Foto: Shutterstock
Lieldienu kārumiem obligāti nav jābūt šokolādes olām, marcipāna maizītēm vai burkānkūkai. Ja esi pietiekami radošs, neredzētus gardumus vari pagatavot pats. Iedvesmai vari ņemt pat vairākas receptes un apvienot vienā, radot skaistus bezē cālīšus, kas uzsēdināti uz garda šokolādes kēksiņa. Lūk, kā visu paveikt soli pa solim!

Tā kā šis Lieldienu tematikas gardums sastāv no trīs atsevišķiem komponentiem, plāno gatavošanas secību, sākot ar ilgāko darbiņu. Tajā laikā varēsi paveikt pārējos soļus un gatavos mafinus salikt kopā krietni vien ātrāk. Tāpat apbruņojies ar nedaudz izkausētu šokolādi, oranžo pārtikas krāsvielu un divām otiņām, lai bezē cālēni varētu iegūt sejiņas.

Pirmais solis – bezē gatavošana. Tā kā bezē cepumi krāsnī ir ilgi jākaltē, tad šo paveic pirmo. Gatavo pēc receptes bezē cepumu lāsītes, kas gatavotas no stingri saputota olbaltuma un cukura. Lāsītes spied ar konditorejas maisiņa un vienkārša uzgaļa palīdzību. Krāsnī bezē cepumus cep 100°–120°C, lai tie nesadegtu, būtu gaiši un stingri. Tas var aizņemt pat divas stundas. Slinkākajiem, protams, iesakām nopirkt veikalā jau gatavas bezē cepumu lāsītes, aiztaupot sev dažas stundas.

Otrais solis – kēksiņu cepšana. Pamatnei izvēlies visvienkāršāko šokolādes kēksiņu jeb mafinu recepti. Atmet receptē paredzēto glazūru, uzjauc mīklu, sapildi formiņās un cep 20 minūtes. Pēc tam mafinus atdzesē. Lai panāktu to, ka kēksiņi pārlieku nepaceļas, papīra formiņas pildi līdz 2/3 pilnas – tad cālēnus izdosies skaisti uzsēdināt.

Trešais solis – citronu krēms. Kamēr krāsnī cepas kēksiņi, vari ķerties pie citronu krēma gatavošanas. Tam tev vajadzēs olu dzeltenumus (ideāli, jo tie paliks pāri pēc bezē gatavošanas), krietnu tiesu citronu sulas un miziņas. Un, protams, mazliet pacietības, jo citronu krēms ir uzmanīgi jākarsē. Bet rezultāts noteikti būs tā vērts.

Beidzamais solis – visa salikšana kopā. Kad kēksiņi un bezē cepumi atdzisuši, citronu krēms arī, atliek vien izkausēt kādu gabaliņu šokolādes, sagatavot pāris pilienus oranžās pārtikas krāsvielas un divas otiņas. Vispirms ar padzisušu šķidro šokolādi uzzīmē bezē cālēniem actiņas – izteiksmes var būt pēc sirds patikas. Tad zem actiņām ar otiņu uzzīmē oranžu trijstūrīti, kas būs knābis.

Kad bezē cepumiem piešķirtas sejiņas, mafiniem uzzied kādu ēdamkaroti citronu krēma (atdzesēta) – tas kalpos kā cālēnu kājiņas. Bet citronu krēmam virsū uzsēdini bezē cālēnu un viegli piespied, lai stingrais olbaltums neieplaisātu. Un viss – skaists un gards Lieldienu našķis gatavs!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!