Trīs dārzeņu gatavošanas kļūdas un kā no tām izvairīties
Foto: Shutterstock

Izcili pagatavoti, mīksti un garšas ziņā izteikti dārzeņi ir lieliska piedeva apceptai gaļai, rīsiem un kartupeļiem. Taču arī sautējot, vārot, cepot vai kā citādi apstrādājot burkānus, brokoļus, kabačus, ziedkāpostus vai jebkuru citu dārzeni, ir lietas, kuras jāņem vērā, lai izvairītos no neveiksmēm un maltīte būtu izcila. Kādas ir visbiežāk pieļautās kļūdas, gatavojot dārzeņus?

close-ad
Saturs turpināsies pēc reklāmas
Reklāma

Pārcepšana, pārvārīšana un pārsautēšana

Viena no lietām, kas izcilu dārzeņu maltīti padara par ciešamu, ir to pārlieku ilga gatavošana. Piemēram, cepeškrāsnī apceptas bietes, burkāni un brokoļi turpinās "gatavoties", kamēr vēl ir karsti. Kā izvairīties no pārgatavošanas? Dārzeņus vajag ņemt laukā no katliņa vai cepeškrāsns, kamēr to ārpuse vēl ir nedaudz stingra, norāda FineCooking.com. Tas nepadarīs dārzeņus pliekanus, tie būs pietiekami kraukšķīgi no ārpuses, bet mīksti no iekšpuses.

Nevienmērīga gatavošana

Tas, ka kāds burkāna gabaliņš ir gatavs ātrāk par citu, nav nekāda retā parādība. Tomēr, lai visi sautētie, vārītie un ceptie dārzeņi būtu vienmērīgi pagatavoti un nebūtu jāuztraucas, ka kādā šķīvī trāpīsies negatavs kartupeļa gabaliņš vai tieši pretēji – jau izšķīdis rācenis, dārzeņu sagriešana vienlīdzīgos, ne pārāk liela un ne pārāk maza izmēra gabaliņos palīdzēs. Šī metode it īpaši noderēs, ja dārzeņi tiek sautēti vai tvaicēti.

Dārzeņi lēni gatavojas

Vēl viena kļūda, kuru nereti pieļaujam gatavojot – katliņu un cepamo pannu piegrūžam tik pilnu, ka dārzeņi traukos atrodas ar kaudzīti. Un tas krietni vien palēnina gatavošanas procesu, jo siltumam nav vietas, kur cirkulēt. Ja dārzeņi tiek cepti cepeškrāsnī vai sautēti, tiem vajag atstāt "telpu", lai tie varētu apbrūnēt. Tāpēc tos vēlams izkārtot vienā līmenī un ar nelielām atstarpītēm, ja tiek gatavoti cepeškrāsnī, vai vismaz vienā līmenī, ja tiek sautēti katliņā. Bet špikeri ar laikiem, cik ilgi katrs dārzenis jācep, meklē šeit.

Izbaudi dārzeņu burvību un pagatavo kādu no Tasty.lv gardajām receptēm!

Tags

Dārzeņi Kartupeļi Bietes Brokoļi Burkāni Gaļa Rīsi
Publikācijas saturs vai tās jebkāda apjoma daļa ir aizsargāts autortiesību objekts Autortiesību likuma izpratnē, un tā izmantošana bez izdevēja atļaujas ir aizliegta. Vairāk lasi šeit.

Comment Form