Foto: Shutterstock

Ziedkāposti jeb puķkāposti ir viens no tiem dārzeņiem, ko, kāri kraukšķinot, ēdam tieši siltajā vasaras sezonā. Bet, lai ziedkāposta gatavošanā neapstātos vien pie salātiem, jāpaplašina kulinārie horizonti.

Vai zināji, ka ziedkāposti var aizstāt pat tādu pusdienu un vakariņu piedevu kā rīsi vai makaroni? Un, ja dārzeni izmanto pavisam radoši, no tā sanāks pat kārdinošs maizes klaipiņš. Lūk, trīs dažādi veidi, kā pagatavot ziedkāpostu!

Ziedkāpostu picas pamatne

Par šo ziedkāposta pagatavošanas veidu jau esam klāstījuši gardās receptēs. Tāpēc, ja klasiskā picu mīkla nevilina vai jāatsakās no miltu produktiem, ir vērts pamēģināt pamatni pagatavot no sasmalcināta ziedkāposta. Ziedkāposta gabaliņus smalki saberz virtuves kombainā un sajauc ar olu un garšvielām. Pēc tam "mīklu" izlīdzina uz cepampannas plakanu un saliek virsū picai nepieciešamās sastāvdaļas. Tik vienkārši!

Ziedkāpostu "rīsi"

Foto: Shutterstock

Pēc tāda paša principa, kā gatavo picas pamatni, no ziedkāpostiem var pagatavot piedevu, kas būs stipri līdzīga rīsiem vai kuskusam. Sasmalcināto ziedkāpostu saber pannā, kas uzkarsēta uz vidējas uguns, un apcep sviestā vai eļļā. Pēc garšas pievieno sāli un piparus. Ziedkāpostu sutina pannā 5-8 minūtes, kā norāda "Thekitchn.com" speciālisti, jo tad sīkie dārzeņa gabaliņi būs īpaši mīksti. Kad ziedkāposts gatavs, tam pievieno kādu garšaugu vai laima sulu un pasniedz pie gaļas maltītēm vai karstas mērces.

Ziedkāpostu maize

No sasmalcināta ziedkāposta sanāks arī īpaši gaisīga un kalorijām nabadzīga maizīte, kurā, starp citu, nebūs ne kripatiņas glutēna. Maizes mīklai izmanto sasmalcinātu ziedkāposta galviņu, pavisam nedaudz mandeļu miltu vai kokosriekstu skaidiņu, sarīvētu cieto sieru un aptuveni 6 olu baltumus (uz 600 gramiem puķkāpostu).

Ziedkāpostos iecilā sakultos olu baltumus, pievieno garšvielas, sieru, tējkaroti sodas (lai maizīte sanāktu gaisīga) un liek cepties karstā krāsnī, līdz tā zeltaina. Lai parūpētos par to, ka mīkla turēsies kopā, papildus olu baltumiem var pievienot mīklai arī vienkārši sakultu olu. Gatavā maizīte atgādinās baltmaizi un garšos lieliski ar sviestu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!