Vasaras sezonas dārgums – sarkano biešu lapas: idejas izmantošanai
Foto: Shutterstock

Kad nupat šķiet, ka tūlīt siltumnīcās plauks un augļus un dārzeņus dos viss agrā pavasarī sastādītais un sasētais, der atcerēties par varbūt nedaudz piemirstu, bet ļoti gardu dzinumu – sarkano biešu lapām. Lai gan pašu biešu sezona vēl nav sākusies, to lapas un kātiņus dažādos ēdienos vari izmantot jau tagad, nemaz negaidot, kad tās izaugs prāvas.

Saturs turpināsies pēc reklāmas
Reklāma

Jaunās biešu lapas izskata ziņā ir vēl pievilcīgākas, bet garšas ziņā patīkamākas, kā tādas, kas plūktas kopā ar ļoti gatavu bieti jūlijā. Kamēr lapas vēl ir jaunas, tās ir viegli sačokurojušās, bet to dzīslojums ir kā skaisti, bordo krāsas tīklojumi zaļajās lapās. Tekstūras ziņā tās nedaudz atgādina kale kāpostus.

No ieguvumu puses, attiecībā pret mūsu organismu, biešu lapas pat ir daudz vērtīgākas, kā pašas saknes – sarkanā biete, vēsta Health.com. Lapās ir daudz vairāk minerālvielu, A vitamīna, K vitamīna, kā arī C vitamīna. Biešu lapās ir arī vairāki B grupas vitamīni.

Kā izmantot?

Biešu lapas, protams, būs piemērota sastāvdaļa salātos, kopā, piemēram, ar rukolu, tomātiem, gurķiem, spinātiem, lapu salātiem un citām gardām, vasarīgām lietām. Pievieno tam visam klāt paša taisītu, garšīgu salātu mērci, piemēram, no greipfrūtu sulas, nedaudz olīveļļas un rozmarīna lapiņām, iegūstot atspirdzinošas un veselīgas pusdienas.

Pievieno tās arī karstiem makaroniem – izvāri savu mīļāko makaronu veidu, karstajos makaronos pierīvē klāt mocarella sieru, un pieliec klāt saplēstas biešu lapas. Samaisi visu, kamēr makaroni karsti, lai siers izkustu, un pārkaisi ar iecienītākajām garšvielām. Tā tu ātri vien iegūsi maltīti ar nelielu odziņu, reizē arī uzņemot krietnu devu ar dienā nepieciešamo C vitamīna devu.

No jaunajām biešu lapām vari pagatavot, ko pavisam neparastu, bet ļoti, ļoti veselīgu – svaigi spiestu sulu. Dari to līdzīgi kā ar spinātu lapām, un pievieno klāt drusciņu citronu sulas vai burkānu sulas. Iegūsi īstu vitamīnu bumbu, kas atsvaidzinās un uzmundrinās tavu organismu.

Biešu lapas, tāpat kā pašas bietes, vari vārīt arī zupā. Pamēģini skābeņu vietā zupai pievienot biešu lapas. Rezultāts varbūt būs mazliet neierasts, tomēr pagaršošanas vērts. Un kas to lai zina, varbūt turpmāk biešu lapas kārosi vairāk, kā pašas saldās, sulīgās saknes.

Piedāvājam dažas receptes no mūsu kolekcijas, kurām vari pievienot biešu lapas un radīt savu unikālo maltīti!

Array ( [id] => 45924157 [title] => Zaļie salāti ar liellopu gaļas stērbelītēm un sēņu pastētes grauzdiņiem [is_paid] => [lastnews_mostread_disabled] => 0 [short_title] => [custom_small_title] => [lead] => Šos salātus visizdevīgāk gatavot nākamajā dienā pēc steika ballītes, izmantojot liellopa gaļas pārpalikumus. Lai gan gaļu var arī speciāli cept par godu šiem gardajiem salātiem, jo tos var pasniegt gan ar aukstu gaļu, gan siltu. Grauzdiņiem būs nepieciešama sēņu pastēte, kuras recepti var izlasīt šeit . [url] => https://www.delfi.lv/tasty/receptes/zalie-salati-ar-liellopu-galas-sterbelitem-un-senu-pastetes-grauzdiniem.d?id=45924157 [publish_date] => 2015-05-06 10:51:05 [picture_alt] => Zaļie salāti ar liellopu gaļas stērbelītēm un sēņu pastētes grauzdiņiem [targetblock_name] => [podcast_id] => [pictures] => Array ( [736x320] => https://g1.delphi.lv/images/pix/659x295/YDb6qWfP2hU/foodreciperecipesdishdishesoutdooroutdoorspicnicfooddrinknot-personality-45925651.jpg [768x438] => //g.delfi.lv/images/pix/768x438/nIM15fLsez4/foodreciperecipesdishdishesoutdooroutdoorspicnicfooddrinknot-personality-45925653.jpg [418x240] => //g.delfi.lv/images/pix/418x240/guOFBED62p8/foodreciperecipesdishdishesoutdooroutdoorspicnicfooddrinknot-personality-45925653.jpg [360x240] => //g.delfi.lv/images/pix/360x240/0rzST4YFeZE/foodreciperecipesdishdishesoutdooroutdoorspicnicfooddrinknot-personality-45925653.jpg [235x160] => //g.delfi.lv/images/pix/235x160/Kg5Ohmnlxmc/foodreciperecipesdishdishesoutdooroutdoorspicnicfooddrinknot-personality-45925653.jpg [150x150] => //g.delfi.lv/images/pix/150x150/_NT0l87qkTY/foodreciperecipesdishdishesoutdooroutdoorspicnicfooddrinknot-personality-45925647.jpg ) [icons] =>
[icons_array] => Array ( ) [children] => Array ( ) )
Zaļie salāti ar liellopu gaļas stērbelītēm un sēņu pastētes grauzdiņiem 

Array ( [id] => 45961275 [title] => Puravu zupa ar vistas stilbiņiem [is_paid] => [lastnews_mostread_disabled] => 0 [short_title] => [custom_small_title] => [lead] => Fantastiski smaržīgā puravu zupas recepte saglabājusies no Viduslaikiem, ko raksturo pievienotās garšvielas - safrāns, kanēlis, muskatrieksta ziedi, krustnagliņas un ingvers. Zupai, protams, netika pievienoti kartupeļi, jo tajā laikā Eiropa kartupeļus vēl nepazina. Ja vēlies, tu vari zupu papildināt arī ar kartupeļiem. Zupai ir ļoti patīkama, svaiga garša, un ingvers kombinācijā ar pipariem tai piešķir nelielu asumiņu. [url] => https://www.delfi.lv/tasty/receptes/puravu-zupa-ar-vistas-stilbiniem.d?id=45961275 [publish_date] => 2015-05-14 13:32:12 [picture_alt] => Puravu zupa ar vistas stilbiņiem [targetblock_name] => [podcast_id] => [pictures] => Array ( [736x320] => https://g4.delphi.lv/images/pix/659x295/Kis5Qtb86V8/puravi-puravu-zupa-45961753.jpg [768x438] => //g.delfi.lv/images/pix/768x438/WkJOR-cC6Qg/puravi-puravu-zupa-45961755.jpg [418x240] => //g.delfi.lv/images/pix/418x240/nA6-R0K9tC0/puravi-puravu-zupa-45961755.jpg [360x240] => //g.delfi.lv/images/pix/360x240/OT3ULB1ikT4/puravi-puravu-zupa-45961755.jpg [235x160] => //g.delfi.lv/images/pix/235x160/voYjQAq6BQo/puravi-puravu-zupa-45961755.jpg [150x150] => //g.delfi.lv/images/pix/150x150/SRIqwteDk64/puravi-puravu-zupa-45961749.jpg ) [icons] =>
[icons_array] => Array ( ) [children] => Array ( ) )
Puravu zupa ar vistas stilbiņiem 

Array ( [id] => 45446030 [title] => Pasta ar pākšaugiem un pesto [is_paid] => [lastnews_mostread_disabled] => 0 [short_title] => [custom_small_title] => [lead] => Kurš teicis, ka pasta jeb makaroni ir smags ēdiens? Izmēģini šo recepti un tu to iemīlēsi! Protams, vislabāk garšo, ja izmantosi svaigas pākšu pupiņas un cukurzirņus, taču gada aukstajā sezonā lieti noder saldētie pākšaugi - gan no pašu dārza, gan veikalos pieejamie! [url] => https://www.delfi.lv/tasty/receptes/pasta-ar-paksaugiem-un-pesto.d?id=45446030 [publish_date] => 2015-01-13 10:31:08 [picture_alt] => Makaroni ar cukurzirņiem un pesto [targetblock_name] => [podcast_id] => [pictures] => Array ( [736x320] => https://g2.delphi.lv/images/pix/659x295/4xel4l1By8M/pasta-makaroni-ediens-pusdienas-vakarinas-skivis-pesto-45446110.jpg [768x438] => //g.delfi.lv/images/pix/768x438/EA5JJpJwJiI/pasta-makaroni-ediens-pusdienas-vakarinas-skivis-pesto-45446112.jpg [418x240] => //g.delfi.lv/images/pix/418x240/bY3gi2VrAGw/pasta-makaroni-ediens-pusdienas-vakarinas-skivis-pesto-45446112.jpg [360x240] => //g.delfi.lv/images/pix/360x240/KemH7S2NJs8/pasta-makaroni-ediens-pusdienas-vakarinas-skivis-pesto-45446112.jpg [235x160] => //g.delfi.lv/images/pix/235x160/f5pYJ5Bs2t8/pasta-makaroni-ediens-pusdienas-vakarinas-skivis-pesto-45446112.jpg [150x150] => //g.delfi.lv/images/pix/150x150/3NhcbVJpXzI/pasta-makaroni-ediens-pusdienas-vakarinas-skivis-pesto-45446106.jpg ) [icons] =>
[icons_array] => Array ( ) [children] => Array ( ) )
Pasta ar pākšaugiem un pesto 

Tags

Dienas padoms Augļi Bietes Gurķi Kale kāposts Lapu salāti Mocarella Spināti Tomāti Makaronu ēdieni Mērces Salāti Zupas un buljoni
Publikācijas saturs vai tās jebkāda apjoma daļa ir aizsargāts autortiesību objekts Autortiesību likuma izpratnē, un tā izmantošana bez izdevēja atļaujas ir aizliegta. Vairāk lasi šeit.

Comment Form