Foto: Kārlis Dambrāns, DELFI
Ir kartupeļu talkas, ir malkas talkas un ābolu talkas. Un ir arī vīnogu talkas, tās gan ierasti notiek krietni tuvāk Vidusjūrai, un savāktās ogas pārtop vīnā. Kurš teicis, ka vīnogu talka nevar notikt tepat, ciemā pie jūras? Un ja ir vīnogas, tad tak jābūt arī vīnam!

"Čau, foršie! Varbūt kāds no maniem draugiem ir mēģinājis taisīt vīnu no mājas vīnogām un varbūt pat mēģina joprojām, jo sanāca tā nekas?" savā "Facebook" profilā rakstīja mana draudzene Aija Balode no Ragaciema "Man aiz mājas dižojas ne tikai knaģi, bet arī vīnogas. Padaudz. Nu, īsi sakot, jātaisa vīns!"

Dzirdu: "Vīns!", spiežu "like", saprotams! Aijas ideja ir apsveicama! Es jau sen rudeņos noskatos uz dažādos Latvijas nostūros augušām vīnogām un nodomāju par to, ka varētu pamēģināt uztaisīt vīnu. Piesakos Aijai par galveno talcinieku, apsolu palīgos arī savu ģimeni, pieaicinām vēl klāt kopīgos draugus un Aijas māsas ģimeni. Talcinieki nokomplektēti! Tikai tāds sīkums – jāzina, ko un kā ar tām sīksīkajām vīnodziņām, kas tinas un pinas ap Aijas balkonu, darīt!

Dzintara recepte, Inetas trauki


Ar steigu uztapinu uzsaukumu savā "Facebook" lentē. Klusums. Tiešām? Nevienam vīns negaršo? Talcinieki zem ieraksta apmainās asprātībām, bet tas arī viss. Neviens man padomus nedod! Skaidra lieta, tikko es nopublicētu, kā es to vīnu daru, tā uzreiz saspietotu "dīvāna eksperti" ar viedokli. "Tā nu gan nav pareizi!", "No Latvijas vīnogām tāpat nekas nesanāks!", "Kas tās par ākstībām!", "Taisi labāk brāgu!"

Aijas uzsaukumam veicas labāk, tur cilvēki rosās nedaudz aktīvāk un dod padomus. Draudzene Ineta gatava aizdot lielo bunduli ar visiem "stikliņiem", lai ko tas arī nenozīmētu, bet Dzintars gatavs padalīties ar recepti, kur nevajag vīna raugu. Tas mums ļoti der! Nav vīna rauga, tātad tas nav nekur jāmeklē un jāpērk.

Izburoties cauri interneta padomiem, personīgi apzvanot pāris vīna darītājus, galvā ir riktīga sīku gabaliņu puzle no vairākiem komplektiem, ko salikt kopā diez ko neizdodas.

Stop! Ar Aiju atmetam ideju pamēģināt vairākus variantus, ņemsim Dzintara recepti!

Ragaciema bruts


Laiks mūs lutina, jo talkas sestdienā spīd un silda saule. Apbruņojušies ar dārza šķērēm, metamies virsū Latvijas vasaras saules izauklētajām ogām. Es izsaku prognozi, ka lielais vīna bundulis mums nesanāks, jo ogas taču sīkas, sulas būs maz un kauliņi vien aizņem pusi no vīnogas. Aija ir optimistiskāk noskaņota, bet katram gadījumam, atrod divlitrīgu stikla trauku, kas reiz bijusi dzīvotne.

Foto: Kārlis Dambrāns, DELFI

Jāatzīst, ka vīnogu patiesi ir daudz, jo ķekari veiksmīgi spēlē paslēpes aiz lapām. Tiek pieņemts lēmums, ka sagrieztās ogas ir jāliek ķerrā, tad jāstumj pagalmā. Kā no tām izdabūt sulu? Par to domāsim vēlāk!
Foto: Kārlis Dambrāns, DELFI

Vīnogu šķirne nav zināma, Aija tās dabūja kopā ar māju. Piedāvājam nosaukt šķirni "Ragaciema Aija" un gatavo vīnu (mums ir stingra pārliecība, ka tāds būs) nosaukt par "Aijas saldo", "Aijas sauso" vai "Ragaciema brutu "

Sveicieni Čelentano


Brīdī, kad ķerra ar vīnogām ieripojusi pagalmā, sākas sulas spiešana. Mums padomā vairāki varianti. Talcinieks Renārs jau sagatavojis sulu spiedi, es piedāvāju visiem uzvilkt virtuves cimdus un spiest ar rokām, bērniem tiek uzticētas stampas un bļodas ar vīnogām, kas norautas no ķekara. Aija rosina pamēģināt autentisko variantu kā itāļu kinokomēdijā "Spītnieces savaldīšana", kur pa vīnogām bradāja pats Čelentano, – "jo man svaigs pedikīrs!" Sākotnēji noraidām šo ideju, jo ne mums muca ar caurumiņiem, ne renīte, kur sulai notecēt, kā itāļu kinokomēdija "Spītnieces savaldīšana", kur pa vīnogām bradāja pats Čelentano.

Foto: Kārlis Dambrāns, DELFI

Īsais verdikts: vīnogu sula no saspaidītām vīnogām caur sulu spiedi ļoti garda! Vīnogu sula no nesaspiestām, veselām vīnogām – varēja būt gardāka, arī spiežas krietni grūtāk. Samīcītās vīnogas ar stampu liekam marlē un šūļājam, spaidām, spiežam, līdz iztek sula, ko saliet stikla balonā. Bērni par iespēju žampāties pa vīnogām, līdz iztek sula, ir absolūtā sajūsmā, ka novārtā paliek noīrētā piepūšamā atrakcija, kas pasūtīta, lai bērniem nebūtu garlaicīgi, kamēr lielie darina vīnu. Mīļie vecāki – neīrējiet vīnogu talkā atrakciju, nav vērts! Dodiet bērniem stampu un vīnogas!

Foto: Kārlis Dambrāns, DELFI

Jāatzīst, ka tā sulas iegūšana iet dikti lēni, nolemjam, ka zaudēt nav, ko, lai Aija rāda savu pedikīru un stampā vīnogas kā Čelentano! Ak, jel! Čelentano zināja, ko dara!
Foto: Kārlis Dambrāns, DELFI

Sula parādās momentā un daudz, riktīgi daudz! Aplausi un ovācijas! Marles operators Kārlis netiek galā ar tik lielu apjomu! Nākamā gada talkai noteikti jāatrod muca, jāizurbj caurumi un jāpiemontē rene. Tas nu ir skaidrs!

Cukura, plastilīna un gaisa pieskāriens

Foto: Kārlis Dambrāns, DELFI

Aija stampā, es leju sietā, Kārlis lej marlē – un tā padsmit reizes, līdz vīna balons gandrīz pilns.

Foto: Kārlis Dambrāns, DELFI

Pēc Dzintara receptes uz bunduli vajag kilogramu cukura, kas pārvērsts sīrupā. Kāda runa! Šo ārkārtīgi svarīgo sastāvdaļu uzņemos sagatavot un pievienot es.

Foto: Kārlis Dambrāns, DELFI

Noslēdzošais solis ir iespraust korķi ar "stikliņu" – tādu alķīmiķa cienīgu atribūtu, ko jānostiprina pie stikla balona tā, lai gaiss klāt netiktu.

Foto: DELFI
Te lieti noder bērnu atvilktnēs atrastais plastilīns. Vēl tikai nedaudz ūdens stikla caurulītēs un "Ragaciema bruts" gatavs pārceļot uz telpām, kur tam jārūgst un jātop par vīnu.

Trīs lietas, kāpēc vērts šo visu atkārtot


Taču, lai kāds būtu galarezultāts, jau tagad ir skaidrs, ka šī diena nav velti nodzīvota.

Pirmkārt, vīnogu un vīna darīšanas talka ir iespēja uzaicināt ciemos un satikt sev tīkamus ļaudis. Otrkārt, tā ir iespēja pārliecināties, ka Latvijas vīnogas un to sula var būt salda, kā arī pagatavojama dažādos veidos. Talkas laikā paralēli vīnam tapa arī vīnogu ievārījums, lai vīna neveiksmes gadījumā būtu kāds baudāms produkts, tika iemēģinātas vīnogu lapas kā cepampapīrs, ietīstot tur zivi. Totāli iesaku!

Treškārt, vīnogu novākšana un vīna darīšana ir viens varen jestrs un aizraujošs pasākums kā maziem tā lieliem!

Foto: Kārlis Dambrāns, DELFI

Iesaku pārbaudīt balkonus, piebūves, mājas pakšus, varbūt tur slēpjas vīnogu ķekari, kas gaida iespēju! To ir varen daudz, ne tikai vīns, idejas meklē šeit!

Turpinājums sekos! Nākamā sērija: "Ragaciema vīna degustācija"

Kamēr vīns rūgst, "Tasty.lv" priecāsies, ja padalīsies ar receptēm, ko gatavo no mājas vīnogām, kā arī priecāsies par pieredzi vīna darīšanā! Raksti mums uz receptes@delfi.lv vai tepat – komentāros pie raksta!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!