Foto: Shutterstock
Zivju tīrīšana nav tas patīkamākais darbiņš, bet, ja vēlas iegūt, piemēram, foreles fileju bez ādas, vispār nevar saprast no kura gala to visu sākt darīt. Tomēr, zinot dažus knifiņus, var šo procesu paātrināt un beigu beigās tas ir daudz vieglāk nekā sākumā varētu šķist. Protams, filejas attīrīšanas paņēmienu var izmantot arī citām zivīm.

Vispirms zivs ir jāiztīra. Tā kā tai tiks novilkta āda, tad zvīņas nav jātīra. Zivs vēderu ir daudz vieglāk pārgriezt ar asām šķērēm nekā ar nazi. Jāsāk griezt no anālās atveres uz augšu līdz galvai. Šķēres ar ādu vajadzētu celt viegli uz augšu, nespiežot pārāk spēcīgi uz iekšējiem orgāniem, lai nesavainotu žultspūsli.

Uzmanību! Vēderu nepārgriež pilnībā uz pusēm, atstājot kauliņu pie zivs zoda nepārgrieztu. Pēc tam ar šķērēm slīpi atgriež krūšu spuras ar visām to lielajām asākām, šoreiz pārkniebjot pušu žaunu kaulu. Zem zoda pārgriež kauliņu, lai varētu iebāzt pirkstu galvā zem apakšējā žokļa kaula, to nesavainojot pret foreles zobiem. Izveidotajā atverē zem zoda iebāž pirkstu, satver atgriezto krūšu daļu un velk uz leju. Tādējādi no zivs vēdera atdalīsies un iztīrīsies visas iekšas.

Pēc tam nogriež kopā ar iekšējām, lielajām asakām arī abas vēdera spuras, anālo spuru un muguras spuru. Pagriež zivi ar muguru pret sevi, paņem tās galvu no apakšas un atliec uz aizmuguri, atdalot galvu no mugurkaula. Galvu kopīgi ar ādu velk uz leju un iegūst nevainojamu, attīrītu foreles fileju. Kad āda noņemta, nogriež astes spuru, izskalo vēdera dobumu.

Noskaties video:

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!