Foto: Shutterstock
Ķiploks ir teju neatņemama sastāvdaļa jebkurā ēdienā. Vai esi mēģinājis izcept tikai pašu ķiploku un pasniegt kā daļu no pamatēdiena vai papildinājumu uzkodu platei? Turklāt garša, izcepot veselu ķiploka galviņu, pat ļoti mainās, un visi aizspriedumi par sīvo pikantumu pilnībā jāatmet, jo rezultātā iegūsi saldeni pikantu, zīdaini mīkstu un pat nedaudz karamelizētu ķiploka mīkstumu.

Tā kā tirgū šobrīd starp svaigajām dārza veltēm izliktas arī prāvas ķiploku galviņas, noteikti iepērc tās vairāk un pamēģini tās izcept pēc šīm norādēm.

Vispirms kārtīgi nomazgā ķiploku galviņu, ja tā vēl aplipusi ar smiltīm, jo jācep būs ar visām mizām.

Nogriež galviņai kāta daļu tā, lai nedaudz pārgrieztu arī ķiploka daivu augšpuses. Katru galviņu ar nogriezto augšpusi liek uz folija sloksnes un apslaka ar eļļu. Ja vēlies ķiploku papildināt ar garšvielām, šis ir īstais brīdis, kad to darīt – pēc eļļas apslacīšanas uzber sāli, čili pārslas, maltus piparus vai ko citu pēc garšas gaumes. Tad ietin galviņu folijā un liek cepamajā traukā.

Cep 190 grādos 45-50 minūtes. Attin foliju un ļauj ķiploka galviņām nedaudz padzist sainītī, pēc tam izņem un liek uz servējamā šķīvja.

Video pamācība:

Kā izmantot ceptos ķiplokus?

Izcepot ķiploka galviņas pirmo reizi, visticamāk, tās pazudīs no šķīvja tāpat, neatrodot nemaz citādāku pasniegšanas vai izmantojuma veidu. Bet, ja gribas pamēģināt ko jaunu, ceptās daiviņas pievieno krēmzupām, salātiem, sastampā tās un pievieno pašgatavotai majonēzei, salātu mērcēm, humusam un citiem smēriņiem. Izcili labi garšos, ja ar izcepto ķiploku masu apsmērēsi tikko ceptus kartupeļus, papildināsi ar tām picas garnējumu vai bagātināsi salātus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!