
Griķi, griķi, griķīši – nekādas vainas, tikai ieguvumi! Olbaltumvielām un šķiedrvielām bagāts produkts, kas nesatur glutēnu, nodrošina žiglu sāta sajūtu un satur mazāk kaloriju nekā citi ikdienā lietotie graudaugi. Tāpat griķus mīl par to izteiksmīgo garšu, kurā jaušams kaut kas krēmīgi riekstains.
Turpinājumā esam apkopojuši pieredzējušu virtuves burvju viltības par to, kā pagatavot visgardākos griķus – ūdenī vai pienā, katliņā, cepeškrāsnī, multikatlā vai varbūt – vienkārši pārlietus? Ko darīt, lai rezultāts nebūtu pelēka, ķepīga putra?
Griķu izmantošanas veidi ir dažnedažādākie. Griķus izmanto kā piedevu pie zivs vai dzīvnieku gaļas ēdieniem, vāra putrās vai pievieno salātiem un zupām. Tie lieliski sader ar dažādiem dārzeņiem un piena produktiem. Vārītus griķus var likt lietā arī saldajos ēdienos, drosmīgākie neslēpj, ka griķi lieliski sader ar šokolādi.
Kā pareizi izvēlēties griķus
Griķiem ir stipri jāsmaržo pēc... griķiem. Banāli, bet fakts. Tu teiksi, ka slēgtā iepakojumā tos nevar pasmaržot. Jā, tas tiesa. Tāpēc griķus izvēlies, novērtējot vizuāli – putraimiem jābūt veseliem, vienāda izmēra, neapdrupušiem. Izvēlies griķus, kas nav pārāk gaiši. Jo gaišāki putraimi, jo intensīvāka būs garša.
Vai griķu putraimus vajag pārlasīt?
Jā, šis ir arhaisks jautājums, atzīstam. Ja senāk griķu gatavošana saimniecēm nereti saistījās ar kļūšanu par Pelnrušķīti, jo pirms gatavošanas vajadzēja rūpīgi pārbaudīt, vai starp putraimiem nav bojāti graudi, tumšāki putraimi vai pat akmentiņi, tad tagad tas vairs nav nepieciešams. Tehnoloģijas ir krietni attīstījušās un veikalu plauktos pieejamie putraimi ir teju pilnībā attīrīti no piemaisījumiem, tie ir veseli, nesmalcināti.
Griķu patiesā seja
Griķu izvēle pārtikas plauktu papildināšanai dos visai daudz priekšrocību un labumu ne tikai izsalkumā kaucošā vēdera nomierināšanā, bet arī kopējās veselības uzlabošanā. Kas to būtu domājis, ka šādā mazā cinītī slēpjas tik liels vezums labā! Griķu ēdājiem esot labāka sirds veselība, stabilāks cukura līmenis, tas ir nealerģisks diētisku šķiedrvielu avots, kā arī lielisks olbaltumvielu avots veģetāriešiem. Tiesa gan, pārāk bieži arī nevajadzētu aizrauties ar griķiem, jo pastāv arī zināmi alerģiju riski. Vairāk lasi šajā rakstā no "Delfi" arhīva.
Vai griķi ir jāskalo?
Pērkot kvalitatīvus griķus, skalošana nav nepieciešama. Ja putraimos būs kādas sēnalu paliekas, vārīšanas laikā tās uzpeldēs un tās varēs viegli nosmelt ar putu karoti.
Vai griķus vajadzētu apcept pirms gatavošanas?
Apcepot griķus pirms gatavošanas, tiem parādīsies viegli riekstaina piegarša, turklāt apcepti griķi labāk uzsūc mērces un eļļu. Ber sausus griķus lielā, dziļā pannā, uzsildi uz mērenas uguns un, ik pa brīdim maisot, karsē, līdz putraimi sāk sprakšķēt un tiem parādās grauzdētu riekstu aromāts. Tad griķus uzreiz pārber katlā ar vārošu ūdeni un vāri, līdz gatavi. Ja mērķis ir krēmīga griķu biezputra, tad apcepšana nav nepieciešama.
Cik šķidruma nepieciešams, lai pagatavotu irdenu biezputru?
Lai pagatavotu irdenus griķus salātiem vai piedevām, uz 1 glāzi griķu putraimu lej 2 glāzes šķidruma – ūdens vai piena. Ja pēc 20 minūšu vārīšanās putraimi būs uzsūkuši visu šķidrumu, proporcija būs bijusi pareiza.
Lai pagatavotu krēmīgu putru, uz vienu glāzi putraimu ņem 3 glāzes šķidruma.
Griķu vārīšana ūdenī
Ja griķus ber verdošā ūdenī, katliņam uzliek vāku, samazina plīts karstumu un vāra apmēram 20 minūtes. Ja griķus ber aukstā ūdenī, tad vispirms ļauj ūdenim uzvārīties, bet pēc tam samazina plīts karstumu un vāra tās pašas 20 minūtes. Kad pievienot sāli? Labāk pievienot uzreiz, bet ne pārāk daudz – vienu nelielu šķipsnu uz glāzi griķu. Ja šķitīs, ka sāls ir par maz, to varēs pievienot jau gatavajai putrai.
Kad griķi vārījušies 20 minūtes, ūdens gandrīz pilnībā būs izgarojis vai iesūcies griķos. Šajā mirklī izslēdz plīts riņķi, katlam uzliek vāku un atstāj uz uz kādām 15 minūtēm. Te vietā mūsu vecmāmiņu gudrība – sasegt katlu ar dvieli, kas neļautu traukam atdzist. Galu galā griķi būs uzsūkuši visu šķidrumu, bet mājinieki varēs baudīt gaisīgu, irdenu griķu biezputru.
Griķu vārīšana pienā
Pusi no putras vārīšanai nepieciešamā ūdens aizstāj ar pienu. Vispirms griķus vāra ūdenī, bet 10-15 minūtes pēc vārīšanās sākuma, kad griķi uzsūkuši visu ūdeni, pievieno katla saturam siltu pienu un vāra vēl 10 minūtes. Ja paredzēts gatavot saldo biezputru, cukuru putrai pievieno reizē ar pienu, savukārt medu, sviestu vai ievārījumu pievieno jau gatavai biezputrai.
Griķu vārīšana multikatlā
Ber griķus multivāres katla traukā un pārlej ar aukstu ūdeni (2 glāzes ūdens uz glāzi putraimu), pievieno piciņu sviesta. Aizver katlu un iestata graudaugu, putras vai griķu vārīšanas režīmu (atkarīgs no multikatla ražotāja) uz 30 minūtēm. Kad šis laiks pagājis, bauda rezultātu!
Griķu gatavošana cepeškrāsnī
Ber griķus karstumizturīgā traukā, pievieno ūdeni vai buljonu proporcijā 1:1. Pievieno traukā arī pārējās sastāvdaļas: gaļu, ceptus dārzeņus, subproduktus. Trauku pārklāj ar foliju un liek iepriekš sakarsētā cepeškrāsnī un cep 180 grādos apmēram 30 minūtes. Kad šis laiks pagājis, noņem foliju. Ja vēlas, pārkaisa ar rīvētu sieru un cep vēl 5-7 minūtes.
Griķu tvaicēšana
Tvaicēšanas katlā ber glāzi miltu. Ja izmanto tvaicēšanas ierīci ar vairākiem līmeņiem, griķus ber apakšējā. Ielej 300 ml ūdens, aizver tvaicēšanas ierīci un ieslēdz, uzstādot taimeri uz 30 minūtēm. Kad šķidrums iztvaikojis, griķiem pievieno ēdamkaroti eļļas vai nelielu piciņu sviesta un sāli, visu apmaisa un atstāj zem vāka vēl 20 minūtes.
Griķus var tvaicēt arī parastā katlā, kurā ievietots tvaicēšanas siets, multikatlā tvaicēšanas režīmā vai mikroviļņu krāsnī.
Griķu gatavošana mikroviļņu krāsnī
Griķus ber dziļā, mikroviļņu krāsnij piemērotā traukā. Putraimu un šķidruma proporcija tā pati, kas vārot – 1:2. Griķus pārlej ar vārošu ūdeni tā, lai līdz trauka malai paliktu vismaz divi centimetri. Uzliek traukam vāku (kas piemērots likšanai mikroviļņu krāsnī) un liek griķus mikroviļņu krāsnī uz piecām minūtēm. Kad šis laiks pagājis, uzmanīgi, lai neapplaucētos, izņem trauku un apmaisa griķus. Vēlreiz uzliek vāku un liek mikroviļņu krāsnī vēl uz piecām minūtēm. Kad šis laiks pagājis, ūdenim jābūt jau iztvaikojušam, bet griķiem – mīkstiem. Iemaisa putraimos nedaudz augu eļļas vai sviesta un atstāj zem vāka ievilkties vēl kādas piecas minūtes.
Griķu gatavošana bez vārīšanas
Laikā, kad elektrības un gāzes cenas maciņā kož īpaši, der atcerēties, ka griķus var pagatavot arī bez termiskas apstrādes! Vienīgi gatavošanas laiks būs krietni ilgāks. Ber traukā sausus griķus un pārlej ar vēsu ūdeni – tā, lai ūdens līmenis virs griķiem būtu pāris centimetru. Pievieno šķipsnu sāls, pārsedz trauku ar vāku un atstāj, lai griķi briest. Ņem vērā, ka gatavi tie būs pēc vairākām stundām, tādēļ parasti tos iemērc vakarā, lai baudītu nākamajā rītā.
Griķiem piemērotākās garšvielas
Kuras garšvielas griķiem der? Grūtāk būtu pateikt, kuras nevajadzētu pievienot. Saldajai putrai lieliski piestāvēs vaniļa vai kanēlis. Ja mērķis ir asāks ēdiens, tad pievieno čili – svaigu vai kaltētu. Ja griķi paredzēti kā piedeva gaļas ēdienam, lielisks sabiedrotais būs sīpoli un ķiploki, savukārt ķimenes un kardamons griķiem piešķirs svaigi ceptas rupjmaizes garšu.
Pieredzējušas saimnieces iesaka sāli griķiem pievienot pašā vārīšanas sākumā, bet pārējās garšvielas – īsi pirms vārīšanas beigām.
Nu tad ko šonedēļ ēdīsim? Jā, protams, ka griķus! Smelies iedvesmu mūsu ieteiktajās receptēs!