukurūza, zirņi, šķeltie zirņi, grūbas, bulgurs u.c. Atlikušās putras var izmantot plācenīšu gatavošanai, pildīt pīrādziņos vai uzsildīt.

Pusdienas darba kafejnīcā var aizstāt ar līdzi paņemtām pusdienām. Kastītes līdzi ņemšanai tagad ir pieejamas lielā izvēlē un kādas vien tīk. Pie tam, lielākā daļa darba devēju jau darba vietā ir izveidojuši iespēju darbiniekiem paēst, neizejot no biroja. Ja tavā darba vietā kas tāds nav pieņemts, nebaidies kļūt par tradīcijas pamatlicēju. Te atradīsi lērums ideju līdzņemšanai parocīgām maltītēm.

Iemācies uzklausīt savu organismu un atšķirt tā kaprīzes (gribu kaut ko saldu!) no reālām vēlmēm (gribu riekstus un ābolus!).

Neatsakies no vitamīniem, olbaltumvielām un ogļhidrātiem. Ziemā un pavasarī organismam nepieciešami vitamīni. Tā vietā, lai veikalā pirktu novītušu zaļumu bunti, padomā par zaļumu audzēšanu mājās uz palodzes. Dilles, pētersīļus, rozmarīnu, baziliku, melisu un zaļos lokus var ļoti labi izaudzēt uz palodzes, ja vien logi ir dienvidu pusē. Te atradīsi ieteikumus, kādus svaigos zaļumus var izaudzēt uz palodzes arī ziemas sezonā, kad saulītes nav tik daudz.

Foto: Shutterstock

Ja receptei nepieciešamie produkti ir dārgi, mēģini atrast tiem aizstājējus vai modificē recepti. Piemēram, cepot ābolmaizi, kuru nepieciešams pārliet ar saldo krējumu, tā vietā izmanto skābo krējumu, kas sajaukts ar cukuru. Konditorejas izstrādājumos, ja nepieciešams mīklai pievienot kausētu sviestu, to var aizstāt ar eļļu.

Pērkot produktus, nedomā par cenu kilogramā, bet gan par gatavā ēdiena gala vērtību. Piemēram, 1 kg cūkgaļas pelmeņu maksā lētāk nekā 1 kg cūkgaļas, bet no 1 kg cūkgaļas var pagatavot sātīgas pusdienas un vēl zupu izvārīt pāris dienām. Bet, ja to pašu 1 kg cūkgaļas samaļ, piejauc sīpolus un garšvielas, tad var pagatavot daudz vairāk mājas pelmeņu, kuri būs arī krietni vien gardāki par veikalā pirktajiem.

Vistas gaļa ir lētākā no pieejamām gaļām – ar to var aizstāt dārgo liellopa gaļu un cūkgaļu praktiski visos ēdienos, bet kaulus izmantot buljonam. Kā pamatēdienu ir izdevīgi gatavot arī aknas (aknu mērce, pastēte, aknu plācenīši).

Foto: Shutterstock

Zivs fileja ir daudz dārgāka nekā saldēta vesela zivs. Te stāstījām, kā mājās pareizi sagatavot zivju maltās gaļas masu un kā to izmantot kārdinoši sulīgu zivju kotlešu pagatavošanai.

Gatavie gaļas produkti (cepetis, šķiņķis, desa) ir daudz dārgāki par svaigu gaļu, var saturēt vairāk sāls un dažādu konservantu, kā arī to enerģētiskā vērtība ir daudz zemāka, tāpēc atsakies no tādām delikatesēm bez žēlastības. Jo cepeti var pagatavot pats, tāpat arī auksto gaļu. Šķiņķi un desu var aizstāt ar vārītu vai ceptu mājās gatavotu gaļas ruleti – te atradīsi receptes.

Foto: Shutterstock

Dārgos jogurtus, kas bieži vien ir pārsaldināti, labāk aizstāj ar mājās gatavotu jogurtu (kā to vienkārši paveikt bez īpašām iekārtām, stāsījām šajā padomrakstā).

Lobīti rieksti ir daudz dārgāki par nelobītiem, bet izdevīgāk ir pirkt lobītus riekstus. Ļoti bieži nelobītie rieksti var būt tukši un bojāti.

Svaigi augļi un ogas ir daudz veselīgāki par sulām (protams, aktuāli tikai vasarā, bet tik un tā daļu var sasaldēt, savārīt kompotus un izmantot ziemā). Pie tam lielākā daļa gatavās sulas satur ļoti daudz cukuru un nav veselīgas. Kā arī neaizmirsti, ka daudzus ievestos augļus novāc negatavus.
Ne vienmēr ir iespējams gatavot salātus no zaļiem un svaigiem lapu salātiem, bet vienmēr ir iespēja gatavot salātus no svaigiem kāpostiem, burkāniem, selerijas saknes, rutkiem u.c. pašmāju dārzeņiem.

Foto: Shutterstock

Protams, lielākajai daļai pilsētnieku nav iespēju rušināties piemājas dārziņā un izaudzēt "bezmaksas" kartupeļus, tomātus, gurķus, zaļumus u.c. labumus, bet vienmēr ir iespējams atrast kādu, kas tirgo pašu audzētus un gatavotus produktus. Iespējams, ka vietējo zemnieku tirgotais piens, krējums, olas būs nedaudz dārgāki kā veikalos, bet sezonas laikā kartupeļi, zaļumi, āboli un bietes būs daudz lētāki un veselīgāki nekā veikalā nopērkamie, no ārzemēm ievestie produkti. Iegādājoties sezonā lētākus produktus, ir iespējams no tiem veidot uzkrājumus saldētavā vairākiem mēnešiem. Informāciju par tiešās pirkšanas pulciņiem meklē te.

Mūsdienu pavārgrāmatās bieži vien ir saliktas tik eksotiskas receptes, ka iznākums der tikai kā uzkoda uz viena zoba un pie tam pietiekoši dārga, lai to negatavotu. Lai gatavotu garšīgi un dažādi, nepavisam nav jāpērk pārlieku dārgi produkti, kas sevi neattaisno cenas ziņā. Kaut vai no tiem pašiem kartupeļiem, kuri sezonas laikā maksā centus un uzglabājas pietiekoši labi, var pagatavot gana daudz garšīgu un sātīgu ēdienu. Un ja vēl pie kartupeļiem pievieno kāpostu, bieti un citas saknes, var pagatavot dažādu veidu sautējumus, dārzeņu zupas, ragū, sacepumus, pankūkas utt.

Veido savu recepšu grāmatu, dalies savās receptēs un gatavo kopā ar mums. Lai labi garšo!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!