Foto: Shutterstock
Vārdi "diēta" un "veselīgs uzturs" daudziem asociējas ar vienveidīgām maltītēm, kur galveno lomu spēlē bezgaršīgas salātlapas. Bet kā būtu, ja tu salātlapu izmantotu, lai sulīgajā apvalkā ievīstītu gardu pildījumu? Izklausās lieliski, vai ne? Turklāt mums padomā ir lērums veselīgu produktu kombināciju salātlapu tīstoklīšiem.

Parasti pildītos rullīšus gatavojam, sastāvdaļu ievīstīšanai izmantojot lavašu vai tortiljas plāksnes, tomēr reti kurš aizdomājas, ka arī abiem šiem plānajiem un šķietami nekaitīgajiem produktiem ir savs kaloriju skaits. 100 g lavaša satur aptuveni 260-290 kcal, bet 100 g tortilju – pat 315 kcal. Zinot, ka viena tortilja, ko parasti izmantojam pildīto rullīšu gatavošanai, sver aptuveni 50-60 gramus, jau uz mīklas apvalciņa rēķina vien maltītei varam pierēķināt klāt vismaz 150 kalorijas.

Ja pildījuma ievīstīšanai izmantosi parastos vai kruzuļotos lapu salātus, ledus salāta lapas vai citas liela izmēra salātu lapas, tad šādi ieekonomēsi kalorijas. Arī maigās jauno kāpostu vai Ķīnas kāposta lapas lieliski noderēs vīstoklīšu gatavošanai.

Foto: Shutterstock

Kā pildījuma veselīgo pamatu iesakām izmantot olbaltumvielas saturošus produktus, kas palīdzēs atjaunot muskuļus pēc kārtīga treniņa, turklāt dos enerģiju un ilgstošu sāta sajūtu. Olbaltumvielām bagāti produkti ir:

  • vistas fileja;
  • tītara fileja;
  • liesa liellopa gaļa;
  • zivis;
  • vārītas olas;
  • pākšaugi (konservētas pupiņas, turku zirņi u.c.).

Gaļu un zivis ieteicams grilēt, vārīt vai tvaicēt bez sāls pievienošanas. Ja vēlies, nedaudz sāls vari pievienot pirms lavaša tīšanas rullītī. No maltas gaļas vai zivs, sulīgumam tai pievienojot rīvētus dārzeņus, vari pagatavot tvaicētas frikadeles vai krāsnī ceptas kotletītes, kas arī lieti noderēs lavaša pildīšanai.

No konservētajām pupiņām vai zirņiem, pievienojot tiem ķiplokus, kapātus zaļumus, nedaudz bezpiedevu jogurta un, piemēram, krāsnī grilētu papriku, var pagatavot ļoti gardu, uz lavaša ziežamu pastēti.

Olbaltumvielām bagātos produktus droši papildini ar visiem iespējamajiem dārzeņiem – gan svaigiem, gan grilētiem vai tvaicētiem. Nelielā daudzumā vari izmantot arī konservētos dārzeņus, bet īpaši aizrauties gan ar tiem nevajadzētu, jo tie var saturēt pārlieku daudz sāls un cukura.

Lai gatavie tīstoklīši nebūtu pārāk sausi, papildini tos ar dažādām mērcēm, ko vislabāk gatavot uz bezpiedevu jogurta vai grieķu jogurta bāzes, pievienojot kapātus zaļumus, ķiplokus, graudu sinepes, mārrutkus, tomātu pastu vai citas sastāvdaļas pēc saviem ieskatiem.

Kaut gan pildījumu variācijas un iespējas improvizēt, izvēloties dažādus sev tīkamus produktus, ir teju bezgalīgas, lasot tālāk, iedvesmai uzzināsi 15, mūsuprāt, ne vien ļoti garšīgus, bet arī veselīgus pildījuma variantus tiem, kas sporto vai vēlas atbrīvoties no liekiem kologramiem.

Veselīgu pildījumu idejas salātlapu tīstoklīšiem


Foto: Shutterstock

1. Vārīta vai tvaicēta vistas fileja šķēlēs, svaiga gurķa šķēles, kapāti zaļumi, bezpiedevu jogurts.

2. Vājpiena biezpiens, grilēta baklažāna vai cukīni šķēles, pāris daiviņas ķiploka, kapātas dilles, pāris karotes bezpiedevu jogurta. Pildīšanai salātlapās vari izmantot arī šos vienkāršos salātus ar mājas sieru.

3. Vārīta vai tvaicēta vistas fileja šķēlēs, pāris ķiploka daiviņas, vārīta ola, nedaudz rīvēta cietā siera, kapāts baziliks un bezpiedevu jogurts.

4. Marinētas sēnes, kapāti lociņi un kausētais siers ar samazinātu tauku saturu.

5. Mazsālīts lasis, svaiga gurķa šķēle un bezpiedevu jogurts, kas samaisīts ar graudu sinepēm.

6. Saplucināta mocarellas siera bumba, tomāta šķēles, bazilika lapiņas, balzamiko krēms un bezpiedevu jogurts.

7. Tuncis savā sulā, vārīta ola, rīvēta siera desa, salātlapas un bezpiedevu jogurts.

  • Ja vēlies uzzināt, kādos ēdienos labāk izmantot tunci savā sulā un kādos – tunci eļļā, izlasi šo rakstu.

8. Novārīti rīsi, vārīta ola, salātlapas, tomāta šķēles un bezpiedevu jogurts ar lociņiem.

9. Korejiešu burkānu salāti, vārītas tītara vai vistas filejas šķēles, kapāti pētersīļi un bezpiedevu jogurts.

10. Tvaicētas tītara gaļas frikadeles (sagrieztas šķēlēs vai uz pusēm), marinēta, grilēta paprika (recepte – te) un tzatziki mērce.

11. Rīvēts vārīts burkāns, rīvēta vārīta biete, pāris daiviņas ķiploka, sauja sasmalcinātu valriekstu kodolu un bezpiedevu jogurts.

12. Ceptas sēnes ar sīpoliem, rīvēts liesais siers, vārīta ola, kapātas dilles un bezpiedevu jogurts.

13. Zirņu falafeles, grilēta paprika, grilēti baklažāni un jogurta-diļļu mērce.

14. Grilētas vai krāsnī ceptas tītara gaļas kotletītes, bezpiedevu jogurts, tvaicētas pākšu pupiņas, sīpolloki.

Lai labi garšo!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!