Foto: PantherMedia/Scanpix
Ir pierādīts, ka kultūrās, kas regulāri patērē olīvas un olīveļļu, ļaudis ir daudz veselīgāki un dzīvo ilgāk. Savukārt dietologi apgalvo, ka regulāra un samērīga olīvu iekļaušana ēdienkartē palīdzēs apturēt svara pieaugumu un ātrāk atgriezties pie iepriekšējās formas. Šķiet, ka šie iemesli ir gana pārliecinoši lai, lasot tālāk, uzzinātu noderīgus faktus un iemācītos garšīgi izmantot veselīgos olīvkoka augļus.

Ēd trekni, dzīvo ilgi

Skaistums un veselība, ko nodrošina senie augļi, nav mīts – olīvu labvēlīgā ietekme ir pētīta un pierādīta, taču lielākie nopelni pienākas nevis pašām olīvām, bet gan olīveļļai.

Taču abu minēto produktu lietošana jāskata plašākā - tā dēvētās Vidusjūras diētas - kontekstā. Tieši Vidusjūras reģiona iedzīvotāju specifiskie ēšanas paradumi tiek saistīti ar ilgdzīvošanu. Šajā reģionā aug olīvas, un tieši tur tās tiek lietotas visvairāk. Var šķist pārsteidzoši, ka šo diētu uzskata par veselīgu, - lietojot olīvas un jo sevišķi olīveļļu, uzturs kļūst ievērojami treknāks, nekā tiek uzskatīts par ieteicamu (parasti iesaka, ka normāls tauku daudzums Ir ne vairāk par 25% no kopējā kaloriju daudzuma, savukārt Vidusjūras virtuvē tauku īpatsvars sasniedz 30 - 35%). Vidusjūras zemju iemītnieki bez treknās eļļas uzturā lieto augļus, dārzeņus, pilngraudu produktus, riekstus, sēklas, jūras veltes, sēnes. Turklāt arī sarkanvīnu, kas darbojas kā spēcīgs antioksidants.

Diētas ārsti skaidro, ka, ēdot šāda tipa uzturu, tiešām retāk izpaužas vaskulārās slimības, onkoloģiskas saslimšanas, daudz retāk sastopama ateroskleroze un hipertensija, cilvēki retāk slimo ar insultu un infarktu. Turklāt arī vidējais mūža ilgums šāda uztura patērētājiem ir lielāks.

Slēptā tējkarote sāls

Runājot par konservētām olīvām, ir viena būtiska problēma - pārāk daudz sāls. Svaigas olīvas nav ēdamas, tāpēc tās dažādi apstrādā - skābē, marinē, pilda ar dažādiem citiem produktiem. Arī pašā olīvā Ir taukskābe, taču, salīdzinot ar olīveļļu - maz. Tās tiek piedzītas ar sāli, pipariem, garšvielām. 100 gramos olīvu ir 5-7 grami sāls, un tas nav maz. Pieci grami - tā ir pilna tējkarote bez kaudzes!

Olīvas ir ļoti blīvas - vakarā pie televizora olīvu cienītājs 100 gramus apēst var ļoti viegli. Protams, nātrijs cilvēka organismam ir vajadzīgs, bet ierobežotos daudzumos, tādēļ diētas ārsti atgādina - lai nekaitētu organismam, dienā nevajadzētu uzņemt vairāk par 2 - 5 gramiem sāls. Ar olīvām nav paredzēts pieēsties - tās nav sliktas, bet vislabāk tās lietot kā garšvielu, kas palīdz ar lielāku baudu apēst citu pārtikas produktu. Olīvu pielietojumu var salīdzināt ar skābajiem gurķīšiem: arī tie nav domāti, lai pieēstos, bet gan, lai maltītes laikā veicinātu siekalu izdalīšanos. Marinētā gurķī nav palicis pāri nekas no gurķa vērtības, bet tas ir paredzēts citam nolūkam - lai palīdzētu gremošanas procesā.

Izmēram un pildījumam nav nozīmes

Vienīgā atšķirība starp zaļajām un melnajām olīvām ir to gatavība. Nenogatavojušies augļi ir zaļi, bet pilnībā gatavie - melni. Mūsdienās par ēdamām uzskata apstrādātas olīvas - tās tiek žāvētas vai sālītas. Populārākās konservēšanas metodes: žāvēšana, konservēšana eļļā, ūdenī, sālījumā, sārmainā šķidrumā. Zaļās olīvas pirms sālīšanas tiek piesūcinātas ar sārmu, savukārt gatavās - melnās - var sālīt uzreiz. Jo ilgāk olīva tiek apstrādāta ar fermentu, jo tā ir mazāk rūgta. Rūgtumu mazina arī konservēšana pašu olīvu sālījumā.

Zaļajām olīvām parasti tiek izņemti kauliņi, un tajās bieži ir pildījums: paprika, mandeles, anšovi, sīpoli vai kaperi.

Melnās olīvas tiek dalītas pēc izmēriem, piešķirot tām apzīmējumus: "mazas" (3,2 to 3,3 gramu katra), "vidējas", "lielas", "sevišķi lielas", "džambo", "milzīgas" un "supermilzigas". Melnās olīvas satur vairāk eļļas nekā zaļās.

No uztura viedokļa olīvu atšķirības ir nenozīmīgas: starpība starp zaļajām un melnajām olīvām ir aptuveni tikpat svarīga kā starp divām ābolu šķirnēm - tās ir tikai garšas nianses.

Tāpat nav svarīgi, ar kādiem produktiem olīvas ir pildītas un ar kādiem ēdieniem tās kopā tiek ēstas: ķiploki, rieksti, paprika, anšovi - tās ir nianses, kas būtību nemaina. Līdz ar to nav vērts runāt par to, kādi pildījumi ir veselīgāki vai neveselīgāki. Kas garšo, to arī ēd.

Populārākie olīvu veidi

Manzanilla: spāņu zaļās olīvas, pieejamas bez kauliņiem vai pildītas, viegli konservētas sārma šķīdumā, apstrādātas ar sāli un pienskābi.

Picholine: franču zaļās olīvas, sālītas. Tām piemīt smalka, viegli sāļa garša, dažreiz apstrādātas ar citronskābi.

Kalamata: grieķu melnās olīvas, novāktas pilnīgi gatavas, izteiktā purpura krāsā, mandeļveida formā, apstrādātas sālsūdenī, tām piemīt bagātīga garšas gamma.

Nicoise: franču melnās olīvas, novāktas pilnīgi gatavas, maza izmēra.

Liguria: sālītas itāliešu melnās olīvas, ar spēcīgu garšu, dažreiz apstrādātas ar augu piedevām.

Ponentine: sālītas itāliešu melnās olīvas ar maigu garšu, apstrādātas ar etiķi.

Gaeta: itāliešu melnās olīvas, žāvētas un apstrādātas ar sāli, tad ierīvētas ar olīveļļu, krunkotas, bieži apstrādātas ar rozmarīnu vai augu piedevām.

Lugano: itāliešu melnās olīvas, parasti ļoti sāļas, dažreiz apstrādātas ar olīvkoka lapām, iecienītas degustācijās.

Sevillano: Kalifornijas olīvas, sālītas, konservētas pienskābē. Ļoti kraukšķīgas.

Tunča crostini

Foto: PantherMedia/Scanpix
Tunča crostini - īpaši garda uzkoda.

Lasīt vairāk

Kārtainās mīklas pīrāgs ar fetu, ķirštomātiem un olīvām

Foto: Shutterstock
Kārtainās mīklas pīrāgs ar fetu, ķirštomātiem un olīvām neparastā izpildījumā.

Lasīt vairāk

Sāļais pīrāgs ar ķirštomātiem un olīvām

Foto: mosfood
Sāļais pīrāgs ar ķirštomātiem un olīvām - citādākām brokastīm vai vakariņām. Ja vēlies, padari pīrāgu vēl sātīgāku, pievienojot sieru!

Lasīt vairāk

Ceptas sardīnes ar olīvu salsu

Foto: Vida Press
Sardīnes ar aromātisko olīvu salsu - sātīga uzkoda spāņu gaumē. Šis ēdiens ir ļoti ātri pagatavojams un īpaši labi garšos ar glāzi baltvīna. Lai nelaistu zudumā gardo mērci , uzslauki to ar gabaliņu svaigi ceptas maizes.

Lasīt vairāk

Grieķu salāti ar pastu

Kas notiek, ja vienā šķīvī savieno tik populāros grieķu salātus ar pilngraudu pastu? Izrādās, tā ir lieliska kombinācija, jo ir sātīgāka par salātiem un veselīgāka par pastu krējuma mērcē. Piemērota lielam cilvēku skaitam (piemēram, ballītēm). Recepti iesaka kulinārā bloga
Lindasvirtuve.lv
autore Linda Tellgrena.

Lasīt vairāk

Gardā laša soļanka

Foto: Shutterstock
Gardam paēdienam - vienkārši pagatavojama laša soļanka - dievīga!

Lasīt vairāk

Olīvu un sēkliņu maize

Un māju piepilda brīnišķīga tikko ceptas maizes smarža. Olīvu un sēkliņu maizes recepti iesaka veselīgas ēšanas kustības "Aikāgaršo!" šefpavārs Normunds Baranovskis.

Lasīt vairāk

Skābu kāpostu zupa ar olīvām un kaperiem

Foto: Shutterstock
Skābēti kāposti, olīvas un kaperi zupai piešķir piesātinātu saldi skābu garšu, savukārt ķiplociņš un kinza to padara stiprāku. Vēl sātīgāk - pasniedz zupu ar svaigu rudzu maizi.

Lasīt vairāk

Zaļie salāti ar grilētu sieru un melno olīvu tapenādi

Ļaujies gardēža eksperimentiem un izmēģini salātus ar melno olīvu tapenādi - mērci, kuru gatavo no olīvām, ķiplokiem, bazilika un anšoviem.

Lasīt vairāk

Pasta ar malto gaļu un olīvām

Foto: iStock
Ātrām un sātīgām pusdienām - pasta ar malto gaļu un olīvām.

Lasīt vairāk

Fokača - itāliešu maize

Foto: Shutterstock
Fokača ir garda un aromātiska itāliešu maize ar ķiplokiem, olīvām un garšaugiem. Tās cepšanai vari izmantot arī saulē kaltētus tomātus.

Lasīt vairāk

Svaigu dārzeņu salāti ar brinzu un olīvām

Foto: Shutterstock
Vieglai maltītei - svaigo dārzeņu salāti ar brinzu un olīvām. Brinzas siera vietā droši vari izmantot arī fetas sieru.

Lasīt vairāk


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!