Foto: Shutterstock

Aromātiski dažādu garšu cukuri jau kādu laiciņu nav nekāds jaunums – veikalu piedāvājumā ir gan vaniļas cukurs, gan zemeņu, šokolādes un daudzu citu garšu un smaržu saldinātāji. Taču aromatizētos cukurus diezgan viegli mājās var pagatavot pats. Kā to izdarīt?

Garšīgo un smaržīgo cukuru pagatavošanai vajadzēs vien tīru balto vai brūno cukuru, stikla burciņu un izvēlēto garšu. Nelielai porcijai var izmantot aptuveni 200 gramus cukura.

Vaniļas cukurs – klasiska garša. Lai pagatavotu aromātisko cukuru, burciņā saber cukuru un liek iegrieztu vaniļas pāksti. Pāksti iegremdē cukurā un ļauj tai uzsūkties saldajos graudiņos.

Kanēļa cukurs – lai pagatavotu šo cukuru, uz vienu porciju cukura izmanto aptuveni ceturtdaļu kanēļa. Sastāvdaļas saber burciņā un kārtīgi sakrata.

Piparmētru cukurs – tā pagatavošanai vajadzēs 200 gramus cukura un aptuveni 40-50 gramus svaigu piparmētru lapiņu. Piparmētru lapiņas nedaudz sakapā vai saplucina un tad pieber cukuram burciņā. Burciņu sakrata un ļauj cukuram ievilkties.

Citronu vai apelsīnu cukurs – smaržīgo citrusaugļu cukuru pagatavot būs pavisam vienkārši. Atliek vien uz smalkas rīves norīvēt divu augļu miziņu un pievienot to aptuveni 200 gramiem cukura. Sastāvdaļas, kā ierasts, saber burciņā, sakrata, lai sajauktos, un ļauj ievilkties.

Lavandas cukurs – lavandas cukuram vajadzēs tasi cukura un 1-2 ēdamkarotes kaltētu lavandas ziediņu. Ziediņus iemaisa cukurā un ļauj tam ievilkties. Tieši šādās pašās proporcijās var pagatavot arī rožu cukuru, cukuram pievienojot kaltētas un sasmalcinātas rožlapiņas.

Bez jau minētajām cukura smaržām un garšām, var pagatavot arī melises, bazilika, kafijas un rozmarīna cukurus. Zaļās lapiņas pirms pievienošanas cukuram dienu vai divas apkaltē.

Svarīgi! Aromatizētajam cukuram ļauj ievilkties vismaz divas nedēļas. Tā tiks panākts vislabākais smaržu un garšu efekts.

Aromatizētos cukurus pēc tam var pievienot tējām un citiem dzērieniem, it īpaši dzirkstošiem kokteiļiem. Tos var izmantot arī konditorejas izstrādājumos, piemēram, smalkmaizītēs un kūkās. No aromatizētajiem cukuriem sanāks lieliskas kārtainās mīklas maizītes.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!