Tāpat kā spāņiem ir svarīgi baudīt tapas, tā romiešiem Itālijā svarīga ir maizīte "piadina", kas līdzinās plānajai fokačai. Kā šo maizīti pagatavot mājās pašam un kādas piedevas likt klāt, lai uzkoda būtu vēl gardāka, "Hobiju domnīcā" māca "Vairāk saules" šefpavārs Endijs Bērziņš.

"Piadina" atgādina pabiezāku tortilju vai lavašu. To gatavo vienkāršu vai ar pildījumiem. Itāļi šo maizīti iecienījuši pirkt no speciāliem kioskiem, kas tad arī piedāvā siera, dārzeņu un gaļas "piadina". Saldākās versijas tiek apziestas ar džemu vai saldo riekstu-šokolādes krēmu nutellu.

"Piadina" mīklai nepieciešamās sastāvdaļas:

  • 200 g piens vai ūdens;
  • 75 g olīveļļa vai cūku tauki;
  • 500 g kviešu milti;
  • 2 g cepamais pulveris;
  • 10 g cukurs;
  • 6 g sāls.

Vispirms lielā bļodā saber miltus, pievieno cukuru, sāli, cepamo pulveri. Tad pielej eļļu un pienu. Mīklu ar rokām samīca stingrā bumbā. Pēc tam pavārs iesaka mīklu atpūtināt 30 minūtes.

Kamēr mīkla atpūšas, gatavo "antipasti" – piedevas, ko pasniegt kopā ar maizīti. Var sagriezt baklažānus, Šalotes sīpolus, sagatavot sēnes, cukīni. Sastāvdaļas apcep uz pannas olīveļļā, un, brīdi, pirms tie gatavi, uzkaisa nedaudz cukura. "Piadinas" garnēšanai izmanto arī Parmas šķiņķi, salami un pesto.

Kad mīkla atpūtusies, to sadala apmēram piecās nelielās bumbiņās. Uzkarsē pannu uz vidēji augstas uguns. Pa vienai izrullē mīklas bumbiņas plānos apļos (apmēram 4 mm) un liek virsū uz pannas. Ar dakšiņu nedaudz sadursta un cep pannā 1–2 minūtes (2–3 minūtes, ja biezāka) no katras puses.

"Piadina" pasniedz karstu, tāpēc uzreiz pēc pagatavošanas to apzied ar olīveļļu vai pesto un liec virsū iepriekš pagatavotās piedevas. Apaļo uzkodu pēc tam sagriez sīkākos gabaliņos, pievieno arī kādu sieru, rukolu un saliec uz šķīvja, lai to būtu ērti ēst.

"Hobiju domnīcu" vari skatīties ik sestdienu kanālā 360TV pulksten 22.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!