Foto: Shutterstock
Tagad, kad tomātu pieejami pārpārēm, grūti iedomāties, kā ir tad, kad svaigu tomātu nav pa rokai. Gribot negribot šāds brīdis pienāks, tāpēc ''Tasty'' ierosina sulīgos tomātus sasaldēt. Turklāt, iepazīstoties ar ''Cālis'' foruma aktīvistu pieredzi, var teikt, ka ir pat dažādas metodes, kā to izdarīt. Galu galā, ja konservējumu plaukti jau pilni, jāizmanto vēl iespēja vasaras dārza labumus noglabāt arī saldētavā!

Par to, kā tomātus izmantot dažādās mērcēs, ziemas salātos un citos interesantos konservējumos, plašāk var lasīt šeit, kur netrūkst arī konkrētu recepšu. Starp citu, vēl viens radošs veids tomātu saglabāšanai vēlākam laikam – kaltēšana cepeškrāsnī. Iegūsi sulīgus, gardus tomātus, gluži kā saulē kaltētos.

Taču šoreiz apkopojām pieredzes stāstus un dažādās pieejas tomātu saldēšanā.

Jebkurā gadījumā, ziemā no krājumiem izvilkti vasarā sasaldēti tomāti būs īsts atradums, kas garšu kārpiņām atgādinās, kā tad garšo īsti tomāti, saules siltumu smēlušies. Viens no veidiem, kā tomātus sasaldēt – vispirms tos noblanšēt, lai viegli noņemtu miziņu, tad sagriezt mazākos gabalos un visbeidzot pildīt kastītēs vai maisiņos. Ieteicams izmantot tāda izmēra maisiņus vai kastītes, kas būtu piemēroti vienai ēdienreizei. Pretējā gadījumā būs grūti paņemt tikai daļu no sasalušajiem tomātiem. Visai labi tomāti saglabāsies saldētavā arī sagriezti šķēlēs un daivās, savukārt mazos ķirštomātus var salikt ledus trauciņu iedalījumos, apliet ar ūdeni un saldēt šādā veidā.

''The Kitchn'' ierosina neaizrauties ar tomātu smalcināšanu, bet pēc mazgāšanas izgriezt tiem vien cieto daļu, kur bijis kātiņš, un likt saldēšanas maisiņā ar aizdari. Šādā pieejā var sasaldēt veselus tomātus, ļaujot pēc tam variēt ar izmantošanas veidu – griezt daivās, šķēlēs vai smalkos gabaliņos. 30 minūtes pēc izņemšanas no saldētavas visai viegli varēs aizķert un noņemt tomātu mizu. Starp citu, cietās daļas izņemšanai derēs ābolu serdes izgriešanas rīks.

Foto: Shutterstock

Forumā daži pieredzējuši tomātu saldētāji atzīst, ka svaigu ogu sasaldēšana rezultējas visai ūdeņainā produktā. Tā vietā daži nu saldē tomātus citādi – sagrieztus karsējot garšvielās, piemēram, ar baziliku, pētersīļiem, dillēm, nedaudz sāli, cukuru. Šādi iegūsi šķidru mērci, tomēr ar krietni izteiktāku garšu, kas saglabāsies arī pēc saldēšanas. Šo virumu var glabāt plastmasas kārbās, traukos vai maisiņos, kā nu katram ērtāk.

Vēl daži kā variantu min tomātu sablendēšanu ar garšvielām, lai saldētu tādā veidā. Arī šajā gadījumā iegūsi šķidras konsistences masu, tomēr garša saglabāsies laba un iegūtais virums labi derēs mērcēm, krēmzupām, picu smērēšanai un ne tikai.

Ja esi nolēmis tomātus smalcināt, tad atceries – labāk tie garšos, ja pirms tam atbrīvosi ogas no mizas. Citi šī iemesla dēļ iegūto tomātu masu izberž caur sietu, lai atbrīvotos arī no sēkliņām, taču, kam tās netraucē, var saldēt ar visām mizām un sēklām, jo, galu galā, tās ir un paliek tomāta sastāvdaļas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!