Foto: Shutterstock

Kaut gan selerija ir tas augs, no kura uzturā varam lietot gan kātus, gan lapas, gan saknes, ikdienas maltītēs šis dārzenis ir reti sastopams. Par kraukšķīgajiem kātiem skaidrs – tos pievienojam kā svaigiem salātiem, tā zupām. Bet ko iesākt ar lielo bumbuli – selerijas sakni?

Kāpēc ēst selerijas?

Selerijas saknes un kāti bagātīgi satur C vitamīnu, magniju, dzelzi, kalciju, kāliju un citas vērtīgās vielas. Selerijas ir pietiekami daudzveidīgas – kulinārijā varam izmantot gan sakņu seleriju bumbuļus, kātu selerijas un lapu selerijas. Šie trīs atsevišķie augi ir vienlīdz vērtīgi un katra gaumei piemēroti, lai izvēlētos piemērotāko gatavošanai. Vienā porcijā seleriju (100 grami) ir vien 27 kalorijas, tajās vispār nav tauku. Tāpēc selerijas būs labs produkts, ko iekļaut ēdienkartē, ievērojot diētu, norāda "Nutritiondata.self.com".

Kā pagatavot selerijas sakni?

Selerijas sakni, tāpat, kā jebkuru citu sakņu dārzeni, var cept, sautēt, vārīt vai ēst svaigā veidā. Atliek tikai izvēlēties to, kas katram pašam šķiet visgardākais variants. Svaigu selerijas sakni pirms gatavošanas noteikti nomizo, jo tai ir visai raupja un nepievilcīga miza, kas nav ēdama. No svaigās selerijas saknes sanāks ļoti gardi salāti – selerijas sakni vai nu sarīvē, vai sagriež smalkos jo smalkos salmiņos. Pēc tam dārzenim var pievienot burkānus vai redīsus, sajaukt ar skābo krējumu vai eļļu un garšvielām, un spēcinoši salāti gatavi!

Selerijas sakne būs garda arī izvārīta – to, sagrieztu nelielos gabaliņos, pievieno buljoniem vai zupām. Selerijas saknei būs izteiktāka garša, kā kātiem. Bet vārot, saknes gabaliņi tik ātri nesašķīdīs karstajā ūdenī, kā to mēdz darīt selerijas kātu gabaliņi.

Selerijas saknes var būt arī lieliska piedeva dārzeņu biezeņiem. Piemēram, kopā ar āboliem un burkāniem, saldajiem kartupeļiem vai parastajiem kartupeļiem. Dārzeņu gabaliņus novāra mīkstus buljonā un pēc tam samīca, lai veidotos biezeņa konsistence. Biezenis garšos lieliski kopā ar gaļas ēdieniem.

Bet, ja darbošanās ar cepeškrāsni ir iecienīta, selerijas sakni var pagatavot arī tajā. Sakni sagriež palielos gabaliņos, izkārto cepamtraukā un apslacina ar eļļu, pa virsu uzkaisot arī garšvielas pēc patikas. Cep augstā temperatūrā (200 grādi) vismaz 45 minūtes un gatavs! Ja selerijas saknes gabaliņus gribas kraukšķīgākus, no tiem var pagatavot panētus salmiņus – svaigo selerijas sakni apviļā miltos, olā un rīvmaizē, un liek cepties cepeškrāsnī. Rezultāts – garšīga un veselīga alternatīva čipsiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!