Foto: Shutterstock
Arvien lielāku popularitāti pasaulē un arī pie mums gūst glazūrkēksiņi. Pieredzējušiem šo gardumu cepējiem noteikti nav šaubu, ka bez mafinu pannas tos izcept ir teju neiespējami, citādi mīkla no papīra formiņām izlīs, taču mafinu pannu vērts iegādāties ne tikai šo gardumu dēļ.

Vai tie būtu klasiskie kēksiņi, vai glazūrkēksiņi ar bagātīgu krēma kārtu virspusē, bez speciālās pannas tos neizcept. Visbiežāk veikalā atrodamas pannas ar sešām vai 12 iedobēm. Atceries – jo vairāk iedobju, jo mazāki sanāks kēksiņi, tāpēc skaits jāpielāgo ne tikai ēdājiem, bet arī tam, cik lielus gardumus vēlies cept. Starp citu, ir pieejamas arī pannas pat ar 24 iedobītēm, taču tās būs pavisam maziņas – šāda izmēra kēksiņi piestāvēs bērnu ballītēm. Atceries, ka kēksiņu cepšanā svarīgi izmantot arī papīra formiņas, kur ieliet mīklu, tad gardumus pēc tam būs vieglāk izņemt.

Šī panna noderēs ne tikai mafinu un glazūrkēksiņu cepšanai, bet arī oriģinālāku gardumu gatavošanai. Iedobītēs ieklāj kārtaino vai smilšu mīklu, tādā veidā izcepot groziņus, kur pēc tam pildīt salātus, krēmu vai putukrējumu ar augļiem un ogām. Nevar nepieminēt pannas oriģinālāko izmantojumu – olu cepšanai. It īpaši tad, ja brokastīs ir vairāki ēdāji, katrā iedobē, kas ieziesta ar eļļu vai sviestu, var ieliet olu un cept tās cepeškrāsnī. Ieberot katrā iedobē sagrieztus dārzeņus, sēnes, sarīvētu sieru vai pat bekonu, papildinot ar sakultu olu, var pagatavot arī mazas omletes.

Ja plānota ballīte ar uzkodām, mafinu pannas izmantojums šai sakarā būs pašā laikā! Katrā iedobē saliec citus našķus un pasniedz kā uzkodu paplāti, piemēram, vienā iedobē ar olīvām, otrā ar riekstiem, vēl kādā saulē kaltētiem tomātiem, gurķīšiem vai ko citu. Vēl iedobes var izmantot dažādu mērču pasniegšanai.

Patiesībā šai pannai ir neierobežotas iespējas. Ja ir slinkums cept kotletes uz pannas un negribas tērēt tik daudz taukvielu, tad var iedobēs likt arī kotlešu masu. Ja gribas vienādas formas cepumus un ir bažas, ka tie varētu pārāk izplūst, tad mīklu var likt arī mafinu pannas iedobēs.

Vēl kāds oriģināls pannas izmantošanas veids. Apgriez pannu otrādi, uz iedobju pamatnēm izkārto sarīvētu cieto sieru, liec tādā pat virzienā pannu cepeškrāsnī un viegli apcep sieru, lai tas ir zeltains. Sieru vēlams izkārtot tā, lai tas pielīp arī pie sānu malām. Izņemot pannu, ļauj sieram atdzist, lai tas ieņem formu un kalpo kā groziņš elegantu uzkodu pasniegšanai. Šāds uzkodu pasniegšanas veids nebūs bieži redzēts!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!