Foto: Shutterstock

Izcili pagatavoti, mīksti un garšas ziņā izteikti dārzeņi ir lieliska piedeva apceptai gaļai, rīsiem un kartupeļiem. Taču arī sautējot, vārot, cepot vai kā citādi apstrādājot burkānus, brokoļus, kabačus, ziedkāpostus vai jebkuru citu dārzeni, ir lietas, kuras jāņem vērā, lai izvairītos no neveiksmēm un maltīte būtu izcila. Kādas ir visbiežāk pieļautās kļūdas, gatavojot dārzeņus?

Pārcepšana, pārvārīšana un pārsautēšana


Viena no lietām, kas izcilu dārzeņu maltīti padara par ciešamu, ir to pārlieku ilga gatavošana. Piemēram, cepeškrāsnī apceptas bietes, burkāni un brokoļi turpinās "gatavoties", kamēr vēl ir karsti. Kā izvairīties no pārgatavošanas? Dārzeņus vajag ņemt laukā no katliņa vai cepeškrāsns, kamēr to ārpuse vēl ir nedaudz stingra, norāda FineCooking.com. Tas nepadarīs dārzeņus pliekanus, tie būs pietiekami kraukšķīgi no ārpuses, bet mīksti no iekšpuses.

Nevienmērīga gatavošana


Tas, ka kāds burkāna gabaliņš ir gatavs ātrāk par citu, nav nekāda retā parādība. Tomēr, lai visi sautētie, vārītie un ceptie dārzeņi būtu vienmērīgi pagatavoti un nebūtu jāuztraucas, ka kādā šķīvī trāpīsies negatavs kartupeļa gabaliņš vai tieši pretēji – jau izšķīdis rācenis, dārzeņu sagriešana vienlīdzīgos, ne pārāk liela un ne pārāk maza izmēra gabaliņos palīdzēs. Šī metode it īpaši noderēs, ja dārzeņi tiek sautēti vai tvaicēti.

Dārzeņi lēni gatavojas

Izbaudi dārzeņu burvību un pagatavo kādu no Tasty.lv gardajām receptēm!

Dārzeņu un pupiņu sautējums

Veselīgas ēšanas kustības "Aikāgaršo" šefpavārs Normunds Baranovskis iesaka pagatavot dārzeņu sautējumu ar pupiņām - maltīte četriem cilvēkiem izmaksās vien piecus eiro!

Lasīt vairāk

Ratatujs – krāsnī cepti dārzeņi provansiešu gaumē

Foto: Shutterstock

Ratatujs ir tas franču ēdiens, kuru katra saimniece gatavo pēc savas receptes un saskaņā ar ģimenes tradīcijām. Šim ēdienam ir ļoti daudz variāciju. Šoreiz piedāvājam recepti no Francijas dienvidiem. Vispirms tiek sagatavota tomātu mērce ar dārzeņiem. Kad tā gatava, to liek dziļā cepešformā, pa virsu kārto tradicionālās ratatuja dārzeņu škēles glītās rindās un cep cepeškrāsnī. Šis variants aizņem samērā daudz laika, toties iznākums ir ļoti garšīgs un glīts, piemērots nelielām ģimenes viesībām.

Lasīt vairāk

Cepti dārzeņi Vidusjūras gaumē

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Jaunie kartupelīši turpina iekarot mūsu pusdienu un vakariņu galdus. Šoreiz nedaudz citādāk pagatavoti, iedvesmojoties no Vidusjūras ēdienu vienkāršības. Ņem jaunos kartupeļus, tomātus un ķiplokus, piešauj klāt nedaudz anšovu un olīvu, un iegūsi pasakaini gardu maltīti!

Lasīt vairāk

Sviestā cepta bute ar burkāniem un pupiņām

Foto: Vida Press

Garšas kārpiņām atmaigt liks sviestā pagatavota bute, kurai pievienoti gardi baltvīnā sautēti dārzeņi ar kaperiem, kurus atsvaidzinās citronu sula. Varbūt tieši šī recepte liks no jauna iemīlēt zivs ēdienus, lai tie kļūtu par pastāvīgu sabiedroto tavā ēdienkartē?

Lasīt vairāk

Vistas gaļas bumbiņas ar ceptiem puķkāpostiem un brokoļiem

Foto: Shutterstock

Ļoti maigās vistas gaļas bumbiņas ceptas kopā ar puķkāpostiem un brokoļiem iepriecinās ikvienu. Ēdienu īpaši izcels un papildinās pikantā ķiploku un siera mērce.

Lasīt vairāk

Jēra steiks ar svaigu pesto, seleriju biezeni un ceptiem dārzeņiem

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Sulīgs jēra steiks ar svaiga bazilika un piparmētru pesto, kuram pievienots izteiksmīgs seleriju biezenis un cepti dārzeņi. Garda un restorāna cienīga maltīte, kuru pagatavot pašam mājās un baudīt kopā ar kādu glāzi sarkanvīna.

Lasīt vairāk

Medū glazēts lasis ar rīsiem un brokoļiem

Foto: Shutterstock

Ātri, vienkārši un garšīgi – fiksām pusdienām vai vakariņām lasis ar rīsiem un saujiņu brokoļiem būs tieši laikā. Laša fileju vēl īpašāku padara tas, ka tā ir glazēta gardā medus mērcītē.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!