Foto: Shutterstock

Gatavošanā vai konservēšanā ļoti bieži tiek izmantoti tomāti bez mizām. Protams, tie nav jāmizo, kā to dara ar āboliem vai kartupeļiem. Tomāti tiek plaucēti, un pēc tam miziņa gandrīz pati nolec nost no tomāta.

Tomēr reizēm tas izdodas vienkāršāk, bet reizēm miziņa spītīgi negrib atdalīties no tomāta. Ja veiksi dažas pareizas darbības tomāta apstrādāšanai pirms plaucēšanas, tad miziņu vienmēr varēsi viegli nolobīt.

Vispirms tomātu nomazgā un tā apakšdaļā izgriež kātiņa pamatni. Pēc tam apgriež tomātu apkārt, un tā galvgalī iegriež seklu krustu, pārgriežot mizu. Liek vārīties katlu ar ūdeni, kuram jabūt tik daudz, lai ar to varētu nosegt visus mizojamos tomātus. Uzreiz sagatavo arī pietiekami lielu bļodu ar aukstu ūdeni. Ja ir iespēja, ūdenim pievieno ledus gabaliņus.

Kad ūdens vārās, katliņā ieliek tomātus un ļauj tiem plaucēties 25 sekundes. Pēc tam tos izņem un liek aukstā ūdenī. Nomizo. Noskaties video un pārliecinies, cik tas ir vienkārši.

Piedāvājam vairākas receptes, kurās tiek izmantoti mizoti tomāti. Turklāt konservēto tomātu vietā, ja ir iespēja, vienmēr izmanto svaigos tomātus, tikai tiem ir jābūt mizotiem. Maltīte noteikti būs garšīgāka, ja lietosi pēc iespējas svaigākas dārza veltes.

Ceptas cāļu akniņas ar sēnēm un tomātiem

Foto: Shutterstock

Ceptas cāļu aknas ar sēnēm un tomātiem var pasniegt kā uzkodu ar grauzdiņiem vai kā pamatēdienu, tās pasniedzot ar kartupeļiem.

Lasīt vairāk

Rudens sēnes ar malto gaļu Vidusjūras gaumē

Foto: Publicitātes foto

Laba ideja sildoši omulīgām vakariņām. Pagatavo rudens sēnes Vidusjūras gaumē un pasniedz tās ar kukurūzas polentu vai rīsiem.

Lasīt vairāk

Cepti kartupeļi spāņu gaumē ar pikantu salsu

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Cepti kartupeļi ar papriku ir viena no vispopulārākajām un atpazīstamākajām spāņu tapām. Šai uzkodai piemērotāki būs kartupeļi, kas nav pārāk miltaini. Pasniedz ar salsu un ķiploku majonēzi, kuras recepti var izlasīt šeit.

Lasīt vairāk

Pikantās cāļa akniņas ar ceptiem kartupeļiem

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Silta uzkoda, kas piesies dūšu. Ja galdā ir daudz un dažādas uzkodas, dotais daudzums būs piemērots četriem ēdājiem, bet kā atsevišķa uzkoda diviem ēdājiem.

Lasīt vairāk

Spēcinošā brokastu omlete ar zaļumiem mafinu izskatā

Foto: Shutterstock

Atraktīvs veids, kā baudīt brokastu omleti – izcep to mafinu pannā! Sakul olas, pievieno papriku, tomātus, šampinjonus un zaļumus, un lej individuālās porcijās. Ar 12 omletes gabaliņiem pietiks, lai pabarotu visu ģimeni.

Lasīt vairāk

Liellopa maltās gaļas mērce ar šampinjoniem

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Sagatavojot maltās gaļas mērci, to vari izmantot dažādiem ēdieniem - gan pasniedzot mērci ar kartupeļim vai kartupeļu biezeni, vai kā klasisku Boloņas mērci ar pastu (makaroniem), vai izmantot pīrāga pildījumam mīklas groziņā. To vari arī sasaldēt un izmantot citā reizē.

Lasīt vairāk

Veģetārais čili

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Tradicionāli čili con carne gatavo no maltās gaļas, taču nezinātāji pat nepateiks, ka šajā receptē no gaļas nav ne kripatiņas, jo tā aizstāta ar soju, tāpēc netrūkst ne sātīguma, ne arī tipiskā garšvielu pikantuma.

Lasīt vairāk

Lazanja ar rikotu un tomātiem

Foto: Shutterstock

Lazanja ar rikotu un tomātiem garšo labi arī nākošajā dienā. Ja paliek pāri mērce, tad ir garšīgi arī ar spageti.

Lasīt vairāk

Dārzeņu zupa ar šķiņķi un rupjmaizes graudziņiem

Foto: Shutterstock

Dārzeņu zupa ar rupjmaizes grauzdiņiem žāvētas gaļas pavadījumā.

Lasīt vairāk

Paprikas un tomātu zupa ar pesto grauzdiņiem

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Nedaudz pikanta paprikas un tomātu krēmzupa, kas sasildīs aukstajās dienās. Tai klāt pagatavo siltus un kraukšķīgus maizes grauzdiņus, kas apziesti ar paša gatavotu pesto un Čedaras sieru.

Lasīt vairāk

Feidžoada - melno pupu sautējums brazīliešu gaumē

Foto: Shutterstock

Brazīlijas nacionālajam ēdienam feidžoadai ir daudzas un dažādas versijas, kā jau tas raksturīgs ļoti populāriem nacionāliem ēdieniem. Tomēr tas gandrīz vienmēr tiek gatavots no melnajām pupām un trejādām gaļām - svaigas gaļas, kūpinātas gaļas un sālītas gaļas.

Lasīt vairāk

Čahohbili no vistas

Foto: Shutterstock

Pusdienu pikantais čahohbili no vistas.

Lasīt vairāk

Sātīgie salāti ar bulguru, grilētiem dārzeņiem un fetas sieru

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Vieglai, bet sātīgai maltītei nevajag daudz – bulgurs, siers, grilēti dārzeņi - lielisks garšu salikums pavasara maltītei. Šos viegli pagatavojamos salātus par labiem atzīs ne tikai veģetārieši, bet arī visēdāji, kas ļaujas ēdienkartes dažādībai. Ideāla garšu kombinācija pusdienām vai vieglai vakariņu maltītei.

Lasīt vairāk

Izcila tomātu mērce no četrām sastāvdaļām

Foto: Shutterstock

Tomātu mērce ir itāliešu virtuves pamatu pamats - bez tās neiztikt gan gatavojot picu, gan dažāda veida pastas. Šī vienkāršā recepte noderēs visiem, kuriem nācies vilties, nopērkot kārtējo masveida produkcijas "šedevru".

Lasīt vairāk

Kalmāru sautējums Toskānas gaumē

Foto: Vida Press

Kalmāri ir specifiska jūras velte, kas prasa īpašu uzmanību pagatavošanā. Šis pikantais sautējums būs veids, kā pagatavot kalmāru tik maigu, lai tas būtu patiesi gards!

Lasīt vairāk

Minestrone - dārzeņu zupa ar pastu itāliešu gaumē

Foto: Shutterstock

Minestrone - dārzeņu zupa ar pastu, ir viena no retajām zupām, kas atrodama tradicionālo itāliešu restorānu ēdienkartēs.

Lasīt vairāk

Gulašs ar sīpoliem

Foto: Shutterstock

Gulašs ar sīpoliem kārtīgai pusdienu maltītei vai vakariņām.

Lasīt vairāk

Frikadeļu zupa no liellopa gaļas un tomātiem

Foto: Shutterstock

Īpaši garda frikadeļu zupa no liellopa gaļas un tomātiem.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!