Foto: Shutterstock
Ja, iestājoties vēsākam laikam, tev parādījusies vēlme padarīt ēdienu sildošāku, ir pienācis laiks saukt talkā čili. Šis mazais, ņiprais pipars ir viens no brīnumiem, ko Kristofors Kolumbs savulaik atveda no Jaunās Pasaules, bet, laikam ejot, tas ir kļuvis neiedomājami populārs visā pasaulē. Lasi tālāk un uzzini, kāpēc.

Pastāv vairāk nekā 200 čili piparu veidu, apmēram 100 sugām izcelsmes vieta ir Meksika. Čili ir dažādi, to izmēri un forma ir daudzveidīgi – no īpaši gariem (30,5 cm) līdz pavisam īsiem (6 mm), no pavisam tieviem, , līdz apaļīgiem lodveida čili. Asums arī ir tikpat atšķirīgs – no liegi maiga līdz pat svilinoši asam. Piparu krāsu gamma ir no dzeltenas, sarkanas, purpura, tumši un gaiši zaļas līdz gandrīz melnai krāsai.

Kā cīnīties ar čili asumu?

Pipariem piemīt dažādas asuma pakāpes. Gatavojot ēdienus, garšaugu lietošanas proporcijas nosaka jūsu gaume. Reizēm tieši asums piešķir ēdienam vajadzīgo noslēdzošo noti.

Čili piparu asums tiek mērīts pēc zinātnieka – ķīmiķa Vilbura Skovila vārdā nosauktās skalas asuma vienībās skovilos. Zinātnieks testēja piparu asumu ar brīvprātīgajiem, kuri dzēra ar ūdeni atšķaidītu piparu sulu.

Izmērs ir čili asuma galvenā pazīme – jo lielāks čili pipars, jo tas ir maigāks. Mazie čili pipari ir asāki, jo tiem proporcionāli ir vairāk sēklu un dzīslu.

Ne karstuma apstrāde, ne saldēšana nemazina kapsaicīna iedarbību, tikai izņemot sēklas un izgriežot membrānas var samazināt čili asumu.

Ilgstoši lietojot, čili asumu izjūt mazāk un tas vairs nešķiet tik dedzinošs. 

Ēdot asus ēdienus, vēlams piedzert pienu vai apēst desertā saldējumu. Ūdens dzeršana ēdienu asumu tik labi nesamazina. Interesants ir fakts – ja uz cilvēka ādas nokļūst liels daudzums pipara pulvera, tad sākumā ir sajūta, kā parasta apdeguma gadījumā, bet pēc pirmajām izbailēm uz ādas nepaliek nekādas apdeguma pēdas.

Vai čili ir veselīgi?

Bez liela C vitamīna daudzuma, čili piparu sastāvā ir arī A un E vitamīni, un citas derīgas vielas, piemēram, beta-karotīns, kālijs, magnēzijs, dzelzs un fruktoze. Ass, pikants ēdiens veicina vielmaiņu, tātad tiek sadedzinātas arī liekās kalorijas. Pētījumi apliecina, ka šo piparu regulāra lietošana uzturā novērš elpošanas ceļu slimības, kā arī atvieglo to norisi, samazina insulta rašanās risku, darbojas, kā pretsāpju un nomierinošs līdzeklis, samazina drudzi, veicina endorfīna – baudas hormona izstrādi, kas izraisa pozitīvo garastāvokli un laimes sajūtu. Iespējams, tieši tāpēc senie Acteki šiem pipariem piedēvēji dzimumdziņu veicinošas īpašības.

Kā uzglabāt čili?

Svaigu čili pēc mazgāšanas mitru nedrīkst likt plastmasas maisā. Piparus nav ieteicams uzglabāt celofāna maisiņa, jo tas var mainīt dabisko mitruma līmeni un veicināt ātrāku čili bojāšanos. Piparu var noskalot, bet tad tas ir jānosusina ar papīra dvieli, un, kad tas nosusināts, to vari glabāt ledusskapī 1-2 nedēļas. Ja gadās, ka čili uzglabājot ir izžuvis, vari to samalt un pagatavot čili pulveri.

Kādus piparus izvēlēties?

Čili pipari ir nopērkami trīs krāsas - zaļa, sarkana, un dzeltenā, bet to krāsu toņi variē neskaitāmās niansēs.

Izvēloties čili piparus, skaties, lai tie ir spilgti, gludi, bez plankumiem un ar skaistu spīdumu. Čili nedrīkst būt mīksts un sačervelējies. Plauktā atstāj čili, uz kuriem ir manāmas skrāpējumu pēdas.

Arī pērkot kaltētus čili, izvēlies tādus, kas joprojām ir koši. Ja tie ir zaudējuši krāsu, ļoti iespējams, ka ir zaudēta arī garša.

Piesardzības pasākumi, gatavojot čili?

Pēc saskarsmes ar čili pipariem obligāti jānomazgā rokas un jārūpējas, lai apstrādes laikā čili sula neiekļūtu acīs vai uz ādas. Vislabāk čili apstrādi veikt ar gumijas cimdiem.

Čili pipari jāgrilē uz atklātas uguns, uz grila vai arī, sausā pannā no abām pusēm, kamēr tie kļūst tumši. Pēc tam grilētais čili pipars jāieliek polietilēna maisiņā un jāatstāj apmēram 15 minūtes. Ar asu nazi jānoņem miziņa, čili jāsagriež gareniski uz pusēm un jāizņem sēklas – tagad čili ir gatavs tālākai sagriešanai. Pielietojot augstākminēto metodi, čili garša kļūst patīkamāka un maigāka.

Kā izmantot čili?

Čili piešķir ēdienam asumiņu un veicina apetīti. Tie ir sildoši un pikanti, un svaigā veidā veikalu plauktos piejami visu gadu.
Ēdiena garšas uzlabošanai vari lietot ne vien svaigu, bet arī pulverī samaltu čili, kā arī veselas kaltētas pākstis vai sadrupinātas čili pārslas.

Tagad asā pāksts spēlē nozīmīgu lomu daudzu tautu virtuvēs Āfrikā, Ķīnā , Indijā, Meksikā, Dienvidamerikā, Spānijā un Taizemē. To parasti lieto kā garšvielu mērenos daudzumos pie zupām, sautējumiem, mērcēm un gaļas ēdieniem. Šie pipari ir būtiska karija sastāvdaļa. Čili mēdz izmantot arī čatniju, ievārījumu un marmelāžu garšas uzlabošanai. Reizēm to nelielos daudzumos pievieno arī kūkām, krēmiem, šokolādei un citiem desertiem.

Zeltaini vistu spārniņi apelsīnu-čili marmelādē

Foto: Vida Press
Mazliet citādi vistu spārniņi – marinēti aromātiski pikantajā apelsīnu-čili marmelādē, tie veido gardu, saldskābi asu karameles garoziņu.

Lasīt vairāk

Brokastu maizītes ar tomātu-čili salsu

Foto: Publicitātes foto
Grauzdētas maizītes ar tomātu salsu, kas pagatavota no svaigiem tomātiem un zaļumiem - labs dienas sākums!

Lasīt vairāk

Aprikožu čili mērce

Plūmes, aprikozes, nektarīni un persiki – tie ir gardie, saldie saules augļi. Mūsdienās neviens no tiem vairs netiek uzskatīts par eksotisku, tomēr no tiem var pagatavot ko neierastu mūsu garšas kārpiņām, piemēram, čili mērci vai grilētu uzkodu.
Aikāgaršo
šefpavārs piedāvā izmēģināt oriģinālas vasarīgas receptes, kas neatstās vienaldzīgu nevienu.

Lasīt vairāk

Ātrais vistas plovs ar čili un pistācijām

Foto: Vida Press
Kādēļ ātrais? Jo tiek gatavots no iepriekšējās dienas vakariņu pārpalikuma! Ja, gatavojot ceptus vistas šķiņķīšus ar dārzeņiem

(recepti aplūko šeit),

pārcenties un ģimenes lokā nevarējāt visu apēst, pārpalikumus var izmantot, nākamajā dienā pagatavojot pikantus rīsus ar gaļu, dārzeņiem un pistācijas riekstiem. Garšīgi!

Lasīt vairāk

Nedaudz citādāki kāpostu tīteņi ar pikantu tomātu mērci

Foto: Vida Press
Kurš gan nezina kāpostu tīteņus? Sainīšus, kas veidoti no vārītu kāpostu lapām, kurās ietīts maltās gaļas un rīsu maisījums? Un tas viss - sautēts burkānu, krējuma un tomātu pastas mērcītē... Šai reizei - nedaudz citādāka tīteņu recepte, kurā parasto galviņkāpostu vietā izmantoti koši zaļie Savojas kāposti, bet pildījumam eksotiskākas garšas notis piešķir kumīns, koriandrs un kanēlis, kā arī čili.

Lasīt vairāk

Pikantā meksikāņu uzkoda - gvakamole

Foto: Shutterstock

Gvakamoli ēd ar grauzdētu maizi vai kukurūzas čipsiem, vai kā piedevu pie tortiljas.

Lasīt vairāk

Veselīga vistas zupa ar grūbām, citronu un čili

Foto: Shutterstock
Grūbas ir mūsu nacionālais lepnums, zirnīši zupai piešķir košumu, bet maigā vistas gaļa, salikumā ar aso čili un veselīgo citronu, rada spēcinošu garšu buķeti, kura palīdzēs noturēt veselību un ātri vien dabūs uz kājām savārgušos .

Lasīt vairāk

Karstā kukurūza ar čili

Ugunīgi sildoša uzkoda no kukurūzas un čili, norādītie daudzumi divām porcijām.

Lasīt vairāk

Siltie čili vistas salāti Āzijas gaumē

Silto čili vistas salātu recepti iesaka Linda, bloga
Lindas Virtuve
autore.

Lasīt vairāk

Sarkano kāpostu sautējums ar čili

Foto: Vida Press
Neraugoties uz "jiftīgi" violeto krāsu, sautēti sarkanie kāposti ir ne vien dekoratīvi, bet arī ļoti garšīgi. Izmēģini šo recepti kopā ar pikantām desiņām vai aromātisku cepeti.

Lasīt vairāk

Veģetārais čili ar pupiņām un kukurūzu

Ziemas periodā jo īpaši cilvēkiem, kas neēd gaļu jeb veģetāriešiem, nereti ir krietni sarežģītāk izdomāt jaunas ierosmes gardām maltītēm. Veselīgas ēšanas kustības "Aikāgaršo!" šefpavārs Normunds Baranovskis piedāvā ideju maltītei bez gaļas - veģetāro čili ar pupiņām.

Lasīt vairāk

Kabači tomātu mērcē ar čili un papriku

Foto: Shutterstock
Kabači
ņam - ņam
garšos pat kabaču neēdājiem - tā par savu recepti saka portāla
Cālis.lv
lietotāja DzintarZaķis. Pagatavo un apēd tūlīt vai saglabā rudens un ziemas maltītēm, liekot burkās un glabājot vēsumā!

Lasīt vairāk

Asā tomātu zupa ar jūras veltēm

Zupa, kas atdzīvinās visas garšas kārpiņas - asā tomātu zupa ar jūras veltēm!

Lasīt vairāk

Cūkgaļas cepetis medus, čili un sinepju marinādē

Sulīgs un interesants svētku cepetis - cūkgaļas kakla karbonāde, kas marinēta medus, čili un sinepju marinādē. Iesaka: "Aikāgaršo" šefpavārs Normunds Baranovskis.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!