Foto: Shutterstock
Izmantojot foliju ēdiena gatavošanai, tas saglabājas sulīgs un aromātisks, un iegūst maigu, zīdainu garšu. Foliju var izmantot, lai ceptu, lai sutinātu un lai sasildītu ēdienu. Spožajā "metāla papīrītī" praktiski var gatavot jebko - gaļu, desiņas, zivis, kartupeļus un citus dārzeņus.

Folija cepšanai cepeškrāsnī

Folijā var cept, neizmantojot papildus taukvielas vai tās pievienojot ļoti minimāli. Tādēļ ēdienam, kas gatavots ar šādu paņēmienu, ir salīdzinoši daudz mazāk kaloriju. Folijas priekšrocība ir arī tāda, ka vienā pannā var uzreiz gatavot dažādus ēdienus. Piemēram, uz vienas pannas var uzlikt folijā ietītus dārzeņus vai kartupeļus, zivi un gaļu.

Piemēram, lai izceptu vistas stilbiņus, gaļu vispirms apkaisa ar sāli, pipariem vai ar jebkurām garšvielām, kuras vēlas. Ietin cieši folijā, lai tvaiks netiktu laukā. Liek karstā cepeškrāsnī un cep 30 - 45 minūtes. Tā kā cepot folijā, ēdiens neapbrūnē, tad beigās foliju atver un turpina cept, ļaujot stilbiņiem apbrūnēt.

Folija ēdiena sasildīšanai

Ja vēlas ēdienu sasildīt, to ietin viegli ietaukotā folijā un uz pannas no abām pusēm karsē apmēram 5 minūtes. Sabriedusi maizes šķēle, kas nedaudz saslapināta ar ūdeni, pēc tam cieši ietīta folijā un sildīta uz pannas kādas 5 - 6 minūtes, atkal kļūs mīksta.

Folija grilēšanai

Folija var labi noderēt, arī gatavojot ugunskurā vai uz grila. Piemēram, cepot pelnos kartupeļus, kas ietīti folijā, vai zivs un gaļas gabaliņus virs oglēm. Ērti ir arī tas, ka katrs ēdājs var paņemt savu folijas paciņu, piknikā vai pārgājienā aizstājot šķīvjus.

Folija sautējumiem, cepešiem un kūkām

Foliju var arī izmantot, lai pagatavotu cepamajiem traukiem un formām vākus, kas ir ļoti noderīgi, ja ēdiens ilgstoši jācep cepeškrāsnī. Visbeidzot, foliju var pārklāt kūkām un kēksiem, un cepešiem, tos piesedzot, kad tie jau ir pietiekami apbrūnējuši, bet mīkla vai cepetis joprojām nav izcepušies.

Kartupeļi mundierī ar krējumu un lasi

Foto: Shutterstock
Ļoti gards veids kā sagatavot kartupeļus. Tos var pasniegt ne tikai ar lasi. Laša vietā vari izmantot rīvētu sieru, ceptu bekonu vai arī pasniedz kartupeli ar kādiem svaigiem krējuma salātiem, piemēram gurķiem krējumā. Uzmanību! Neizmanto kartupeļus, kuriem kāds sāns ir zaļš.

Lasīt vairāk

Burito ar cūkgaļu

Foto: Shutterstock
Burito ar cūkgaļu - kārtīgai pusdienu maltītei.

Lasīt vairāk

Gardais vistas kebabs ar gurķu-ķiploku mērci

Foto: Vida Press
Lieliska kebabu recepte, kas noderēs gan pusdienām gan vakariņām, gan, iesaiņota folijā, līdzņemšanai uz darbu vai izbraukumā pie dabas. Īpaši ātri varēsi to pagatavot, ja no vakariņām būs palicis pāri kāds cepeša gabaliņš vai vistas fileja.

Lasīt vairāk

Baklažāni pildīti ar gaļu un šampinjoniem

Sātīgai maltītei - baklažāni pildīti ar gaļu un šampinjoniem.

Lasīt vairāk

Kabaču rulete ar sēnēm

Foto: mosfood
Neparasta, ļoti garšīga un interesanta uzkoda mājas viesībām - no kabacīšiem un sēnēm.

Lasīt vairāk

Grilēti jaunie kāposti

Foto: Shutterstock
Interesants veids, kā pagatavot jaunos kāpostus - apcept tos uz grila. Ēd tāpat vai kā piedevu grilētai gaļai un zivīm! Recepte no portāla Cālis.lv Virtuves foruma arhīviem.

Lasīt vairāk

Pikanti saldās kukurūzas vālītes ar sieru un papriku

Foto: stock.xchng
Kukurūzas vālītes ar sieru var pasniegt gan kā atsevišķu uzkodu, gan kā piedevu pamatēdienam. Pikanti sāļais siers un asais paprikas pulveris brīnišķīgi papildina kukurūzas saldumu, ēšanas laikā ļaujot baudīt dažādas garšas nianses. "Tasty.lv" šo recepti izmēģināja restorānā "Aqua Luna", kur aprīļa otrajā nedēļā notika šefpavāra Ginta Aizupieša vadītā "Džiugas" siera ēdienu meistarklase.

Lasīt vairāk

Asie tortilju rullīši ar liellopa gaļu

Nezinu, kā jums, bet man ļoti garšo tako jebkurā tā formā. Tako salāti, cepeškrāsnī cepti kartupeļi ar tako mērci... Tas ir tikai laika jautājums, līdz es izdomāšu, kā tako iekļaut arī zupās. Bet šai dienai - tako pildījums tortilju rullīšos. Nav tā, ka man negaršotu kraukšķīgie tako čipsi, tomēr ikreiz, kad tos ēdu, puse čipsu galu galā sabirst man klēpi, tādēļ nolēmu eksperimentēt ar tortiljas plāceņiem.

Lasīt vairāk

Lavaša rullīši ar vistu, dārzeņiem un kūpinātu sieru

Foto: DELFI.lt
Vistas stilbiņus un brokoļus novāra. Brokoļus sadala nelielās rozetītēs, vistas gaļu saplucina.

Lasīt vairāk

Kā pareizi gatavot ēdienu folijā?

Foto: Shutterstock
Gatavojot maltīti
folijā, ēdiens ir sevišķi sulīgs un aromātisks, turklāt lielā mērā saglabājas arī vērtīgās uzturvielas. Cepšanai vai sautēšanai var izmantot gan alumīnija foliju, gan pergamentu, gan speciālo caurspīdīgo foliju cepšanai jeb, tā dēvētos, cepammaisus.

Neparasti veidi, kā iespējams izmantot alumīnija foliju

Foto: Shutterstock
Visiem zināms, ka alumīnija folija ir neaizstājama virtuves darbos, bet, pateicoties tas superplānajai metāliskajai struktūrai, tā var būt noderīga arī neskaitāmu saimniecības darbu veikšanā. Iepazīsties ar
housebeautiful.com
ieteikumiem, kā alumīnija folija var atvieglot tavu ikdienu.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!