Foto: Shutterstock kolāža
Svētkos maizītes pilda gan galda dekora funkciju, gan palīdz remdēt izsalkumu, gaidot, kad galdā beidzot tiks celts cepetis un štovēti kāposti. Maizītes parasti pazūd vienas no pirmajām – roka pati stiepjas pēc tām, un tu pat nemani, ka šķīvis jau ir tukšs. Ikrmaizītes, siermazītes, lašmaizītes, desmaizītes - ir tik daudz iespēju demonstrēt viesiem savu radošumu! Lūk, 12 vienkāršas idejas svētku galdam, kas būs pa spēkam katram.

Ļoti ērti mazo kumosmaizīšu gatavošanai ir izmanot dažādas cepumu un piparkūku formiņas. No izvēlētās maizes izspied zvaigznītes. Tās pārzied ar eļļu, liec maizītes karstā cepeškrāsnī un viegli apgrauzdē. Atdzisušas maizītes pārzied ar biešu humusu (recepti meklē te), virsū liec otru maizes zvaigznīti, tad šķēlīti marinētas siļķes. Visu saspraud ar uzkodu irbulīti, dekorē ar dilles zariņu.

Foto: Shutterstock

Maizes atgriezumus vari izmantot, sakaltējot un pagatavojot no tās rīvmaizi kotlešu, karbonāžu un citu labumu panēšanai.

Garneļu uznāciens

Foto: Shutterstock

Apgrauzdē vēlamās formas maizīti kumosiņa pamatnei. Uz tās smērē gardu krēmu (recepti atradīsi te) un grezno ar pannā ceptām garnelēm, kas tik jauki satinušās ritenī.

Tīģergarneļu pagatavošanai nepieciešams pavisam īss laiks – vien pāris minūtes, lai tās būtu perfekti rozā un maigas. Pārāk ilgi ceptas garneles kļūs sīkstas un būs nebaudāmas. Kā zināt, ka garneles ir gatavas? Pavēro, kā tās izskatās pannā – ja garneles ieliekušās un izskatās pēc skaista "C" burta, ir viegli rozā, tad tās ir ideāli apceptas. Bet, ja garneles ir sarāvušās un atgādina apaļu "O" burtu, tad tās jau būs pārceptas un sīkstas.

Lasi tālāk un uzzini receptes vēl 10 uzkodu maizītēm garšīgiem svētkiem.

Pastētes 'eglītes'

Foto: Shutterstock

Maizītes, kas rotātas ar pastētes "eglīti" un spīdīgām, rubīnsarkanām granātābola sēkliņu pērlītēm būs skaists svētku galda papildinājums. Ātrākam rezultātam vari izmantot veikalā nopērkamo pastēti, sapildot to kulinārijas tūtā un izspiežot uz iepriekš apgrauzdētām maizītēm, bet, protams, mājās gatavota pastēte būs daudz īpašāka. Šajā kolekcijā atrodamas septiņas receptes mājās gatavotām pastētēm.

Lai tiktu pie dekoratīvajām granātābola sēkliņām, var nākties krietni vien pasvīst un noņemties, ja to dara, plēšot sēkliņas no augļa pa vienai vien. Lūk, te atklājām trīs paņēmienus, kā iztīrīt granātābolu bez milzu ķēpas!

Ikru 'zvaigznītes'

Foto: Shutterstock

Ikri ir īsta delikatešu klasika. Šajos svētkos izmēģini ko jaunu, iztiekot bez tradicionālajām ikru maizītēm uz baltmaizes rikas, kas dāsni pārziesta ar sviestu. No tostesmaizes šķēlēm, izmantojot piparkūku formiņas, izspied zvaigznītes. Pārzied tās ar eļļu, liec maizītes karstā cepeškrāsnī un viegli apgrauzdē, līdz zvaigznītes ir zeltainas. Atdziestot maizīšu virsma būs kraukšķīga un abrazīva - ierīvē tās ar ķiploka daiviņu, piešķirot uzkodai "raksturu".

Pārzied maizītes ar bezpiedevu krēmsieru, dekorē ar ikriem un maurlokiem. Ņem vērā, ka krēmsieram nav nepieciešams pievienot sāli, jo ikri ir gana sāļi.

Siļķmaizītes sīpolu ielenkumā

Foto: Shutterstock

Šīs maizītes ir labs "pēdējā brīža" cienasta variants. Elementāras sastāvdaļas, nekā lieka, bet jau no skata vien tik gardas, ka saskrien pilna mute siekalu. Kumosmaizīšu pamatam izmanto rudzu formas maizi jeb "ķieģelīti", nogriežot katrai šķēlei maliņas un sagriežot šķēles mazākos četrstūros. Ja laiks atļauj, tad maizītes pārzied ar eļļu un apgrauzdē krāsnī. Pa to laiku sagriez gabaliņos siļķi, "izzvejo" no burkas pipargurķīšus un sagriež sarkano sīpolu pabiezos gredzenos.

Lai neitralizētu sīpolu sīvumu un noturīgo pēcgaršu, sīpolu gredzenus pēc sakapāšanas pārlej ar verdošu ūdeni, tad lej caurdurī, noskalo zem auksta ūdens strūklas un nosausina.

Visu saspraud ar uzkodu irbulīti, dekorē ar dilles zariņu un cel galdā.

Siļķe ar ķirsīti

Foto: Shutterstock

Vēl viens siļķmaizīšu variants, kas prasīs nedaudz vairāk pūļu nekā iepriekšējais, bet garšos tikpat lieliski. Šajā gadījumā jāpacenšas iepriekš novārīt paipalu oliņas. Ņemot vērā to nelielo izmēru, tās būs gatavas ēšanai ļoti ātri. Lai izvārītu mīkstas paipalu olas, būs nepieciešama vien pusotra minūte, bet cieti novārītas paipalu olas vāra 3-4 minūtes. Pēc vārīšanas tās notur aukstā ūdenī, bet pēc tam sāk nolobīt no spicā gala.

Smēriņu gatavo, samaisot krēmsieru ar ābolu, kas sarīvēts uz smalkās rīves. Pārziež maizes šķēli ar smēriņu, virsū liek siļķes gabaliņu, pusi paipalu oliņas un ķirštomātu, visu sastiprinot ar uzkodu irbulīti.

Netradicionālās lašmaizītes

Foto: Shutterstock

Svētkos uz galda allaž atrodas vieta arī lašmaizītēm. Parasti rīkojamies pēc ierastas shēmas, liekot laša šķēles uz baltmaizes, kas pārziesta ar sviestu, bet dažas nianses pārcels tavas lašmaizītes nākamajā līmenī. Pamatam labāk izmanto bageti, sagriežot to glītās, apaļās šķēlītēs. Sviestu aizstāj ar krēmsieru, kas satur ne vien mazāk kaloriju nekā sviests, bet pēc garšas ir patīkami krēmīgs, labi harmonējot ar lasi. Par pikantām notīm šajā receptē gādā olīvu ripiņas un kaperi.

Starp citu, iesālīt lasi mājas apstākļos ir vienkāršāk par vienkāršu, sarežģītākā procesa daļa ir gaidīšana, kad to beidzot varēs griezt šķēlēs un likt uz maizes. Gardēžiem par prieku šajā rakstā skaidrojām, kā iesālīt lasi dažādos veidos – gan pavisam klasiskā manierē, gan, izmantojot tādas mazāk ierastas piedevas kā mārrutkus, citrona miziņas vai ingveru.

Desmaizītes 'Bērnu prieks'

Foto: Shutterstock

Kaut desmaizītes vairāk saistās ar ikdienu, kurš gan teicis, ka tās nevar iekļaut arī svētku ēdienkartē. Par šo uzkodu īpaši priecāsies mazie svinētāji, kuri bieži vien neizprot pieaugušo sajūsmu par nēģiem, siļķi, lasi un ikriem. Kraukšķīga bagete, šķēlīte siera, tomāta ripiņa, cietžāvētā vai pusžāvētā desa, no gurķa šķēles darināta "bura" svaigumam un olīva kā punktiņš uz "i".

Lai maizītes svētkos būtu īpašākas, ikdienišķo "Holandes" vai "Krievijas" sieru aizstāj ar Čedaru, kuram ir daudz bagātīgāka garša un skaists, koši oranždzeltens tonis, bet, pērkot gurķus un tomātus, izvēlies pašmāju audzētāju siltumnīcās audzēto ziemas ražu, lai nebūtu jāžēlojas par to, ka dārzeņiem nav garšas.

Laša krēms ananasu ziedos

Foto: Shutterstock

Maizītes ar kūpināta laša krēmu un konservētu ananasu – izklausās garšīgi, vai ne! Pamatnei vari izmantot gan baltmaizi, gan graudu vai kliju maizi. Smēriņu ātri pagatavosi, sablendējot kūpinātu lasi ar krēmsieru, kam pievienoti mārrutki un šļuciņa citronu sulas (te atradīsi recepti). Kūpināto lasi receptē vari aizstāt arī ar ceptu vai tvaicētu lasi, kūpinātu jūras asari vai konservētu tunci.

Lai ananasu dekors nepadarītu maizītes pārāk miklas, sagriez ananasu šķēlītes jau iepriekš, liec bļodiņā un nolej lieko šķidrumu.

Tunča un kazas sadraudzība

Foto: Shutterstock

Šīs maizītes no skata šķiet pavisam vienkāršas, bet, kā vēsta sena gudrība "neskati vīru no cepures". Kaut sastāvdaļu ir maz, tās ir izcili saderīgas. Maize ar kraukšķīgām sēkliņām, mīkstais kazas siers, kas sakults ar pāris karotēm krēmīga grieķu jogurta, konservēta tunča gabaliņi un kapāti maurloki.

Vienalga, vai izvēlēts tuncis eļļā vai savā sulā, liela vilšanās var būt, ja nebūs pievērsta uzmanība tā konsstencei. Bundžās mēdz slēpties gan lielāki gabaliņi, gan pavisam sīki sasmalcināti. Pirms liec bundžu ieprikumu grozā, izpēti etiķeti, ņemot vērā, ka šīm maizītēm labāk derēs tuncis lielākos gabaliņos.

Maizītes 'Lasis zaļumos'

Foto: Shutterstock

Vēl viena variācija par lašmaizīšu tēmu, kuras "firmas" zīmes ir aromātsks pesto krēms un strēmelītēs sagrieztais lasis, kas uzsprausts uz uzkodu iesmiņiem improvizētās eglītes formā.

Lai pagatavotu pesto krēmu, pievieno pāris karotes pesto bezpiedevu krēmsieram un samaisi, līdz masa ir viendabīga. Ja pesto nav pa ķērienam, vari krēmsieru sablendēt ar diļļu, pētersīļu, kinzas vai seleriju zaļumiem.

Korejai draudzīgās desmaizītes

Foto: Shutterstock

Korejas burkāni - pikanti un veselīgi. Tie izceļas ar raksturīgo koreandra-ķiploku garšu salikumu un ir lieliska piedeva dažādiem gaļas ēdieniem. Šajā gadījumā iesakām Korejas burkānus izmantot kā desmaizīšu sastāvdaļu. Maizes šķēlītes apgrauzdē, pārziežot ar eļļu un uz pāris minūtēm iešaujot iepriekš sakarsētā cepeškrāsnī. Ja cepeškrāsns nav pieejama, maizīšu apgrauzdēšanai vari izmantot sviestmaižu tosteri vai grilpannu.

Svarīgi ir Korejas burkānus iepriekš salikt caurdurī, lai notecinātu lieko šķidrumu. Uz grauzdētās maizes liec svaiga gurķa šķēli, tad pusžāvētās desas rullīti, kurš ieskauj saulaini oranžās burkānu skaidiņas, visu sastiprinot ar uzkodu irbulīti.

Garšīgus svētkus!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!