Foto: Shutterstock

Cukurs nav visveselīgākais produkts pasaulē, un no tā cenšas izvairīties ne tikai cukurslimnieki. Tēju un kafiju var dzert bez cukura, bet nelielu saldumiņu laiskā brīvdienā tomēr kādreiz gribas apēst gan. Turklāt cukuru izmanto ne tikai saldumiem, bet to pievieno dažādām marinādēm un mērcēm. Cukuru nomainot ar dabīgiem produktiem, var gatavot veselībai draudzīgāk. Kuri ir trīs visveselīgākie cukura dabīgie aizvietotāji? Uz šo jautājumu atbild portāls www.purewow.com.

Kļavu sīrups. To var izmantot cukura vietā pie kafijas, jogurta, auzu putras, aizvietot cukuru kūku un kēksu mīklās. Kļavu sīrups nav cukura sīrups, tas ir dabīgi salds produkts bez cukura, ļoti veselīgs un profilaktiski novērš sirds un asinsvadu slimības, kā arī ļaundabīgos audzējus. Pērkot veikalā, nesajauc ar cukura sīrupu, kurš aromatizēts ar kļavu sīrupu. Lai arī aromatizēts, cukura sīrups joprojām ir cukura sīrups.

Medus. Zinātniskos pētījumos atklāts, ka medus kavē sliktā holesterola veidošanos. Turklāt ēdot vietējo medu, tas kavē dažu sezonālo alerģisko reakciju izpausmes. Līdzīgi kā kļavu sīrupu to var pievienot kafijai, tējai, kūkām, jogurtam, marinādēm. Centies ar medu aizvietot cukuru!

Agaves sīrups. Agaves sīrups ir dabīgs un ļoti salds. Tas ir par 25% saldāks nekā cukurs. Tādēļ neliels apjoms agaves sīrupa lietojas ļoti ilgi. Neskatoties uz izteikto saldumu, tas nepaceļ cukura līmeni asinīs. Salds našķis vienmēr nenozīmē neveslīgs!

Krāsnī cepti persiki ar Gorgonzolas sieru

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Ļoti vienkārš, bet gards deserts, kura vienīgais saldinātājs ir medus. Saldskābais persiks līdzsvaros trekno, krēmīgo Gorgonzolu, bet pistāciju gabaliņi desertam uzliks punktiņu uz i.

Lasīt vairāk

Valriekstu - kļavu sīrupa mafini

Foto: Shutterstock

Valriekstu - kļavu sīrupa mafini kārumam pie tējas.

Lasīt vairāk

Kokosriekstu pienā vārīta auzu pārslu biezputra ar ceptiem ananasiem

Foto: Vida Press

Klasisko brokastu ēdienu auzu pārslu putru var gatavot dažādi - vieni to vāra pienā, citi - ūdenī, vēl citi vienkārši pārlej ar karstu ūdeni un uzbriedina. Piedāvājam vēl kādu variantu - vārīt kokosriekstu pienā, papildinot ar svaigu ingveru un, piemēram, grilpannā ceptiem ananasiem. Sāc dienu citādi!

Lasīt vairāk

Medus kapkeiki ar košu glazūru

Foto: DELFI

Maijs, šķiet, ir laiks, kad svētki ir ik uz soļa, tāpēc šī glazūrkūciņu recepte būs piemērota reizēm, kad ir vēlēšanās iepriecināt ne tikai sevi, bet arī citus. Kapkeiki sanāks neticami gardi, tāpēc uzmanies - būs grūti atteikties no papildporcijas!

Lasīt vairāk

Saldi asie vistas filejas gabaliņi

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Jautrās vakariņās kopā ar draugiem lieliski noderēs ātri pagatavojamie vistas filejas pikantie gabaliņi. Tie tikai laicīgi ir jāiemarinē un jānotur pikantajā medus marinādē vismaz 2 stundas, vai arī gaļu var sagatavot iepriekšējā vakarā un atstāt marinēties visu nakti. Medus marināde vistas filejām cepšanas brīdī veidos skaistu, brūnu garoziņu.

Lasīt vairāk

Ķirbju sēklu karameles

Foto: Shutterstock

Pašgatavotas ķirbju karameles ir tik kraukšķīgas un gardas, ka ātri vien pazūd no galda. Tās noteikti garšos arī kaimiņu bērniem, kuri apciemos jūs Helovīna svētku vakarā.

Lasīt vairāk

Cepta cūkgaļas krūtiņa ar karamelizētu garoziņu

Foto: Shutterstock

Smaržīgs, skaists cūkgaļas krūtiņas cepetis. To var pasniegt gan kā silto pamatēdienu, gan atdzisušu kā uzkodu. Tā kā cūkgaļas krūtiņa tiek marinēta medus marinādē, tai cepoties veidojas skaista, kraukšķīga karameļu garoziņa. Marinādē gaļa jāiztur vienu diennakti.

Lasīt vairāk

Cepts lasis medus un sinepju marinādē

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Zivju ēdienu klasika ir lasis, taču medus un sinepes noteikti nav tā populārākā kombinācija, bet, kas noteikti pelnījusi lielāku slavu. Patīkamais saldums un pikantums rada lielisku garšu buķeti, radot restorāna cienīgu maltīti, kuru var pagatavot ikviens.

Lasīt vairāk

Liellopa gaļas stērbelītes ar spinātiem Āzijas gaumē

Foto: Shutterstock

Nelielās stērbelītēs sagriezta liellopa gaļa būs gatava dažās minūtēs, kā arī spinātiem pietiks ar pusminūti. Izbaudi šo ērto recepti, kā var dažās minūtēs pagatavot brīnišķīgas vakariņas. Visērtāk šo ēdienu ir sagatavot vokpannā, bet tu vari to pagatavot arī parastajā pannā ar augstām malām.

Lasīt vairāk

Cepeškrāsnī cepta vista ar kļavu sīrupa un sinepju garoziņu

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Ierasta kombinācija vistas cepetim ir sinepju un medus marināde, piedāvājam izmēģināt citu salduma avotu, proti, - kļavu sīrupu, kas sajaukts ar Dižonas sinepēm. Garšīgi!

Lasīt vairāk

Siltie kvinojas salāti ar sparģeļiem

Saulainais pavasaris ir īstais brīdis, lai ēdienkarti papildinātu ar veselīgiem produktiem, piemēram, uzsāktu dzert zaļos kokteiļus, pagatavotu ko gardu no kvinojas putraimiem vai ierastajiem ikdienas ēdieniem pievienot kādu eksotiskāku superpārtikas produktu, uzskata restorāna "Aqua Luna" šefpavārs Gints Aizupietis, iesakot silto kvinojas salātu recepti.

Lasīt vairāk

Mandeļu miltu pankūkas ar kļavu sīrupu

Foto: Shutterstock

Brīnišķīgam un saldam dienas sākumam - plānās pankūkas, kas gatavotas, daļu miltu aizstājot ar mandeļu miltiem. No norādītajiem daudzumiem sanāks 10 pankūkas.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!