Foto: PantherMedia/Scanpix

Olas ir viens no visbiežāk izmantotajiem produktiem. Mēs pat neaizdomājamies, cik daudziem ēdieniem tiek pievienotas olas. Portāls www.foodpeopleplaces.com saskaitījuši 12 atšķirīgus olu izmantošanas veidus. Kādi tie ir?

Protams, ka pirmā ir jāmin vārīta ola, kas ir viens no populārākajiem brokastu ēdieniem pasaulē. Vārītu olu izmanto arī visdažādākajos salātos un uzkodās. Vēl viena brokastu klasika ir vēršacs.

Olu sacept var ļoti dažādi. Ja vēršacij dzeltenums nodalīts no baltuma līdzīgi kā vārītām olām, tad kultenī dzeltenums sakults kopā ar baltumu. Visgardākais kultenis sanāk, ja to cep sviestā un necep pārāk ilgi, saglabājot kulteņa krēmīgumu.

Interesants olu sagatvošanas veids ir mazsālītie olu dzeltenumi. Sajauc vienādās daļās cukuru un sāli, tajā uz pustotru stundu aprok olu dzeltenumus. Pēc tam dzeltenumus noslauka vai noskalo un liek uz grauzdiņa.

Bez olām nevarēs izcept tik iemīļotās pankūkas, ne plānās, ne mazās, ne biezās. Pankūkas ir tik daudz un dažādas! Arī lielākajai daļai kūku un kēksiņu mīklu būs vajadzīgas olas.

Kā vēl var sagatavot vārītas olas? Jā, tās var iecept gaļas kukulīšos un tās var veidot arī kā mazus gaļas kukulīšus - vārītas olas skotu gaumē.

No olu dzeltenumiem un sviesta var pagatavot fantastiski gardas mērces. Bez šādas mērces nebūtu pasaules slavenās itāļu klasikas – "pasta carbonara".

Sakultu olu var sacept ne tikai kultenī, bet no tās var izcept omleti ar visdažādākajām piedevām. Omleti par savu nacionālo ēdienu sauc daudzas tautas, arī latviešu klasika cepti kartupeļi ar olu nav tikai Spānijas lepnums.

Olām var atdalīt dzeltenumus no baltumiem un pagatavot debešķīgus desertus: meringa jeb olbaltumu cepumus un kūkas, slaveno Pavlovu ieskaitot, un olu dzeltenumu vaniļas mērces un krēmus ar brīnumgardo brilē krēmu pašā slavas virsotnē. Meringa masu var pagatavot arī mīkstu, ko mēs pazīstam ar nosaukumu zefīrs.

Pašās beigās būtu jāpiemin olu kokteiļi un liķieri. Arī tos nevarētu izslēgt no atšķirīgā olu izmantošanas veida.

Varbūt tu zini vēl kādu olu izmantošanas veidu? Toties pieminētos 12 veidus tu vari noskatīties jaukajā video:

Spēcinošā brokastu omlete ar zaļumiem mafinu izskatā

Atraktīvs veids, kā baudīt brokastu omleti – izcep to mafinu pannā! Sakul olas, pievieno papriku, tomātus, šampinjonus un zaļumus, un lej individuālās porcijās. Ar 12 omletes gabaliņiem pietiks, lai pabarotu visu ģimeni.

Lasīt vairāk

Gaisīgais siera suflē

Foto: Shutterstock

Ļoti garda, gaisīga un īpaša uzkoda. To izcept nav grūti, visgrūtākais to pasniegt, pirms suflē ir ieslīdējis atpakaļ savā formiņā. Siera suflē ir jāpasniedz karsts, uzreiz pēc izņemšanas no cepeškrāsns.

Lasīt vairāk

Skābeņu un jauno kartupelīšu salāti ar jogurta mērci

No skābenēm var izvārīt ne tikai zupu. Sajaucot jaunos kartupeļus, tvaicētus zirnīšus un skābeņu lapas, tu iegūsi atsvaidzinošus, pavasarīgus salātus, kas nevainojami saderēs ar gardo jogurta mērci. Izmanto nelielas vai vidēji lielas jaunās lapiņas.

Lasīt vairāk

Mīlestības grauzdiņš – maizē iecepta ola

Katrā no mums slēpjas bērns, kādēļ gan neiepriecināt viņu ar sirsnīgām brokastīm? Pagatavo sirds formā ceptu vēršaci, kas iekļāvusies zeltainā maizes šķēlē, un papildini to ar savām iecienītajām garšvielām!

Lasīt vairāk

Cepta ola kartupeļu groziņā

Kēksiņu formiņas var izmantot, lai no rīvētiem kartupeļiem izveidotu groziņus, kuros var izcept smalki sagrieztu bekona šķēli un vēršaci. Cept būtu ieteicams individuālās keramiskās formiņās, lai tās varētu ērti pasniegt.

Lasīt vairāk

Omlete provansiešu gaumē

Omlete provansiešu gaumē ar tomātiem, puraviem un baziliku.

Lasīt vairāk

Kārdinošā karstmaize ar sieru un tomātu čatniju

Kārdinoši aromātiska un nedaudz grēcīga (jūs taču arī apņēmāties dzīvot veselīgāk, vai ne?) ideja brokastmaizītei - karstā siermaize, kuru papildina tomātu čatnijs un angļu sinepes. Starp citu, tomātu čatnija vietā var izmantot arī mango - saldskābā garšā lieliski sader ar sieru!

Lasīt vairāk

Olu liķieris ar iebiezināto pienu

Olu liķieris ar iebiezināto pienu - malkošanai ar baudu.

Lasīt vairāk

Eņģeļu kūka

Foto: Shutterstock


Eņģeļu kūka - gaisīga kā pirmais sniegs un tik garda! Dekorēšanai noderēs jebkādi augļi vai ogas. Un, starp citu, recepte, ir piemērota arī kaloriju skaitītājiem.

Lasīt vairāk

Kartupeļi 'mundierī' ar krēmīgu olu un bekonu

Man ļoti garšo cepti kartupeļi "mundierī" ar olu un bekonu. Vairāku iemeslu dēļ. Pirmkārt jau tādēļ, ka ola, iecepta kartupelī, kļūst par krēmīgu mērci. Otrkārt, bekons. Treškārt, dievīgā garšu kombinācija, kas rodas, samīcot kartupeli ar sviestiņu un pienu, pievienojot sāli un piparus un izveidojot mīkstu "gultu", kurā iecepties olai. Un galu galā - ikvienā kumosā ir nedaudz olas, bekona un kartupeļu biezeņa. Bum!

Lasīt vairāk

Cepti avokado ar olām un bekonu


Man patīk vakariņām gatavot olu ēdienus. Un ne tikai tādēļ, ka tās ļoti labi sader ar ceptu bekonu (nav noslēpums, ka man garšo bekons), bet arī tāpēc, ka tās gatavot ir vienkārši, turklāt itin veselīgi.

Lasīt vairāk

Makaroni ar šķiņķi jeb 'pasta carbonara'

Itāļu virtuves klasika - "spageti carbonara" jeb makaroni ar šķiņķi un olu.

Lasīt vairāk

Šokolādes 'Pavlova' ar medū ceptiem bumbieriem

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press


Recepte, ar kuras palīdzību pagatavotā 'Pavlova' būs skaista un atgādinās marmora gabaliņu. Bet šokolādes garša, kuru kūkai piešķir kakao, patīkami kontrastēs ar medū apceptajiem bumbieriem.

Lasīt vairāk

Brilē krēms

Brilē krēma vienkāršotu recepti piedāvā "Rimi" veselīgas ēšanas kustības "Aikāgaršo!" šefpavārs.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!