Foto: Shutterstock
Saņemt apēdamu dāvanu Ziemassvētkos vienmēr ir patīkami, jo dāvinātājs ir centies un savā virtuvē uzbūris vai iegādājies gardumus, silti domājot par saņēmēju. Taču ko uzdāvināt tiem, kuriem pašiem patīk gatavot? Labs variants ir paša sabērts cepumu mīklas sausais mikss burciņā – tā uzdāvināsi ne vien kārumu apēšanas prieku, bet arī to pagatavošanas prieku. Kā veiksmīgāk pašam sagatavot cepumu receptes dāvanu burciņas, portālam "Tasty" iesaka konditorejas-kafejnīcas "Parka Kafe" konditore Mairita Krūmiņa.

"Vispirms vajag izdomāt, ko tad burkās liksi," pirmo soli min konditore. Jālūkojas pēc tādas cepumu receptes, kur dominē sausās sastāvdaļas, kuras nav nepieciešams īpaši atdalīt, mīklas gatavošanas procesā. Tad pievienotajā receptes zīmītē saņēmējam atliks vien norādīt nepieciešamo sviesta, olu vai piena daudzumu. Ko drīkst likt burkās? "Visu, kas ir sauss – milti, cepamais pulveris, soda, cukurs, brūnais cukurs, auzu pārslas, rieksti, sēkliņas, žāvēti augļi, konfektes un šokolādes lāsītes vai gbaliņi," stāsta konditore. Svarīgākais, ko der atcerēties – dāvināt paredzētajā cepumu miksa burkā nedrīkst iebērt mitrās sastāvdaļas, jo tās gluži vienkārši sabojāsies.

Lai cepumi izdotos lieliski, bet burciņas saturs – skaists, jāņem vērā, ka sausās sastāvdaļas nepieciešams arī pareizi saslāņot. Pieredzējusī konditore atklāj, ka lielākā kļūda, kad pirmo reizi gatavo šādu burciņu cepumu miksu, ir sastāvdaļu sabēršana bez pārdomāšanas. Tāpat ieteikums izvēlēties aptuveni 1 litra tilpuma burciņu, taču ne lielāku par 1,5 litru – tādā parasti ietilpst sastāvdaļas 8–12 lieliem cepumiem.

Lūk, kas jāņem vērā, berot burkā slāņos sausās sastāvdaļas:

  • Sāc ar blīvākajām sastāvdaļām – miltos iemaisi cepamo pulveri un sodu, ja tas nepieciešams receptē, un tad pašā burkas apakšā ber miltus. Ja receptē ir sāls, muskatrieksts vai cita garšviela, arī to var iemaisīt miltu maisījumā, kas tiks bērta pašā apakšā.
  • Turpini pa kārtai vienu pēc otras berot irdenākas sastāvdaļas.
  • Virsū miltiem ber kakao, kanēli vai cita veida miltus, jo tie blīvuma ziņā būs vislīdzīgākie.
  • Nākamais ir cukurs – balto cukuru ber pirmo, ja receptē nepieciešams irdenākais brūnais cukurs, tad to ber virs baltā.
  • Auzu pārslu recepšu cepumu burkām pēc cukura sekos šī graudauga sastāvdaļa.
  • Ja burkās paredzēts pildīt kokosriekstu skaidiņas, tās pildi virs cukura, kā beidzamo sastāvdaļu. Bet, ja receptē vēl paredzēta kāds žāvēts auglis vai oga, tos pievieno virs kokosriekstu skaidiņām.
  • Žāvētus augļus, riekstus, sēkliņas un šokolādes gabaliņus atstāj pašam augšējam slānim, lai lielgabalu sastāvdaļas nenogrimtu dziļi burkā un izskatītos skaisti.
Foto: Shutterstock

Vēl viens konditores ieteikums – ja burciņā ir vēlme sabērt sastāvdaļas cepumu receptei, kurā ir mitrāki žāvētie augļi (plūmes, dateles), tad tās var nodalīt, atstājot vietu pašā augšā, bet starp citām sastāvdaļām ievietojot no cepampapīra izgrieztu loksni, kas ieguļ burciņā. Tas pats attiecas uz receptēm, kur daļu šokolādes paredzēts izkausēt, bet daļu – iemaisīt mīklā gabaliņu veidā. Tad kausēšanai paredzēto šokolādi ber tāpat pašā augšā, atdalot ar cepampapīra loksnīti no pārējām sastāvdaļām, lai tās nesajauktos kopā un būtu viegli nodalāmas, kad jāķeras pie burkas satura gatavošanas.

Nereti gadās, ka recepte pieprasa sakult olas vai sviestu kopā ar cukuru, un tikai tad pievienot pārējās sausās sastāvdaļas. Par to satraukties nevajag, jo var pieļaut nelielas atkāpes no receptes, norāda konditore. Sviestu vai olas var sakult tāpat, burkas saturu pievienojot pēc tam, tas vienkārši nozīmēs, ka cepumi būs cukurotāki.

Kad burkās saturs sabērts, neaizmirsti pievienot kartīti ar cepumu receptes nosaukumu, nepieciešamajiem virtuves rīkiem, pagatavošanas soļiem un ilgumu un vajadzīgajām papildu mitrajām sastāvdaļām (sviests, olas u.c.). Kartīti noformē saprotami un skaisti, lai dāvanas saņēmējam bez raizēm izdotos pagatavot gardumus, kad vien viņš vai viņa to vēlas.

Cik ilgi tad drīkst šādu burciņu uzglabāt? "Viss atkarīgs no izvēlēto produktu derīguma termiņu," stāsta konditore. Ieteicams burkās pildāmās sastāvdaļas izvēlēties maksimāli svaigas, ar ilgāku derīguma termiņu. Nav noslēpums, ka dāvanas saņēmējs var izdomāt pagatavot cepumus vien pēc pāris mēnešiem, tāpēc produkti ar ilgāku derīguma termiņu būs drošs garants, ka nekas nesabojāsies. Šādu burku var uzglabāt sausā, tumšā un vēsā vietā aptuveni 6 mēnešus.

Kad burciņas, lentītes, kartītes un citas iepakojuma lietas jau izsapņotas, laiks izlemt, ko tad pildīt burciņās. Lūk, dažas idejas no "Tasty" recepšu klāsta, kas noderēs, ja vēlies pats sapildīt cepumu "mix" burciņā un uzdāvināt svētkos!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!