Foto: Shutterstock
Katrai sezonai ir savi labumi un šobrīd savu kulmināciju piedzīvo gailenes. Ja vēl neesi atēdies gaileņu mērci un labprāt pamēģinātu ko jaunu sātīgā viruma gatavošanā, aizlienē kādu no priekšlikumiem.

Taisnība vien būs tiem, kas uzskata, ka gaileņu mērci grūti sabojāt. Tieši tā – to var tikai uzlabot vēl gardāku. Nemainīga klasika ir sviestā apceptas gailenes, pēc tam dāsni pārlietas ar saldo krējumu un vārītas, līdz mērce sabiezē. Vieni pievieno miltus, citi iztiek bez tā, vēl kāds aizvieto saldo krējumu ar skābo. Starp citu, kas nav pamēģinājuši, noteikti to izdara, jo skābais krējums mērcei piešķir patīkamu skābumu, turklāt mērce sanāk tumīgāka. Bagātīgākam rezultātam pirms sēnēm uz pannas var apcept caurspīdīgus sīpolu gabaliņus – ļoti labi derēs Šalotes un sarkanie sīpoli, kam ir izteikti maiga garša. Sīpolu vietā var droši izmantot arī purava balto daļu – arī šāda atkāpe no ierastā var pamainīt jau klasisko mērces gatavošanas pieeju.

Eksperimentētāji arī šajā ēdienā var nesmādēt kokosriekstu pienu – mērce sanāks tikpat sātīga, taču garšos pavisam citādāk. Eksotiskāk un krēmīgāk. Savukārt tie, kas skaita kalorijas, trekno krējumu vietā var mērci gatavot no bezpiedevu jogurta, tikai tādā gadījumā mērce jākarsē līdz pirmajam burbulim.

Kas attiecas uz garšvielām, te fantāzijai nav robežu – skaidrs, ka dilles un gailenes veido neaizstājamu salikumu, taču vērts izmēģināt, kā mērce garšo, ja to papildina ar pētersīļiem, lociņiem, dažādiem dīgstiem, spinātiem, skābenēm, baziliku un pat šķipsnu piparmētras. No garšvielu maisījumiem vērts izmēģināt salikumu ar kariju, tāpat arī dažādi garšaugi, piemēram, estragons, timiāns un rozmarīns piešķirs ierastajai mērcei neparastas garšu nianses.

Starp citu, kādā kulinārijas raidījumā noskatīju priekšlikumu par citronu sulas un sarīvētas miziņas pievienošanu – izrādās, gailenes savu garšu pierāda vēl pilnīgāk, ja pievieno nedaudz skābumu.

Sātīgākai maltītei gailenes var apcept kopā ar gaļu, piemēram, cauraudzīti, girosu vai fileju – labi garšos jebkurā salikumā. Savukārt no ''North Wild Kitchen'' var pārņemt ideju un pēc sēņu apcepšanas pannas saturam pievienot ne vien saldo krējumu, bet arī rīvētu sieru. Labi garšos gan mocarella, gan arī kas treknāks, piemēram, kazas siers.

Ārvalstu medijos, gaileņu mērču receptes lūkojot, var manīt, ka visai bieži sēnēm pēc apcepšanas pievieno baltvīnu, arī šāda sastāvdaļa var pat ļoti izmainīt mērces garšu, turklāt uz to labāko pusi. Visai neparasti, bet gana kārdinoši izklausās, ja mērcei pievieno lazdu riekstus – kraukšķīgums noteikti gardi papildina sātīgo virumu, tāpat arī zaļie zirnīši ar svaigo garšu mērci pārvērtīs vēl vasarīgāku.

Iedvesmojies un izbaudi gardo gaileņu sezonu!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!