Lai izprastu salātu mērces sajaukšanas mākslu, sāc ar klasisko eļļas un etiķa salātu mērce. Tā kalpo kā pamats visām pārējām salātu mērcēm, kuru iespējamās variācijas ir bezgalīgas. Klasiskā eļļas un etiķa proporcija mērcē ir 3:1. Sajauc, piemēram, vienu ēdamkaroti etiķa, trīs ēdamkarotes eļļas, šķipsnu sāls un nedaudz svaigi maltus melnos piparus. Mērce gatava. Pagaršo, vai tu nevēlies mērci skābāku vai, tieši pretēji, nedaudz maigāku. Atbilstoši papildus pievieno vai nu etiķi, vai eļļu.
Lietojot dažādas eļļas, tu vari ievērojami izmainīt mērces garšu. Populārākās ir pirmā spieduma olīveļļa un rapšu eļļa, tās ir kā "mājas pamati", tām nav dominējoša, uzmācīga garša un tās izceļ pārējās mērces sastāvdaļas, veidojot nevainojamu saderību ar salātu zaļumiem un dārzeņiem. Šo eļļu vietā var lietot izteikti aromātiskas eļļas ar spēcīgu, individuālu garšu, piemēram, sezama eļļu Āzijas salātiem vai valriekstu eļļu, lai piešķirtu salātiem riekstainu garšu. Lai šādas spēcīgas eļļas nedominētu, tās mēdz sajaukt ar maigākām, mazāk intensīvām eļļām.
Mērces garša mainīsies, izmantojot arī dažādus etiķus. Var izmantot baltvīna etiķi, sarkanvīna etiķi, šerija etiķi, balzamiko etiķi un ābolu etiķi. Etiķa proporcija mērcē nemainīsies no tā, kādu etiķi tu izvēlēsies. Lieto to, kurš vislabāk atbilst tavai garšai. Iegādājies dažādus etiķus un variē ar tiem, tādējādi izmainot savu mērci un izmainot to, kā garšos tavi salāti, pat, ja pārējās sastāvdaļas salātiem nemainīsi.
Eļļas un etiķa pamatmērci var aromatizēt, pievienojot dažādus garšaugus un citas piedevas. Viens no populārākajiem aromatizētājiem ir citrons un laims - to sula un rīvētā miziņa. Etiķi var aizstāt ar citrona vai laima sulu daļēji vai pilnībā. Mērcei bieži pievieno smalki kapātus ķiplokus, sīpolus, zaļumus (baziliku, dilles, kinzu, pētersīļus, salviju, timiānu u.c.).
Ja vēlies, tu vari eļļas pudelē ielikt negrieztus garšaugus, garšvielas, tādējādi aromatizējot un iegūstot individuālu raksturu eļļai. Tu vari etiķa pudelē ielikt dažādas ogas, augļu gabaliņus, arī garšaugus un aromatizēt etiķi. Pēc nedēļas eļļa vai etiķis būs uzsūcis aromātiskās vielas un ieguvis jauno raksturu.
Lai mērces garša būtu bagātāka, tai var pievienot nedaudz cukuru, kļavu sīrupu, medu. Mērcei var pievienot tējkaroti sinepju. Arī sinepēm ir tik daudz dažādu variāciju un no katras no tām iegūsi nedaudz atšķirīgu mērci. Mērcei var pievienot arī sojas mērci vai zivju mērci, kas piešķirs mērcei īpašu, austrumniecisku garšas buķeti.
Krēmveida mērcēm par pamatu parasti izmanto krējumu, majonēzi, jogurtu. Šīs sastāvdaļas var izmantot gan jaucot kopā, gan katru atsevišķi. Lai bieza majonēze būtu vijīgāka, tai var pievienot nedaudz vārītu ūdeni vai apelsīnu sulu. Mērcei var pievienot jebkādus kapātus zaļumus, ķiplokus, rīvētu sieru, anšovus.
Krēmveida mērces var samaisīt, par pamatu izmantojot arī humusu. Arī humusu var sajaukt ar citrona sulu vai ūdeni, pievienot visas jau iepriekš minētās piedevas. Šāda mērce būs nevainojami saderīga ar Tuvo Austrumu salātiem.
Kādus salātus paķert līdzi, dodoties piknikā? Lūk, dažas idejas no Tasty.lv apjomīgās pavārgrāmatas.