Foto: Shutterstock

Veikalos pieejamo produktu klāstam kļūstot arvien plašākam, arī tofu siers nu jau ir viens no tiem produktiem, kuru ilgi nenākas meklēt. Lai gan pārsvarā to uzturā izmanto veģetārieši un vegāni, tofu siers ir Āzijas virtuvju neatņemama sastāvdaļa. Prasmīgi pagatavots, tas būs lielisks papildinājums salātiem un citām maltītēm.

Kas tad īsti ir tofu? Tofu tiek pagatavots no sojas piena un apstrāde notiek līdzīgi kā ar biezpienu. Tāpēc arī to saucam par tofu sieru. Ja tofu gabaliņu nogaršosi tāpat, tas garšos diezgan pliekani un neizteiksmīgi. No tā arī radies mīts, ka tas ir negaršīgs. Patiesībā ir pavisam citādi – tofu "uzsūc" apkārtējās garšas un aromātus, tāpēc, piemēram, apcepot tofu gabaliņus pannā, pievieno bagātīgu daudzumu garšvielām.

Tofu dažādie veidi

Foto: Shutterstock

Mīkstais tofu jeb "zīda" tofu – vismitrākais no visiem tofu sieriem, kas konsistences ziņā atgādina pudiņu. Ķīnā un Japānā to mēdz ēst ar karoti tik ierasto irbulīšu vietā, jo citādāk to nav iespējams saņemt.

Cietais tofu – šis tofu veids pēc izskata visvairāk līdzinās parastam sieram, kas gatavots no kazas vai govs piena. Tam ir gumijai līdzīga konsistence un sagriežot tā gabaliņi viegli drūp. Šo tofu arī visplašāk izmanto kulinārijā, jo to ir viegli apcept vai sautēt dažādās maltītēs.

Saldēti kaltētais tofu – tofu siera veids, kas ir sapresēts. Pirms lietošanas tas jāizmērcē karstā ūdenī. Pēc tam tofu iegūst tādu struktūru, kas līdzinās sūklītim. Šo tofu siera veidu visbiežāk izmanto dažādās zupās.

Marinēts tofu – viens no visērtāk uzglabājamajiem tofu siera veidiem, jo to iemarinē un glabā cieši noslēgtā burciņā. Tofu siera kubiņi tiek marinēti etiķī, sālsūdenī kopā ar dažādām garšvielām un garšaugiem. Marinēto tofu var pagatavot arī mājās, par pamatu ņemot cieto tofu.

Kā nopirkt vislabāko?

Vislabāk pirkt tādu tofu, kas ir bez sāls, garšvielām un citām piedevām. Tā zināsi, ka tofu patiesi uzsūks visu citu gatavošanas laikā pievienoto mērču, garšvielu un produktu garšas un aromātus. Pirms iegādājies tofu, ņem vērā, ka cietākie tofu sieri ir treknāki par mīkstajiem, kā arī olbaltumvielām bagātāki. Un vēl - vienmēr pārbaudi derīguma termiņu uz iepakojuma. Tofu var glabāt ledusskapī pat vairākus mēnešus.

Kā pagatavot?

Foto: Shutterstock

Tofu sieru var sautēt, cept, vārīt, marinēt un iesālīt. Tofu sieru var saukt par kulinārijas "hameleonu", jo tas pielāgosies un uzsūks sevī visas citas garšas, kas būs izmantotas, gatavojot konkrēto maltīti. Tieši tāpēc to var izmantot kā saldajās maltītēs, tā sāļajās un asajās.

Pēc padoma par tofu gatavošanu Tasty.lv vērsās pie restorāna Terra šefpavāra Fabiana de Frīsa. Šefpavārs iesaka tofu gatavot dažādās marinādēs, lai piešķirtu tam izteiksmīgu garšu. Lūk, divas idejas pagatavošanai no pavāra!

Tofu Āzijas marinādē

Sagatavo marinādi no gaišās sojas mērces, svaigi rīvēta ingvera, rīvētas laima miziņas un nedaudz sulas, čili pipariem, sezama sēklu eļļas, citronzāles, nedaudz medus un apceptiem ķiplokiem. Tofu gabaliņus liek sagatavotajā marinādē un vienu dienu patur ledusskapī.

Nākamajā dienā izņem to no marinādes un nosusina, uzliekot uz virtuves dvieļa. Tad tofu apviļā miltos, sakultā olā, sezama sēklās un rīvmaizē. Cep eļļā dziļā pannā un pasniedz ar salātiem vai vok pannā pagatavotiem dārzeņiem, ar zemesriekstu vai saldo čili mērci.

Tofu ar zaļumiem un riekstiem

Apcep pannā sīpolus un ķiplokus, pievieno baltvīnu un nedaudz pasautē. Paņem nost no uguns, pievieno zaļumus – kā, piemēram, rozmarīnu, timiānu, estragonu vai nedaudz salvijas. Apkaisa ar sāli, pipariem, pievieno nedaudz sinepes, citrona miziņu un sablendē. Tad liek šajā marinādē tofu un vienu dienu patur ledusskapī. Pēc tam tofu ņem ārā un nosusina uz virtuves dvieļa. Apviļā tofu gabaliņus miltos, sakultā olā, sasmalcinātos riekstos un rīvmaizē. Cep eļļā dziļā pannā un pasniedz ar ceptām sēnēm un salātiem vai kartupeļu – selerijas biezeni.

Un kāda ir tava iecienītākā tofu pagatavošanas metode?

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!